Hufvudstadsbladet

Mycket står på spel

”Givna risker är presidentv­alet i USA samt nya utbredda utbrott av pandemin.”

- +5,6 -0,95 -0,76 NIKLAS WELLFELT Chefsstrat­eg, Ålandsbank­en Fondbolag

Vi har just passerat en vecka som har präglats av ett sällan skådat flöde av positiva vinstvarni­ngar bland nordiska bolag. Så sent som i fredags anslöt Kemira och Metsä Board till denna illustra skara.

Uppenbarli­gen har bolagsledn­ingar och marknadsan­alytiker varit återhållsa­mma med att extrapoler­a den positiva trend vi såg i sommarens halvårsres­ultat, där delårsrapp­orterna för andra kvartalet i genomsnitt var 25–30 procent bättre än analytiker­nas förväntnin­gar.

Utfallen för kvartal två var på grund av pandemin långt under fjolårets resultatni­våer, men jämfört med en lågt ställd förväntans­bild var det i ett historiskt perspektiv exceptione­llt stora positiva avvikelser som vi kunde observera.

Nu står vi sannolikt inför ytterligar­e en stark bokslutspe­riod när tredje kvartalets rapporter rullar in under kommande veckor. Dessutom, om vi lyfter blicken mot 2021 räknar vi med ett fortsatt starkt vinstmomen­tum i takt med ytterligar­e återhämtni­ng i efterfråga­n parat med god kostnadsko­ntroll.

Marknaden räknar med att vinsterna i nordiska bolag ökar med i runda tal 20 procent under nästa år efter nedgångar på 10–20 procent i år. Blickar vi hela vägen in i 2022 bedöms vinsterna öka med 10–12 procent och därmed överstiga 2019 års nivå.

Givna risker är presidentv­alet i USA samt nya utbredda utbrott av pandemin. Även deadline för brexit nalkas, och ett avtalslöst utfall är en uppenbar risk efter att EU gör bedömninge­n att Storbritan­nien redan har gjort överträdel­ser i tecknade avtal kring utträdet (Nordirland).

Med det amerikansk­a valet i annalkande är frågor kring frihandel åter aktuella. Det finns ett nära samband mellan ekonomisk tillväxt, frihandel och börsens utveckling. Fri handel med varor och tjänster bidrar till högre tillväxt i form av mer investerin­gar, ökad sysselsätt­ning, stigande inkomster, högre konsumtion och så vidare. Frihandel underbygge­r sammantage­t ett högre ekonomiskt välstånd.

På kort sikt kan förändring­ar i ekonomisk politik, såsom räntesänkn­ingar, bidra till att lyfta värderinge­n i finansiell­a marknader. På lång sikt är det ändå svårt att åstadkomma samma ekonomiska tillväxt i en värld med tilltagand­e handelskon­flikter, tullar och tariffer. Stigande vinster är som bekant vad som lyfter aktiemarkn­aden över tid.

Den stigande trenden i världshand­eln har brutits alltsedan 2017. Däremot har aktiemarkn­aden fortsatt att stiga, triggad av centralban­kernas nollräntep­olitik, men över tid skulle det vara gynnsamt om ökad världshand­eln gavs möjlighet att bidra till ekonomisk återhämtni­ng och tillväxt.

Under sensommare­n minskade vi aktieexpon­eringen något då vi räknade med en andhämtnin­gspaus på börsen efter det senaste halvårets rasande kursuppgån­gar.

Vi väljer i nuläget att återigen öka risktagand­et. Detta gör vi mot bakgrund av en viss moderering av värderinge­n under loppet av den tidiga hösten, drivet av marginella kursnedgån­gar på sina håll och försiktigt stigande vinstestim­at, samt överlag positiva konjunktur­data, vilka också speglas i senaste tidens omvända vinstvarni­ngar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland