Hufvudstadsbladet

Laxgratäng

Lax med fetaost och soltorkade tomater, omringad av potatismos. Den vackra gratängen är redo att serveras efter att den har fått lite vacker färg i ugnen.

-

Till 4 portioner, 1 timme

600 g laxfilé, skinn och benfri 1 purjolök 1 msk smör salt, peppar 2 dl vispgrädde 2 dl smaksatt crème fraiche, fetaost & soltorkade tomater 1 msk maizena redning 2 soltorkade tomater i olja 1 dl mandelspån

Potatismos:

800 g mjölig potatis 25 g smör ca 1 dl mjölk 2 äggulor

Gör så här:

1. Skölj och strimla purjolöken. Fräs den mjuk i smör i stekpanna. Häll i grädde och två tredjedela­r av crème fraichen och koka upp. Red med maizena och smaka av med salt och peppar. Häll i en ugnsfast form. 2. Dela laxen i fyra bitar och lägg dem ovanpå såsen. Krydda med salt och peppar. Blanda resten av crème fraichen med hackade soltorkade tomater. Bred röran på fisken och strö över mandelspån. Tillaga i ugnen på 200 grader i 5 minuter. 3. Skala och dela potatisen i bitar. Koka den mjuk och häll av vattnet. Ånga potatisen torr och mosa med potatisstö­t eller pressa genom purépress. 4. Koka upp smör och mjölk och blanda ned i potatisen. Rör i äggulor och krydda med salt och peppar. Spritsa moset runt kanten på formen och gratinera i ugnen i 10 minuter.

 ?? FOTO: TT ?? Laxgratäng på färsk eller fryst fisk med en ring av spritsad potatismos är både vacker och god.
FOTO: TT Laxgratäng på färsk eller fryst fisk med en ring av spritsad potatismos är både vacker och god.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland