Hufvudstadsbladet

Nordkorea trotsar coronapand­emin

En gigantisk militärpar­ad har genomförts i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Manifestat­ionen var ett firande av det styrande Koreas Arbetarpar­ti och dess 75-årsjubileu­m i det slutna landet.

- TT-AFP

En militärpar­ad sändes av statligt styrd tv, troligen i efterhand. I sändningen talade även Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Diktatorn gratulerad­e folket och hävdade att ingen i landet har smittats av covid-19. Det är ett budskap som har upprepats regelbunde­t under pandemin men de senaste månaderna har statliga medier rapportera­t mindre av den typen av uttalanden och mer om vikten av att jobba förebyggan­de.

Kim beklagade också livssvårig­heter för nordkorean­er, trots de många insatser som han påstår har gjorts för att hjälpa.

Internatio­nella bedömare försöker granska Nordkoreas vapenarsen­al i militärpar­aden. Hemlighets­makeriet verkar ha varit stort. Till skillnad från många tidigare parader har inga internatio­nella medier denna gång tillåtits att närvara.

”Tecken på en militärpar­ad, med utrustning och deltagare i stor skala, har setts på Kim Il Sung-torget tidigt under morgonen”, skriver Sydkoreas militär.

Stängda gränser

Nordkorea har de senaste åtta månaderna haft sina gränser stängda, sedan spridninge­n av coronaviru­set tog fart hos grannen Kina.

I september sköt nordkorean­ska soldater ihjäl en sydkorean som kommit över på nordkorean­skt vatten – förmodlige­n som en del i landets försiktigh­etsåtgärde­r mot viruset. Händelsen väckte ilska i Sydkorea, som fick en ovanlig ursäkt från Nordkorea.

 ?? FOTO: AFP-LEHTIKUVA ?? Nordkoreas diktator Kim Jong-Un talade inför en folksamlin­g på lördagen. Han gratulerad­e till att ingen smittats med covid-19.
FOTO: AFP-LEHTIKUVA Nordkoreas diktator Kim Jong-Un talade inför en folksamlin­g på lördagen. Han gratulerad­e till att ingen smittats med covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland