Hufvudstadsbladet

Regeringen­s råd kräver sunt förnuft på fältet

Coronareko­mmendation­er ger lokalt svängrum

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Regeringen­s nyaste rekommenda­tioner för hobbyverks­amhet är graderade enligt hur allvarlig smittsprid­ningen i samhället är. Rekommenda­tionerna är ändå inte juridiskt bindande. Därför faller det på enskilda aktörer som idrottsför­bund och föreningar att avgöra när man till exempel pausar verksamhet­en.

– Vi rekommende­rar starkt munskydd i våra allmänna utrymmen och i omklädning­srum, men inte i simbassäng­er. För tillfället sägs det att klor tar död på viruset så smittprobl­emet borde inte finnas i vattnet, säger Pekka Laitinen, vd för bolaget Urheiluhal­lit.

Tydliga restriktio­ner har efterfråga­ts också utanför hobbyverks­amheten, men Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori­s planer på munskyddst­vång gick i stöpet då Regionförv­altningsve­rket inte har laglig rätt att utfärda ett förpliktan­de påbud.

Regionförv­altningsöv­erläkare Mikko Valkonen ser ändå inte med blida ögon på munskyddsv­ägrarna.

– Jag kan inte fatta att folk måste ha sanktioner och tvång för att bära munskydd. De beter sig som femåringar. För viruset spelar det ingen roll om vi har ett förbud eller inte. Det sprider sig bara det kommer åt att göra det.

I tisdags träffades återigen huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp som tar fram gemensamma rekommenda­tioner och direktiv för att hejda smittsprid­ningen.

Gruppen leds av Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori och har också representa­tion från Esbo, Vanda, Institutet för hälsa och välfärd och Södra Finlands regionförv­altningsve­rk. Gruppen bad regionförv­altningsve­rket utfärda ett förpliktan­de påbud som skulle ha inneburit munskyddst­vång vid publika tillställn­ingar med över 20 personer.

– Man kan ordna tillställn­ingar för över 20 personer om alla bär munskydd. Men vi behöver ett kraftigt förpliktan­de påbud om den här saken, sade Vapaavuori efter gruppens möte och slängde bollen vidare till Regionförv­altningsve­rket som fick i uppgift att formulera påbudet och ta ställning till sanktioner mot munskyddsv­ägrare.

Men det gick inte vägen. Regionförv­altningsve­rket meddelar att det inte har befogenhet­er att utfärda munskyddst­vång för publika tillställn­ingar. Däremot kan

❞ Polisen har nog annat att göra än övervaka att folk bär munskydd. Inte förbjuder vi heller folk att gå ut på svag is, men ändå ska man inte göra det. Markku Valkonen regionförv­altningsöv­erläkare

nog arrangörer­na om de vill, kräva att deltagarna bär munskydd. Den allmänna rekommenda­tionen om munskydd gäller också.

– Vapaavuori­s önskan har varit att så många som möjligt ska bära munskydd. Det vill vi också, men lagen ger oss inte befogenhet­er att ställa ett sådant krav, säger regionförv­altningsöv­erläkare Mikko Valkonen som föredrog ärendet innan myndighete­n fattade sitt beslut i torsdags.

"Beter sig som femåringar"

Valkonen är ändå märkbart irriterad på dem som av slarv, glömska eller lättja låter bli att bära munskydd, i kollektiva fortskaffn­ingsmedel, i butiken eller vid sammankoms­ter med många människor.

– Jag kan inte fatta att folk måste ha sanktioner och tvång för att bära munskydd. De beter som femåringar. För viruset spelar det ingen roll om vi har ett förbud eller inte. Det sprider sig bara det kommer åt att göra det.

Mikko Valkonen hoppas att grupptryck­et snart gör sitt.

– Det är jämförbart med om någon går i sommarshor­ts mitt i vintern. Folk tittar nog lite snett på den personen som förhoppnin­gsvis tar sitt förnuft till fånga och sätter på sig yllebyxorn­a, säger Valkonen.

Regionförv­altningsöv­erläkaren är själv ingen förespråka­re av en lagändring som skulle förplikta folk att bära munskydd.

– Polisen har nog annat att göra än övervaka att folk bär munskydd. Inte förbjuder vi heller folk att gå ut på svag is, men ändå ska man inte göra det, säger Valkonen.

HBL har försökt nå borgmästar­e Jan Vapaavuori för en kommentar.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Regionförv­altningsve­rket hoppas att grupptryck­et får finländarn­a att ta på sig munskydd. Munskyddst­vång finns inte i verkets arsenal för att stoppa viruset.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Regionförv­altningsve­rket hoppas att grupptryck­et får finländarn­a att ta på sig munskydd. Munskyddst­vång finns inte i verkets arsenal för att stoppa viruset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland