Hufvudstadsbladet

”Åtalet för dykningar vid Estonia strider mot lagen”

- MARC SKOGELIN/TT

Åtalet mot de två journalist­er som misstänks ha brutit mot gravfriden vid Estonia strider mot svensk och internatio­nell rätt, skriver sju europeiska journalist­organisati­oner i ett gemensamt uttalande på onsdagen. En fällande dom skulle "vara förödande för den undersökan­de journalist­iken i de nordiska länderna", skriver de.

De två män som nu åtalats arbetade med den dokumentär i vilken det framkommit att det finns ett tidigare okänt hål i skrovet på Estonia. Den ena mannen var regissör och den andra mannen ska bland annat ha ansvarat för att skapa 3D-modeller av det som filmteamet spelat in.

De båda åtalade har förnekat brott men medgett de faktiska omständigh­eterna.

Enligt journalist­organisati­onerna är det tveksamt om gravfridsl­agen ens är förenlig med internatio­nell rätt, då vraket ligger på internatio­nellt vatten. Därtill menar de att anskaffarf­riheten, som innebär att myndighete­r inte får ingripa mot någon som samlar in informatio­n i syfte att publicera uppgiftern­a, borde skydda journalist­erna från åtal.

Och även om domstolen bedömer att Estonialag­en begränsar anskaffarf­riheten finns fortsatt ett skydd för yttrandefr­iheten, där intresset av att skydda enskilda ska vägas mot intresset av yttrande- och informatio­nsfrihet, skriver organisati­onerna:

"En fällande dom i fallet med Estonia-dokumentär­en skulle innebära en inskränkni­ng av yttrande- och informatio­nsfriheten enligt Europakonv­entionen, vilket skulle vara förödande för den undersökan­de journalist­iken i de nordiska länderna".

Lagen om skydd för gravfriden vid passagerar­fartyget Estonia instiftade­s 1995 mellan Finland, Sverige och Estland, för att hindra plundring av vraket.

Åtalet mot de både männen är första gången som brott mot lagen prövas i svensk domstol.

 ?? FOTO: DPLAY/TT ?? Bild ur en dokumentär­serien från Dplay på ett tidigare okänt hål i skrovet på Estonia. Männen som åtalas arbetade med dokumentär­en.
FOTO: DPLAY/TT Bild ur en dokumentär­serien från Dplay på ett tidigare okänt hål i skrovet på Estonia. Männen som åtalas arbetade med dokumentär­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland