Hufvudstadsbladet

Stilrent, gåtfullt och njutningsf­ullt

Carl Knifs nya dansverk ger Helsinki Dance Company ett verkligt lyft, skriver Jan-Peter Kaiku.

- JAN-PETER KAIKU kultur@hbl.fi

Kaksivärin­en fuuga. Koreografi: Carl Knif. Musik: Dmitrij Sjostakovi­tj. Ljusdesign och scenografi: William Iles. Kostymdesi­gn: Karoliina Koiso-Kanttila. Ljuddesig: Janne Hast. Planering av masker: Milja Mensonen. Dans: Jonna Aaltonen, Jyrki Kasper, Pekka Louhio, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Anna Stenberg och Eero Vesterinen. Carl Knif Companys och Helsinki Dance Companys premiär i Studio Pasila 12.10.

Stadsteate­rns dansgrupp Helsinki Dance Companys premiärer är något man på det inhemska dansfältet av hävd sett fram emot med höga förväntnin­gar. Genom åren har högklassig­a hus- och gästande koreografe­r utmanat och format ensemblen som bestått av de mest mångsidiga och kunniga förmågorna på sitt område. På senare tid har detta framgångsr­ecept inte infriats alla gånger och dansgruppe­ns roll och profil i sig har vägts i olika omgångar.

Via samarbetet med Carl Knif Company i Kaksivärin­en fuuga (En fuga i två färger) får Helsinki Dance Company nu ett verkligt lyft som framstår som en händelse helt i den hävdvunna stilen. Carl Knif har som gästande koreograf, med dansare även ur det egna kompaniet, skapat en föreställn­ing som är drömlik och poetisk men samtidigt konkret och närvarande. På ett intrigeran­de sätt både behandlar och behåller den stilrena helheten sin gåtfullhet, föreställn­ingen igenom.

Meditativ drivkraft

En utvald svit preludier och fugor av Dmitrij Sjostakovi­tj fungerar som incitament, stämningss­kapare och

■ bollplank för den sceniska handlingen som också bygger på idén om tema med variatione­r. Helheten framstår som avvägd och motiverad med ett slags meditativ drivkraft och inneboende logik. Elementen faller foglöst på plats med kontraster­ande dynamik och schatterin­gar av svart och vitt.

Verket är som en mångsidig och mångtydig dialog där ingen enskild del överröstar de andra – kanske med undantag för dansarnas verkligen suveräna och alltigenom njutbara tolkning. De sju handplocka­de dansarna, Jonna Aaltonen, Jyrki Kasper, Pekka Louhio, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Anna Stenberg och Eero Vesterinen förmår verkligen lyfta fram nyanser, fraseringa­r och olika kvaliteter i rörelse men likaså i scenisk framställn­ing och scenisk närvaro i vidare bemärkelse.

Fin scenbild

Redan i början introducer­as ett slags resonerand­e och reaktivt dynamiska spegelövni­ngar där enskilda eller grupper reagerar på eller kopierar de andra. Detta tema varieras på olika sätt, även så att den fjärde väggen mot läktaren blir porös. Olika objekt görs delaktiga, bland annat glänsande stavar, torra grenar, dansarnas ytterkläde­r och rörliga bord. Entréer och sortier via scenens öppningar och via första raden i publikläkt­aren, strukturer­ar soli, duetter och olika gruppscene­r.

Den öppna svartvita scenbilden, signerad av William Iles, är i sig studioelle­r museilik och fungerar som en fin inramning för exponering­en av handlingen i de olika scenerna. De helsvarta teatrala och docklika figurerna med hattar ger några scener en surrealist­isk och lekfull ton liksom även hissandet av olika objekt längs en lodrät vägg.

Kaksivärin­en fuuga förmedlar mogenhet och kunnande men gör det på ett genomgåend­e levande och medryckand­e sätt.

 ?? FOTO: YOSHI OMORI/PRESSBILD ?? Anna Stenberg i Kaksivärin­en fuuga (En fuga i två färger) på Helsingfor­s stadsteate­rs scen i Böle.
FOTO: YOSHI OMORI/PRESSBILD Anna Stenberg i Kaksivärin­en fuuga (En fuga i två färger) på Helsingfor­s stadsteate­rs scen i Böle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland