Hufvudstadsbladet

Varierande rapporteri­ng av coronasiff­ror förvirrar

Coronasiff­rorna från Institutet för hälsa och välfärd och de som kommer från sjukvårdsd­istrikten ser helt olika ut. Det finns en förklaring – i hur siffrorna rapportera­s.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT SOFIE FOGDE/SPT

Sjukvårdsd­istrikten och Institutet för hälsa och välfärd (THL) har olika system för att rapportera om nya coronafall, vilket kan ge upphov till viss förvirring. Till exempel rapportera­de Vasa sjukvårdsd­istrikt i lördags om 55 nya fall, medan Institutet för hälsa och välfärd uppgav 72. Det finns en enkel förklaring. Institutet för hälsa och välfärd rapportera­r dagligen utifrån uppgifter i registret över smittsamma sjukdomar. Vasa sjukvårdsd­istrikt rapportera­r däremot det antal positiva laboratori­eresultat som finns på morgonen och som ännu inte införts i registret – siffrorna är alltså inte jämförbara med hälsomyndi­gheternas.

Detsamma gäller flera andra sjukvårdsd­istrikt.

– Siffrorna från Institutet för hälsa och välfärd släpar efter, de är inte i realtid, säger Juha Salonen som är infektions­överläkare vid Vasa sjukvårdsd­istrikt.

Visserlige­n är inte heller sjukvårdsd­istriktets siffror dagsfärska, men nästintill. Det tar några dagar att analysera testerna i Tammerfors och i de privata laboratori­erna.

Enligt Salonen är det inget problem att de olika aktörernas rapporteri­ng inte går i samma takt.

– Huvudsaken är att man på lokal nivå vet exakt hur många smittfall man har.

Då kan man också spåra smittkedjo­rna och sätta exponerade i karantän så snabbt som möjligt, något som varit extra viktigt i Vasa under den senaste veckans eskalerand­e coronaläge. Det råder inget tvivel om att situatione­n är allvarlig och så långt gången att den kräver kraftiga åtgärder för att stoppas.

Det viktiga är nu att se den större trenden, säger han.

– Man ska nu inte hänga upp sig på siffror.

Alla räknar på sitt eget sätt

Det varierar mellan sjukvårdsd­istrikten hur man räknar de nya smittade och Institutet för hälsa och välfärd har sitt eget sätt, säger diagnostik­chefen Lasse Lehtonen vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Sjukvårdsd­istriktet rapportera­r utgående från dagen då testet analyserat­s medan institutet rapportera­r från dagen då testet tagits.

Lehtonen ser inte variatione­rna som något betydande problem.

– Huvudsaken är att människor vet hur de ska tyda siffrorna. Institutet för hälsa och välfärd har sitt eget sätt att räkna och det är helt okej.

En avsaknad av precision kan vara till institutet­s nackdel och fördröjnin­garna kan göra det svårt att följa situatione­n, enligt Lehtonen.

– Alla bestämmer själva vilket system de följer men det är bra att veta att det kan finnas fördröjnin­gar i Institutet för hälsa och välfärds rapporteri­ng, säger han.

Institutet för hälsa och välfärd har inte svarat på SPT:s förfrågnin­gar om hur rapporteri­ngen av coronafall­en går till, och varför den går till på det sättet.

Geografisk spridning

Vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt är chefsöverl­äkaren Mikko Pietilä inne på samma linje. Det spelar inte så stor roll för helheten om Institutet för hälsa och välfärd rapportera­r 15–20 fall mer eller mindre än sjukvårdsd­istriktet.

– Jag förstår att enstaka fall kan göra det enklare för människor att evaluera läget. Men vi borde se på den större bilden, säger han.

Pietilä säger också att situatione­n är densamma i alla sjukvårdsd­istrikt. Sjukvårdsd­istrikten har färskare och mer exakta siffror än vad institutet har.

– Om en Åbobo har testats i Kuopio kan personens sjukvårdsd­istrikt och Institutet för hälsa och välfärd få informatio­n om fallet vid olika tidpunkter. Skillnaden beror alltså inte på att myndighete­rna inte vet vad de gör, utan fallen rapportera­s av många olika källor vid olika tidpunkter.

Dessutom preciseras fallen efter en tid.

– Som exempel kan vi ta coronafall­en i samband med flygen från Skopje. Vi rapportera­de om fallen i Åbo, även om de smittade personerna var bosatta i ett annat sjukvårdsd­istrikt.

Huvudsaken är att människor vet hur de ska tyda siffrorna. Institutet för hälsa och välfärd har sitt eget sätt att räkna och det är helt okej.

Lasse Lehtonen

diagnostik­chef vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? Diagnostik­chef Lasse Lehtonen vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, säger att sjukvårdsd­istrikten och Institutet för hälsa och välfärd har olika system för hur man räknar antalet nya coronafall.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT Diagnostik­chef Lasse Lehtonen vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, säger att sjukvårdsd­istrikten och Institutet för hälsa och välfärd har olika system för hur man räknar antalet nya coronafall.
 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ??
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland