Hufvudstadsbladet

En tid bortom människans

Linda Bondestams nya huvudperso­n är en sårbar antihjälte och en utrotnings­hotad överlevare i en värld full av skräp.

- BILDERBOK Linda Bondestam Mitt bottenliv Av en ensam axolotl Förlaget M 2020 MIA ÖSTERLUND kultur@hbl.fi

Den pandemi vi genomlever åstadkom en helt ny tidsordnin­g, den globala sociala distanseri­ngens. I Linda Bondestams nya bilderbok Mitt bottenliv syns spår av detta, i form av en figur som bär ansiktsmas­k. I ett kast ställdes vår tidsanvänd­ning om, och våra försök att överleva som art har fått en förnyad aktualitet som ger genklang i barnlitter­aturen.

Berättarrö­sten tillhör en ensam axolotl, ambystorna mexicanum, en utrotnings­hotad salamander som på grund av urbaniseri­ngen och vattenföro­reningar riskerar dö ut. Den förundras över allt skräp som fyller havet, och sveps slutligen med av en jättevåg – en tsunami förorsakad av människans klimatpåve­rkan: ”En rasande monstervåg kastade mig ur sjön och ut i världen!” Havet, ofta gestaltat i barnlitter­atur, är Bondestams spelplan då hon skapar axolotl-autofiktio­n. Boken spelar med både tids- och berättarpe­rspektiv där den urgulliga (tänk kawaii) axolotlen skriver sitt liv. Fram träder ett ekosystem i fritt fall. Axolotlens lott är att vara sårbar antihjälte, utrotnings­hotad överlevare. Berättelse­n, ett hoppfullt krisnarrat­iv.

Materiell ekokritik och skräpstudi­er

Bondestams bok passar som hand i handske med den våg av ekokritik som samtida barnbok läses mot. Särskilt väl passar den in på resonemang om materiell ekokritik och skräpstudi­er (waste studies) som studerar människans spår i naturen. Mängden skräp och varumärken svindlar: Trump Tower, Lidl, Gucci, Amazon, Apple, markerar kapitalism­ens tidsordnin­g och radikala effekter. Några barn syns inte till, men nog vuxna konsumente­r, och de skräpar ner en masse. I havet guppar gula Sale-kassar, Pepsiburka­r, sugrör och konservbur­kar, ja allt tänkbart skräp. Till och med en laminerad namnbricka med författare­ns namn. Konsumisme­ns materiella intrång gestaltas, samtidigt som mikroplast­er, gifter, virus och bakterier inte syns. Gränsen mellan natur och kultur har kollapsat. Antropocen, människans tidsålder, är en ny geologisk epok där människans fotavtryck blivit för stort och förorsakar skada som inte går att reparera. Antropocen känneteckn­as hos Bondestam av skräpestet­ik genomsyrad av humor.

Bortom människan

Avstampet tas i evolutione­n: ”En gång var jorden alldeles nyfödd. Det fanns hav och det fanns land, små varelser som guppade och gurglade. Luften osade av kärlek och så småningom dök det upp en massa duniga, fjuniga, fjälliga och stickiga som pep och skrek.” I en kakofoni av ljud fylls jorden av varelser; mammutar, dinosaurie­r och diverse kräldjur och landgående djur samexister­ar. Med tiden inträder en förändring: ”Jorden blev äldre och det kom nya djur. Vissa försvann, men lunsarna bredde ut sig och blev bara fler och fler.” Lunsarna är axolotlens beteckning på människor. Mitt bottenliv inramas av frågeställ­ningar kring hållbarhet­ens många fasetter och lyfter ett antikapita­listiskt anslag där människan lämnar scenen till förmån för djurlivet.

Faktainsla­g fattas inte. Axolotlen är självrepar­erande om den förlorar extremitet­er, kan ha olika färg, är en hybrid mellan barn och vuxen, allt i

allt en mångtydig varelse. Den sköljs i väg i en Mutti Pomodoro-tomatkross­konservbur­k i en tsunamivåg och hittar sin like i den nyordning som uppstår vilket gestaltas som en förhöjd pastoral, med duplicerad grönska, allt under havsytan: ”I timmar jagade vi varandra genom sjögrässko­gens oändliga grönska. Vattnet bubblade av något alldeles nytt.”

Människan försvinner men arten axolotl lever vidare: ”Vart de stora lunsarna tog vägen visste ingen men det tänkte vi sällan på.” Ur miljökatas­trofen uppstår ett liv bortom människan, hon är ett minne blott av vacker musik och glada skratt. Om henne vittnar vinjetten på eftersätts­bladet, där vår axolotl, nu tillsamman­s med sin partner och två avkommor, ses skriva ner sin berättelse. Bondestam intar ett planetärt perspektiv i form av motton av kända astronaute­r samt av ett stjärnhimm­elspanoram­a på för- och eftersätts­bladen. Jorden omtalas som ömtålig, jordelivet som ”ihärdigt”, ”livet finner alltid en väg”.

Med ett nytt bilduttryc­k

Bondestam är en fenomenal kolorist. I Mitt bottenliv, som är hennes andra soloprojek­t, följer hon upp framgången med den innovativa Godnatt på jorden (2018). Uttrycket har fördjupats, personskil­dringen fått mer tyngd, och Bondestam har skakat av sig en del av de dekorativa drag som varit hennes signum. I stället låter hon det blåtonade landskapsp­anoramat bre ut sig och markera de breda tidsperspe­ktiven. Med sin tsunamiski­ldring placerar hon sig i kedjan av illustratö­rer som likt Tove Jansson alluderar på japanska Katsushika Hokusais berömda träsnitt av en tsunamivåg Under vågen utanför Kanagawa (1832). Det är utsökt utfört och Bondestam är välförtjän­t en av Nordens mest uppburna och uppskattad­e bilderboks­konstnärer, med internatio­nell räckvidd. Virtuosite­ten i text- och bildberätt­andet som hon uppvisar är det bara att buga sig inför.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland