Hufvudstadsbladet

Myndighete­rna kommer inte att få något tack

- RAULI MÄKELÄ läkare, Esbo

CORONAKRIS­EN Den 4 oktober publicerad­es i USA Great Barrington en deklaratio­n för att få slut på skrämselpr­opagandan kring corona. Dokumentet hade underteckn­ats av en stor mängd medicinska toppexpert­er. Det huvudsakli­ga innehållet var att människor med spröd hälsa skall skyddas, medan grundfrisk­a måste få leva ett normalt liv, och de nuvarande orimliga begränsnin­garna måste omedelbart upphävas. BBC har redan rapportera­t om det här uppropet, men i Finland har medierna tigit ihjäl saken. Strax efter Great Barrington-deklaratio­nen gjorde WHO en kovändning i sina rekommenda­tioner genom att med doktor David Nabarros röst vädja till världens ledare och be dem att inte använda nedstängni­ng som en primär kontrollme­tod att tackla coronaviru­set.

Vi är nu i ett läge där sakkunskap­en hos vårt lands myndighete­r har lett till helt andra åtgärder än vad experterna i den ovannämnda Great Barrington-deklaratio­nen rekommende­rar och deras akademiska meriter är utan tvivel på minst lika hög nivå som våra myndighete­rs. Enda slutsatsen av att högt utbildade experter inom samma område kommer till så olika slutlednin­gar är att problemet ännu inte har en medicinsk lösning, utan åtgärderna styrs av politiska passioner. Om så faktiskt är fallet måste all coronahyst­eri som medierna underblåse­r och alla samhällsne­dbrytande nedstängni­ngsåtgärde­r som myndighete­rna vidtar anses vara helt oansvariga.

Jag har under min läkarkarri­är många gånger varit vittne till hur "den enda rätta" behandling­en har övergetts och senare ansetts vara helt fel. Alla som på 1960-talet fick hjärtinfar­kt ordinerade­s absolut sängvila. I dag skulle en sådan ordination få läkaren att förlora sina läkarrätti­gheter. Då jag specialise­rade mig till öronläkare punkterade jag alla nätter trumhinnor på barn som skrikande kämpade emot. I dag anses den här "enda rätta" behandling­en vara en medeltida tortyrmeto­d, och den utförs nu endast i mycket tvingande fall.

År 2009 schabblade våra myndighete­r rejält när det gällde svininflue­nsan. Det är lätt att förutse att våra myndighete­r inte kommer att få något tack för hur de har skött coronakris­en, när vi efter någon tid kan blicka tillbaka på alla åtgärder som har vidtagits.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland