Hufvudstadsbladet

HÄR KOMMER BOKEXPERTE­RNAS TIPS INFÖR ÅRETS HÖSTLOV:

- FOTO: TIMO KARI

HENRIKA ANDERSSON

Mitt bottenliv

Linda Bondestam

■ En gripande och varm berättelse om den ensamma axolotlen är en bilderbok som passar för hela familjen att läsa om och om igen.

Expedition Rädda revet

Christina Wahldén

■ Tänk att få resa till andra sidan jordklotet och snorkla med sköldpaddo­r och papegojfis­kar! Det får Alice göra – och läsaren med henne – då Alices mamma, marinbiolo­gen, är tvungen att ta med sig sin dotter

till Lady Elliot Island i Stora barriärrev­et. Men allt är inte fullt så idylliskt som det ser ut på ytan. Havet mår inte bra, temperatur­en stiger och djuren som lever vid revet drabbas hårt. Wahldéns medryckand­e roman är lättläst och avslutas med fakta om det stora barriärrev­et och historik om Lady Elliot.

Klein

Axel Åhman

■ En rolig, finurlig och välskriven novellsaml­ing med manlighet och män i fokus för den som vill roas. Passar också för tonåringen.

AMANDA AUDAS-KASS

Freja och kråkungen

Fredrik Sonck, Jenny Lucander perfekt för läsare i åldern 3-6 år

■ Det här är en varm och vacker berättelse om en liten som blir större. Mamma och pappa tycker att Freja är för stor för att använda napp. Freja själv tycker också att hon är stor, men inte för stor. Min snart fyraåriga dotter Hilde har velat läsa den här boken varje dag sedan den flyttade in hos oss och det är ett gott betyg.

Den stora seniorkamp­en

och de andra böckerna om pensionärs­makten av Malin Klingenber­g och Joanna Vikström Eklöv för läsare i åldern 6-10 år

■ Det här är den sjätte och sista boken i serien om Pensionärs­makten. Den är mint lika rolig och knasig som de tidigare böckerna i serien och jag älskar att serien får ett värdigt slut. Om du inte har läst de andra böckerna tycker jag du ska börja från början och spara den här till sist.

Tio över ett

Ann-Helen Laestadius för läsare i åldern 13-16 år

■ En stark och väldigt välskriven ungdomsrom­an där vi kommer riktigt nära huvudperso­nen Maja, som vill sova, men inte kan. Varje natt är hon beredd på att väcka mamma, pappa och lillasyste­r om huset rasar ner i gruvhålet. Hon litar inte på dem som säger att hemstaden Kiruna inte kan rasa på grund av gruvan. Hon hör ju själv hur det mullrar, hon känner ju hur marken skakar.

Där kräftorna sjunger

Delia Owens

för vuxna läsare

■ Det här är en sällsynt finstämd roman som kan beröra vilken läsare som helst. Kya blir övergiven av föräldrar och syskon och lever alldeles ensam utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflick­an” och har alltid spridit elaka rykten om henne. När stadens största fotbollssp­elare hittas död blir Kya misstänkt och en mordutredn­ing inleds.

OLIVER AHNLUND (19 år)

Red Rising

Pierce Brown

■ Red Rising är först på listan eftersom jag nyligen läst den! Boken är en samhälleli­g dystopi som utspelar sig långt i framtiden (på Mars, dessutom). Den påminner starkt om Hunger Games, men har också inslag från Game of Thrones.

Game of Thrones

G.R.R. Martin Såklart ska Game of Thrones vara på listan! Mycket långa böcker (ca 900 sidor var) men tro mig, om du gillar fantasyvär­ldar eller världsbygg­ande så kommer du att gilla denna bokserie. Om inte böcker intressera­d dig så rekommende­rar jag tv-serien på HBO starkt.

Drakologi – Richters stora bok om drakar

Dugald Steer

■ Jag älskade denna bok som barn. Boken behandlar drakar i alla former. Vad annat kan man begära som barn?

Hobbiten

J.R.R. Tolkien

■ Nörden slår till igen med klassikern­a. Hobbiten är en mycket kortare berättelse än Ringarnas Herre (som jag också rekommende­rar starkt), och är därmed mer tillgängli­g för alla. Boken fanns bland mina favoriter som barn.

ISA LODENIUS (13 år)

Yokos nattbok

Annika Sandelin

■ Boken handlar om den ganska vanliga flickan Yoko som skriver om sitt liv i sin dagbok. Man kan känna igen sig i vissa saker, medan andra inte är sådant som vanligen händer. Boken är välskriven.

Rum 213, Sal 305 eller Fyr 137

Ingelin Angerborn

■ Böckerna är ganska spännande och lite skrämmande. Bra höstlovslä­sning!

Mördarens apa

Jakob Wegelius

■ Ganska lång bok som man kanske inte hinner läsa ut på ett höstlov, men det händer mycket i den, så det blir aldrig tråkigt.

Den mörka materian

– en serie av Philip Pullman.

■ Innehåller massor av egna idéer, största delen är härliga och en del är hemska.

Molly Moon

– en serie av Georgia Byng.

■ Spännande och roliga böcker!

 ?? FOTO: EMMA BJÖRKENHEI­M ?? ■ Läsambassa­dörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass vet att många barn, unga och vuxna upplever att de inte riktigt hinner och orkar läsa böcker i vardagen. Därför uppskattar de att höstlovet nu marknadsfö­rs som ett läslov, och att det passar bättre än någonsin förr just den här hösten.
FOTO: EMMA BJÖRKENHEI­M ■ Läsambassa­dörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass vet att många barn, unga och vuxna upplever att de inte riktigt hinner och orkar läsa böcker i vardagen. Därför uppskattar de att höstlovet nu marknadsfö­rs som ett läslov, och att det passar bättre än någonsin förr just den här hösten.
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Höstlovet erbjuder en perfekt möjlighet att läsa en god bok och drömma sig bort till nya världar. HBL bjuder på tips för läsare i olika åldrar.
FOTO: MOSTPHOTOS Höstlovet erbjuder en perfekt möjlighet att läsa en god bok och drömma sig bort till nya världar. HBL bjuder på tips för läsare i olika åldrar.
 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland