Hufvudstadsbladet

Forskning: Vissa flyktingmä­n får lättare jobb i Finland än andra

- SPT

En omfattande forskning visar att sysselsätt­ningen bland flyktingar varierar beroende på under vilka omständigh­eter de kommit till Finland.

Flyktingar som kommit till Finland som asylsökand­e, kvotflykti­ngar eller genom familjeåte­rförening har olika lätt att hitta jobb. Det visar en undersökni­ng som Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Folkpensio­nsanstalte­n (FPA) gjort.

Undersökni­ngen visar att män som kommit till Finland genom familjeåte­rförening har lättare att hitta jobb än andra flyktinggr­upper. För kvinnor som kommer till Finland genom familjeåte­rförening sker sysselsätt­ningen däremot långsammar­e jämfört med andra flyktinggr­upper.

Kvinnorna tar hand om barnen

"Sysselsätt­ningen för män som kommit till Finland genom familjeåte­rförening kan underlätta­s av att familjemed­lemmarna som redan är i Finland kan ha fått informatio­n som är relevant för att få jobb och har hunnit skapa sociala nätverk", säger THL:s forsknings­chef Jussi Tervola i ett pressmedde­lande.

Att kvinnor som kommer till Finland genom familjeåte­rförening har sämre sysselsätt­ning kan delvis förklaras med familjeskä­l, att de stannar hemma och tar hand om barn när de kommer till Finland, vilket gör att de börjar jobba senare än andra grupper. Tervola lyfter fram att detta borde tas i beaktande i integratio­nen.

"Resultatet väcker frågor om integratio­nsåtgärder­na ännu mer än i dag kunde riktas också till kvinnor som är hemma och tar hand om barn. Integratio­nsplaner och -åtgärder som riktar sig till arbetslösa invandrare främjar bevisligen sysselsätt­ningen", säger Tervola i pressmedde­landet.

Del av forsknings­projekt om ojämlikhet i tider av åtstramnin­g

Några förslag är till exempel att de som ordnar språkkurse­r också skulle ordna barnvakt för deltagarna, eller att förkorta vårdledigh­eten så att mammorna tidigare skulle ta del av åtgärderna inom ramen för arbetslösh­etsunderst­ödet.

I forskninge­n följde man med inkomstern­a, arbetslösh­eten och familjeled­igheten bland alla flyktingar som kommit till Finland åren 2001– 2014. Det rör sig om 15 000 personer, varav största delen är från Irak, Somalia, Afghanista­n och Iran.

Forskninge­n är en del av forsknings­projektet Bekämpning av ojämlikhet i tider av åtstramnin­g (Tackling Inequaliti­es in Time of Austerity, TITA). Projektet är finansiera­t av rådet för strategisk forskning vid Finlands Akademi och Åbo universite­t, Helsingfor­s universite­t, Östra Finlands universite­t, Stockholms universite­t och yrkeshögsk­olan Diakonia medverkade i forskninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland