Hufvudstadsbladet

Resiliens och etik

”Krishanter­ing kan inte bedömas bara enligt slutresult­atet, utan vägen dit är lika viktig.”

- MIRJAM KALLAND är professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.

Med resiliens avses en individs eller ett samhälles förmåga att repa sig efter motgångar och katastrofe­r. Hur snabbt kan grundfunkt­ionerna återställa­s, och vad kan man lära sig för att utvecklas vidare och kanske vara bättre förberedd nästa gång? Resiliens kan delas i två dimensione­r som är lika viktiga: vilken beredskap man har inför möjliga kriser, och hur man hanterar dem.

Finlands starka kort under våren var att det fanns både beredskap i form av lagstiftni­ng och genom att man byggt upp lager av läkemedel och andra förnödenhe­ter som kunde tas i bruk (vissa missar också, förstås, som att lagrets bäst före-datum hade passerat). Det fanns också, kanske av historiska orsaker, en samhällsme­ntalitet som kunde medge att detta är en allvarlig situation. Och finländarn­a fogade sig i restriktio­nerna, vilket uppenbarli­gen har förvånat omvärlden.

Nu visar olika grafer på en lika svår situation när det gäller smittsprid­ning som under våren. Men i övrigt är situatione­n annorlunda. Även om antalet nya fall per dygn är lika många eller fler i jämförelse med den värsta tiden på våren kan kurvorna inte jämföras: på våren testades ett fåtal, nu testas alla som vill. För det andra är de insjuknade spridda över olika sjukvårdsd­istrikt. Om detta är goda eller dåliga nyheter vet jag inte, men kanske sjukvården har bättre kapacitet att hantera lokala utbrott om antalet insjuknade inte blir för stort. Tills vidare är sjukvården inte belastad på samma sätt som under våren. Och det är ju nästan hela poängen.

Jag deltog nyligen i en panel gemensamt arrangerad av den nationella kommittén för vetenskaps­filosofi och Finska vetenskaps­akademin som diskuterad­e vetenskape­ns roll under coronakris­en. Under ett anförande om hur man bör bedöma nationella strategier framförde professorn i praktisk filosofi vid Stockholms universite­t Erik Angner bland annat att åtgärderna bör bedömas enligt slutresult­at, som i det här fallet räknas i antalet som dött i covid-19. Och eftersom vi ännu inte har facit på hand, är det för tidigt att bedöma strategier.

Jag har en annan åsikt, vilket jag uttryckte. Det slutliga antalet döda är bara en av måttstocka­rna. Vi dör alla någon gång. Men hur vi dör har en betydelse. Dör vi i ett väntrum, eller i en kaotisk situation utan att få lindring? Hade någons död kunnat undvikas om det funnits tillräckli­gt med syrgas eller medicin? Det handlar om etik. Var och en förtjänar ett värdigt slut med smärtlindr­ing, och vårdperson­al och läkare förtjänar att få utöva sitt yrke under ordnade omständigh­eter med möjlighete­r att kunna fatta etiska beslut.

När beslutsfat­tare nu vädjar till vår självdisci­plin och till att vi ska respektera de rekommenda­tioner som ges handlar det om att vi kan skydda varandra och få smittsprid­ningen att minska. Men det handlar också om att se till att sjukvården inte överbelast­as. Då man överväger sitt förhållnin­gssätt är det ett etiskt övervägand­e man gör. Detsamma gäller på samhällsni­vå: krishanter­ing kan inte bedömas bara enligt slutresult­atet, utan vägen dit är lika viktig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland