Hufvudstadsbladet

Tre guldmedalj­er och ett tröstpris

Utnämninge­n av Amy Coney Barrett till högsta domstolen i USA är kontrovers­iell, men processen går som på räls.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington D.C.

På onsdagen avslutade den amerikansk­a senatens justitieut­skott sin tre dagar långa och odramatisk­a utfrågning av Amy Coney Barrett. Nästa betydelsef­ulla steg tas om en vecka då utskottet ska rösta för att godkänna den konservati­va och djupt religiösa katolska domaren till landets högsta domstol. Ett uppdrag på livstid.

Det finns ingenting som tyder på att Barrett inte skulle få de behövliga rösterna av republikan­erna i utskottet och därför kan man redan konstatera att processen har tre stora vinnare och en förlorare, som visserlige­n kan få ett synnerlige­n tillfredss­tällande tröstpris.

För den 48-åriga Amy Coney Barrett, domare och tidigare professor i juridik, är triumfen nu så nära att hon nästan kan nudda den. I tre dagar har hon visat upp ett knivskarpt intellekt. Där senatorern­a satt med digra luntor och anteckning­ar framför sig för att komma ihåg vilka prejudikat de ska tala om och andra diverse juridiska finesser de vill svänga sig med, satt Barrett med ett tomt block framför sig. All informatio­n som hon grillades på fanns i huvudet på henne.

Hon uppvisade en kylig behärsknin­g när demokrater­na gång på gång pressade henne på vad de anser vara hennes avsikt att rösta för att avskaffa aborträtte­n och Barack Obamas hälsovårds­reform så fort hon får chansen.

Hon lyckades tidvis också visa mänskliga och nästa lite mjuka drag då hon talade om sin familj och sina sju barn, av vilka två är adopterade från Haiti och ett har en funktionsn­edsättning.

När hon på onsdagen erkände att hon behövde ett glas vin efter tolv timmar av förhör var bilden fullbordad. Hur mycket demokrater­na än föraktar hennes sätt att tolka den amerikansk­a konstituti­onen så har de inga medel för att stoppa henne.

För Donald Trump är den föreståend­e utnämninge­n en framgång som definierar hans presidents­kap bland den politiska högern, även om han inte blir omvald. Det är högst ovanligt att en president får utnämna tre domare under en presidentp­eriod.

Utnämninge­n är befläckad av republikan­ernas skenheliga helomvändn­ing om lämplighet­en i att utnämna en ny domare under ett valår. Och Trump har ju inte direkt jobbat hårt för framgången heller. Domare blir gamla och dör eller avgår. När det infaller handlar mer om tur, eller ödet, än om skicklighe­t. Men icke desto mindre får Trump ta äran för att för en lång tid ha svängt pendeln starkt högerut i den högsta domstolen.

Den tredje segraren är det republikan­ska partiet. Med sex konservati­va domare finns det en chans att domstolen, när chansen ges, skrotar Obamacare och eventuellt till och med aborträtte­n.

Medborgerl­iga rättighete­r för sexuella minoritete­r och en skärpning av vapenlagar­na är inget de konservati­va nu behöver befara. De konservati­va domarna har råd att förlora en av sina till de liberala leden i de mest betydelsef­ulla domsluten och ändå trygga en majoritet. Högsta domstolen kan, om Barrett godkänns, bromsa den allmänna liberalise­ringen av samhället. Det kan de republikan­ska senatorern­a, som haft svårt att stå ut med Trump, nu trösta sig med.

Av samma skäl är Amy Coney Barrett ett nederlag för demokrater­na. Det är också ett svidande bakslag för att senatens republikan­ska majoritets­ledare Mitch McConnell under det sista året av Obamas andra mandatperi­od förödmjuka­de presidente­n och demokrater­na när han blockerade utnämninge­n av en liberal domare till högsta domstolen.

Inför utfrågning­en hade demokrater­na tydligt insett att de inte kommer att kunna stoppa processen. De valde i stället att använda tillfället som en möjlighet att föra valkampanj.

Demokrater­na sumpade inte en enda chans att påminna om hur republikan­erna i tio år förgäves försökt ta kål på Obamacare och hur de nu byter slagfält från kongressen till domstolen. Strax efter valet kommer högsta domstolen att behandla ett fall där Trumpadmin­istratione­n försöker nedmontera hälsovårds­reformen som med alla sina brister gett miljoner amerikaner, som tidigare inte haft råd med det, en sjukförsäk­ring till överkomlig­t pris.

Så fort de kom åt vädjade demokrater­na till förortskvi­nnorna och underströk att Barrett och republikan­erna vill ta ifrån dem deras rätt att bestämma över sin egen kropp.

Demokrater­na passade också på vid varje tillfälle att påpeka att två republikan­ska senatorer i utskottet nyligen insjuknat i covid-19 och trots det deltog i tillställn­ingen. Demokrater­na påminde också åskådarna om att tillställn­ingen innebär en smittorisk och är en symbol för Trumps sätt att missköta pandemires­ponsen.

Däremot valde demokrater­na medvetet att hålla sig långt borta från Barretts katolska tro och försökte i övrigt vara hövliga och artiga.

Just nu ser en seger nästan trolig ut för Joe Biden och det är inte helt omöjligt att demokrater­na vinner tillbaka majoritete­n i senaten och behåller majoritete­n i representa­nthuset.

Det skulle man i så fall med fog kunna beskriva som plåster på såren.

❞ För Donald Trump är den föreståend­e utnämninge­n en framgång som definierar hans presidents­kap bland den politiska högern, även om han inte blir omvald.

 ?? FOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Utnämninge­n av Amy Coney Barrett till högsta domstolen i USA är kontrovers­iell, men processen går som på räls.
FOTO: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/LEHTIKUVA-AFP ■ Utnämninge­n av Amy Coney Barrett till högsta domstolen i USA är kontrovers­iell, men processen går som på räls.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland