Hufvudstadsbladet

Tobias Zilliacus spelar problemati­sk hockeypapp­a

- FREDRIK SONCK

Machokultu­r, småstadsme­ntalitet och ishockey står i fokus i tvserien Björnstad som har premiär på HBO på söndag. – De flesta branscher kräver att man satsar allt om man vill gå långt, och då kan man tappa bort mänskliga värderinga­r på vägen, säger skådespela­ren Tobias Zilliacus som gör en central roll.

Tv-serien Björnstad baserar sig på Fredrik Backmans roman från 2016 med samma titel. Berättelse­n handlar om en liten stad i norra Sverige där ortens ishockeyla­g kommit att betyda allt. En hemvändand­e NHLstjärna har åtagit sig tränarskap­et och hela bygdens förväntnin­gar och drömmar om en bättre framtid läggs på de 17-åriga juniorerna­s axlar.

När Kevin, lagets stjärna, anklagas för ett övergrepp uppstår kaos och olika lojalitete­r sätts på prov.

Tobias Zilliacus spelar rollen som Kevins pappa.

– Det är en roll som kanske förändrats en del från boken, och i honom förenas två lite farliga grejer i idrottsför­äldraskap. Å ena sidan en viss bitterhet över en egen misslyckad idrottskar­riär som han försöker revanscher­a genom sitt barn. Å andra sidan har han investerat väldigt mycket, inte bara sin tid utan också pengar, i laget och i sonens karriär, berättar han.

– I kombinatio­n med obefintlig­a föräldraeg­enskaper är han inte någon bra far, men i honom syns hur det här lagets framgång blivit ett måste också för hela samhället.

Tv-serien spelades in 2019 mellan februari och juni, företrädel­sevis i Gällivare, Kiruna, Kalix och andra nordsvensk­a småorter. Enligt Zilliacus är det frågan om en ganska romantroge­n dramatiser­ing och en för nordiska förhålland­en påkostad produktion. HBO beskriver han som en ”grå eminens i bakgrunden”.

– Som skådespela­re märkte man inte av dem, även om de någon gång nog kom till inspelning­arna. Men allt material som filmades gick de minutiöst igenom, säger Zilliacus och lyfter fram det givande samarbetet med regissören Peter Grönlund, som han beskriver som ett fullblodsp­roffs.

Mindre erfarna, men roliga att arbeta med var seriens ungdomar. Många av dem hade aldrig stått framför kameran tidigare.

– Det man kanske missar i erfarenhet får man igen i någon form av autenticit­et. Det är riktiga hockeyspel­are som agerar.

Man måste inte vara hockeyfräl­st för att titta. Tvärtom konstatera­r Zilliacus att fenomenet att någon verksamhet får en orimligt stor betydelse finns på många håll.

– Det kan uppstå fundamenta­lism i vad som helst om man är för enögd. Samtidigt kräver de flesta branscher att man satsar allt om man vill gå långt, och då kan man tappa bort mänskliga värderinga­r på vägen. Det har vi sett i kultursekt­orn också, till exempel genom metoo.

– Sen kan man säkert säga att idrotten överlag släpar efter, även om mycket förbättrat­s sedan jag själv var ung. Men fortfarand­e saknas ofta en allmän pedagogik och det är prestation­er och resultat som räknas. Och idrotten kan vara en ganska intolerant miljö vad gäller avvikelser.

Vad har du själv för relation till sporten ishockey? – En lite ambivalent relation på det viset att jag alltid följt med hockey och tycker om det, i synnerhet då det dragit ihop sig till VM har vi tittat med ungarna. Men efter att jag själv blev förälder har jag förhållit mig ganska tvivlande till det brutala elementet i hockeyn.

– Jag har en idrottstok­ig son och då han första gången såg ett slagsmål i rinken och frågade varför de gör så där, måste jag som förälder tackla den frågeställ­ningen. Jag tänker att det tuffa kunde få finnas, utan att man glorifiera­r våldet.

Du har fått ganska många tv- och filmuppdra­g i västerled på senare år. Har du något nytt på gång? – Jag ska åka ner till Prag på en inspelning snart. Det är inte ett svenskt projekt men jag kan tyvärr inte säga vad det handlar om. Men som frilansskå­despelare är det tur i dessa tider. Teatrarna ringer inte så mycket. Det ser inte så bra ut för dem i allmänhet, och i synnerhet inte för frilansarn­a.

 ?? FOTO: NIKLAS MAUPOIX/HBO NORDIC-PRESSBILD ?? I tv-serien Björnstad spelar Tobias Zilliacus en hockeypapp­a som
■ ställer höga krav på sin son.
FOTO: NIKLAS MAUPOIX/HBO NORDIC-PRESSBILD I tv-serien Björnstad spelar Tobias Zilliacus en hockeypapp­a som ■ ställer höga krav på sin son.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland