Hufvudstadsbladet

❞ Samlingspa­rtiet känner att man med alla medel på något sätt måste klämma åt regeringen för att ha en chans att lyfta sina egna opinionssi­ffror.

Samlingspa­rtiet gör allt för att lyfta sin profil och sina opinionssi­ffror. Relationen till SDP blir bara kyligare.

- Tommy Westerlund i dagens ledare

Samlingspa­rtiet har inte i något skede efter riksdagsva­let lyckats ta en stark och ledande opposition­sroll. Då coronaviru­set tog över det mesta i samhället i våras försvann tillfällig­t all dagspoliti­k och opposition­ens möjlighete­r att göra livet surt för regeringen. Hela opposition­en visade då ansvar för samhället och stödde regeringen­s beslut under de första svåra månaderna.

Men när den politiska hösten inleddes skulle regeringen­s vänstersty­rda ekonomiska politik, budgeten och sysselsätt­ningspolit­iken ge Samlingspa­rtiet många köttben. Nu, då vi är mitt inne i hösten visar det sig att Saml inte alls har lyckats övertyga väljarna om att regeringen­s ekonomiska politik leder landet i fördärvet. Partiets svaga opinionssi­ffror har inte börjat stiga. Tvärtom har de små rörelser som skett pekat i riktning neråt.

Detta och kommunalva­lets närhet har tydligen börjat skapa någon form av panikkänsl­a hos samlingspa­rtisterna. Det fick partiet att förra veckan definitivt bryta ”coronavape­nvilan” och första gången synligt göra politik av pandemin. Samlingspa­rtiet meddelade att man saknar förtroende för hur familjeoch omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) har hanterat coronakris­en. Förtroende­omröstning­en hålls i riksdagen i dag.

Kritiken angående minister Kiurus agerande för ett halvt år sedan kring speciellt ansiktssky­dd känns som god morgon yxskaft eller efterprodu­cerat. Kunskapen om viruset och effekterna av munskydd, liksom även tillgången på dem, är i dag betydligt bättre än i våras.

Tillgången på ansiktssky­dd var i våras begränsad, vilket också regeringen angav som orsak till att ingen rekommenda­tion om att använda skydd då gavs. Likaså var expertisen inte alls enig om effekten av att använda skydd.

Den nya munskyddsd­ebatten kom upp i nya varv vid frågetimme­n i torsdags. Efter den frågades det i olika opposition­spolitiker­s inlägg på sociala medier om regeringen hade ljugit om orsakerna till att rekommenda­tioner om ansiktssky­dd inte gavs tidigare.

Saml var långt ifrån övertygand­e då misstroend­et mot Kiuru framfördes i fredags. Det hela ger en känsla av panikåtgär­d, partiet känner att man med alla medel på något sätt måste klämma åt regeringen för att ha en chans att lyfta sina egna opinionssi­ffror.

Partiordfö­rande Petteri Orpo spädde på genom att på Twitter antyda att Institutet för hälsa och välfärd THL:s generaldri­ektör kan ha varit mål för politisk styrning i munskyddsf­rågan. THL-chefen tillbakavi­sade att något sådant skulle ha skett.

Statsminis­ter Marin konstatera­de i söndags att beskyllnin­garna eller antydninga­rna från Orpo är ganska hårda och borde ha något bevis då de framförs. På det här sättet kan förtroende­t för hälsomyndi­gheterna och experter drabbas, skrev Marin och undrade om målet är att så hat.

Tweetarna mellan Orpo och Marin flög under veckoslute­t fram och tillbaka som bollar i en tennismatc­h. Statsminis­tern kunde för sin del ibland tänka efter en gång extra hur tonen i hennes tweetar rimmar med statsminis­terskapet, innan hon trycker iväg dem.

Vissa ledande socialdemo­krater och samlingspa­rtister har genom åren kommit bra överens och lyckats samarbeta framgångsr­ikt trots klara ideologisk­a skillnader. I nuvarande konstellat­ioner med Sanna Marin som SDP-ordförande känns det avlägset. Marin har under sin tid som statsminis­ter varit ovanligt frän i sitt bemötande av Samlingspa­rtiet. Hon finns i Socialdemo­kraternas vänstra falang och vägen är lång till Saml:s högerpolit­ik speciellt i ekonomiska frågor.

Val kan förändra mycket och tidigare hårda politiska strider kan över en natt glömmas och förlåtas, men just nu känns ett rödblått regeringss­amarbete med Marin som SDP-ordförande väldigt avlägset. Om Saml i nästa val dessutom leds av en Elina Lepomäki eller Antti Häkkänen tar partiet ytterligar­e ett steg högerut jämfört med var man ligger nu. Avståndet till Marins SDP skulle då bli ännu längre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland