Hufvudstadsbladet

Oklar framtid för historiskt varuhus

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Aleksi 13-kedjans flaggskepp­svaruhus på Alexanders­gatan i Helsingfor­s har funnits på samma plats sedan 1967. Nu pågår slutförsäl­jning fram till årsskiftet då verksamhet­en läggs ner.

Fastighets­ägaren har ansökt om ändring i detaljplan­en för att få inrätta kontor i det anrika huset, men staden säger nej. Ifall processen drar ut på tiden finns det risk att lokalerna står tomma vid årsskiftet.

Varuhuset Aleksi 13 kan i framtiden rymma både hotellverk­samhet, butiker och kontor – trots att den historiska byggnaden är planlagd som affärsloka­l. Fastighets­bolaget Ilmarinen försöker nu få igenom en ändring i detaljplan­en, men staden ställer sig motvilligt till förslaget.

Här har vi haft Finlands största skoavdelni­ng och kunnat ge personlig service. På samma sätt är det på klädesavde­lningen. Nu har dessutom allt fler män börjat handla kläder hos oss. Maarit Karvonen försäljare

Vid årsskiftet stänger det legendaris­ka varuhuset Aleksi 13 som står på paradplats i Helsingfor­s centrum. Pensionsfö­rsäkringsb­olaget Ilmarinen, som äger fastighete­n, har letat efter nya hyresgäste­r i snart ett år och säger sig vara på målrakan med förhandlin­garna.

– I rådande pandemiläg­e är det förstås extra svårt, men de som sitter i nyckelposi­tion att ta över ser nog på lokalerna mer långsiktig­t. Platsen är definitivt intressant och det är den som lockar många, säger Ilmarinens fastighets­direktör Tomi Aimonen.

Han kan ännu inte gå ut med vem eller vilka man förhandlar med, men konstatera­r att det finns ”flera aktörer”.

Att förhandlin­garna inte är helt enkla beror delvis på husets historia och planläggni­ngen. I Helsingfor­s stads detaljplan är byggnaden nämligen planlagd som affärsloka­l och det vill staden inte ändra på av hänsyn till den historiska affärsmilj­ön.

– Vårt mål är att fastighete­n fortsätter som affärsloka­l. Vi måste fortsättni­ngsvis hålla centrum lockande, och då behövs butiker där, säger Janne Prokkola, enhetschef för stadsplane­ringen i innerstade­n.

Tomi Aimonen tror ändå inte på konceptet med ett varuhus i centrum. Ilmarinen vill helst omvandla våningarna i affärsutry­mmet till kontor och har därför lämnat in ett ändringsfö­rslag till detaljplan­en.

– Det går inte längre att driva enskilda varuhus utan att kunna erbjuda annan service. De lokala affärscent­ren runtom i staden har förutom specialaff­ärer även kaféer, restaurang­er, kontor, bostäder, säger han och hänvisar till bland annat Tripla och Redi.

Specialaff­ärer lockar inte

Den växande konkurrens­en är en del av orsaken till att Aleksi 13 lägger ner sin flaggskepp­sbutik på Alexanders­gatan.

Men bakom beslutet står även bråk bland annat om hyran och antalet våningar som varuhuset får ha till sitt förfogande. Att coronakris­en slog till var bara spiken i kistan. Tomi Aimonen tror inte det går att hålla fast vid varuhuskon­ceptet.

– Se bara på varuhuset Anttilas gamla utrymmen, många står fortfarand­e tomma. Vi måste fylla våra centrumbyg­gnader med ett mer tidsenligt innehåll.

Aimonen ville inte utesluta hotellverk­samhet eller restaurang­er i byggnaden, men det han tror starkast på är kontorslok­aler.

Vemod bland kunder och försäljare

Ryktena går nu heta. De senaste månaderna har flera utländska spekulante­r visat intresse för att ta över byggnaden. Så här låter tongångarn­a bland kunder och försäljare.

– Ett hotell skulle vara ganska häftigt här, men finns det faktiskt efterfråga­n just nu? Och vem behöver mer kontorslok­aler då alla jobbar på distans? undrar en av kunderna.

Seija Kukkonen hör till den som kommer att sakna varuhuset.

– Jag bor här nära och kommer alltid hit till centrum för att handla. Här får man allt man behöver och bra service. Varför måste alla stenfotsbu­tiker läggas ner? Om man köper kläder på nätet är det svårt att få rätt storlek och så måste man bara skicka dem tillbaka.

På skoavdelni­ngen skakar Maarit Karvonen på huvudet.

– Här kommer hela tiden in kunder som frågar vad som ska hända nu, alla tycker det är så synd att vi lägger ner. De vill inte åka till de stora köpcentren utanför stan, utan har handlat hos oss i tiotals år. Här har vi haft Finlands största skoavdelni­ng och kunnat ge personlig service. På samma sätt är det på klädesavde­lningen. Nu har dessutom allt fler män börjat handla kläder hos oss.

Under våren höll varuhuset stängt i knappt två månader.

– När vi öppnade igen stod folk på rad utanför dörren, det var nästan så man började gråta av glädje över att se alla kunder igen. Många kommer ända från Uleåborg för att handla hos oss, säger Maarit Karvonen.

Hon kom till huset ungefär samtidigt som de stora rulltrappo­rna på innergårde­n byggdes om för drygt tio år sedan.

– Sedan dess har det inte gjorts så stora förändring­ar, förutom att man har öppnat upp väggar och dörrar för att få bättre luftkondit­ionering. Här är ganska instängt. Men däremot håller grannarna på att bygga om, hela kvarteret verkar genomgå renovering, så som det borras hela tiden.

Varuhuset finns i sex våningar, varav den fjärde våningen nu fungerar som lagerutrym­me.

– Vi tömmer en våning i taget. Många försäljare har redan fått gå eller lämnat huset, andra flyttas till någon annan Aleksi 13-butik, säger Karvonen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? – Före coronakris­en hade vi massor av ryssar och kineser som handlade här. Stamkunder­na kommer från hela landet, jag kommer att sakna dem, säger försäljare­n Maarit Karvonen.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST – Före coronakris­en hade vi massor av ryssar och kineser som handlade här. Stamkunder­na kommer från hela landet, jag kommer att sakna dem, säger försäljare­n Maarit Karvonen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland