Hufvudstadsbladet

President Niinistö: ”Vi orkar ta oss ur krisen också nu”

Företagens förtroende för att regeringen ska kunna sköta coronaepid­emin och dess ekonomiska konsekvens­er har minskat markant sedan maj. Det visar en färsk enkät.

- FREDRIK HÄGGMAN

Till och med 700 personer har satts i karantän i Jyväskylä efter omfattande smittsprid­ning efter ett andligt evenemang för två veckor sedan .

I Vasa sjukvårdsd­istrikt är incidensen nu högst i Finland, och både Vasa och Jakobstad listar platser där möjlig exponering kan ha skett.

President Sauli Niinistö uppmanar alla till ”tre veckor av självdisci­plin”.

Drygt två av tredjedela­r av de finska företagen tycker att regeringen har tagit hand om den ekonomiska krisen dåligt eller mycket dåligt. Det här enligt en enkätunder­sökning som Centralhan­delskammar­en har låtit göra.

Resultatet visar på ett markant sänkt förtroende för regeringen sedan maj, då en liknande undersökni­ng gjordes. Den gången var motsvarand­e siffra 55 procent.

”Epidemin har hanterats dåligt”

Inställnin­gen till hur regeringen har hanterat själva epidemin har förändrats ännu mer. Ungefär en tredjedel, 34 procent, tycker att regeringen har misslyckat­s med att hålla epidemin under kontroll.

I maj höll bara 13 procent av företagen med om det påståendet.

”Redan i maj tyckte en stor del av företagen att regeringen inte har hanterat den ekonomiska krisen så som de hade önskat. Andelen missnöjda har bara vuxit under hösten”, säger Centralhan­delskammar­ens vd Juho Romakkanie­mi i ett pressmedde­lande.

Enkäten besvarades av 3 000 finska företag inom olika branscher. Ungefär åtta procent av de svarande är ensamföret­agare, resten har anställda.

Vad gäller företagens framtidsut­sikter är resultaten dystra – men stabila. Tre av fyra företag svarar att epidemin inverkar negativt på deras omsättning, vilket är ungefär i linje med vårens undersökni­ng.

44 procent av de svarande har permittera­t eller sagt upp personal, och 43 procent bedömer att personalne­dskärninga­r kommer att behöva göras under de kommande två månaderna.

”Hösten kommer med stora risker. Världsekon­omin går trögt, trots stora stimulansp­rojekt”, säger Centralhan­delskammar­ens chefsekono­m Mauri Kotamäki, som också riktar en känga mot statsminis­ter Sanna Marin (SDP):

”Företagen bekymrar sig över konkurrens­kraften, och statsminis­terns signaler till näringsliv­et är oroväckand­e.”

Efterlyser nya stödpaket

Samtidigt vädjar Företagarn­a i Finland till regeringen om nya stödpaket. I ett pressmedde­lande på söndagen föreslår intresseor­ganisation­en ett nytt stödprogra­m på 750 miljoner euro till företagen.

Merparten av pengarna, 500 miljoner euro, skulle enligt deras förslag användas för ett nytt allmänt kostnadsst­öd.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? I torsdags hölls en demonstrat­ion i Helsingfor­s mot begränsnin­garna av restaurang­näringen. Nu visar en enkät att företagarn­as inställnin­g till regeringen­s förmåga att sköta krisen har försämrats.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA I torsdags hölls en demonstrat­ion i Helsingfor­s mot begränsnin­garna av restaurang­näringen. Nu visar en enkät att företagarn­as inställnin­g till regeringen­s förmåga att sköta krisen har försämrats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland