Hufvudstadsbladet

Sensatione­n ett faktum: ”Jag är helt överväldig­ad”

Senaste gången en polsk spelare hade nått finalen i Paris före lördagen var Jadwiga Jedrzejows­ka 1939. Men Jedrzejows­ka förlorade sin final, och någon polsk grand slam-titel har det inte blivit – förrän nu.

-

När Iga Swiatek dundrade in matchbolle­n på centercour­ten PhilippeCh­atrier efter 1 timme och 24 minuter var det med en sådan självsäker­het att det kändes som att hon aldrig gjort något annat. Efteråt kunde hon inte förstå vad hon ställt till med, och sprang snabbt upp på läktaren för att fira med sin familj.

– Jag vet inte vad som händer. Jag är så glad, och jag är så lycklig över att min familj kunde vara på plats, säger Iga Swiatek efter segern.

Gick på knock

Hon förundrade­s också över att det bara gått två år sedan hon vann juniorfina­len i en annan grand slamturner­ing, Wimbledon.

– För två år sedan vann jag junior grand slam och nu är jag här. Det känns som att det har gått så fort, jag är helt överväldig­ad.

19-åringens framgång i Franska mästerskap­en har varit både oväntad – hon är den blott sjunde oseedade spelaren att nå final – och extremt imponerand­e. På vägen fram till finalen mot amerikansk­an Sofia Kenin hade Swiatek bara förlorat 23 game, och inte ett enda set. Att det var hennes första stora final märktes inte heller när spelet drog i gång.

Från 54:a till 17:e

Polskan gick direkt fram till 3–0 och såg ut att gå på knock. Då bet kanske nerverna tag i henne, samtidigt som Kenin krigade sig tillbaka och utjämnade till 3–3. Men det här var Swiateks turnering och med ett stundtals briljant spel tog hon sig ändå fram till setboll vid 5–3.

Kenin gav inte upp och bröt tillbaka, men då hittade Swiatek ännu en växel, gick fram till 40–15 i Kenins serve och fick sedan se amerikansk­an slå ut för att ge första set till den oprövade 19-åringen.

– Jag lyckades behålla fokus. Och jag försökte spela aggressivt precis som tidigare under turneringe­n, men det var väldigt nervöst för mig i dag, så det var ganska jobbigt, erkänner Swiatek.

I andra set var det inget snack. Iga Swiatek, som gick in i turneringe­n som 54:a på världsrank­ningen, spelade ut hela sitt register – tunga forehandpa­sseringar, eleganta stoppbolla­r och plötsligt iskalla nerver

– och manövrerad­e ut Kenin helt. Amerikansk­an hade inget att sätta emot, och polskan stormade fram till 5–1 och matchboll i egen serve.

Hon behövde bara en matchboll och när hon tryckte dit avgörandet skrev hon in sig i historiebö­ckerna som den första polskan att vinna en grand slam-final.

Hon var också den första spelaren sedan Justine Henin 2007 som gick igenom hela turneringe­n utan en enda setförlust, och genom segern flyger hon upp till en 17:e-plats på världsrank­ningen.

?? FOTO: MARTIN BUREAU/LEHTIKUVA ?? Polens Iga Swiatek vann Franska mästerskap­en i tennis. Den oseedade 19-åringen är den första polskan att vinna en grand slam-final.
FOTO: MARTIN BUREAU/LEHTIKUVA Polens Iga Swiatek vann Franska mästerskap­en i tennis. Den oseedade 19-åringen är den första polskan att vinna en grand slam-final.