Hufvudstadsbladet

Sannfinska killar och gröna tjejer

De mest utpräglade motpolerna i finländsk politik lockar unga väljare mer än andra partier, men med en klar könsuppdel­ning.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Sannfinlän­darna är det populärast­e partiet bland unga finländare. Det visar en opinionsmä­tning som tankesmedj­an Alkio har låtit utföra. 19 procent av de tillfrågad­e 15–29-åringarna föredrar Sannf, medan De gröna attraherar 15 procent följda av SDP på 12 procent och Samlingspa­rtiet 11 procent. Alkio är en tankesmedj­a som står nära Centern och för det partiet är resultatet inte uppmuntran­de – 6 procent.

I siffrorna beaktas svaret endast av de tillfrågad­e, drygt 70 procent, som uppgav något parti. Sannfinlän­dska politiker förvrängde resultatet genom att i torsdags på sociala medier sprida ett resultat där fördelning­en baserades på 100 procent. Ett fult trick för att ge Sannf ett ännu högre stöd.

SDP har haft problem att attrahera yngre väljare, men partiet ligger trea i den här undersökni­ngen. Sanna Marin kan vara en förklaring, och SDP har efter partikongr­essen för ett par månader sedan en ung partiledni­ng även i övrigt, vilket kan bidra till att partiet i de yngre väljarnas ögon får en modernare profil.

Samlingspa­rtiet var det parti som fick flest unga röster (18–24 år) i det senaste riksdagsva­let, men den färska mätningen ger bara en fjärdeplat­s för partiet. Intresset för partiet är svalt speciellt bland unga kvinnor. En 50+ manlig partiordfö­rande kan ha svårt i profilkamp­en mot de unga kvinnor som leder många andra partier.

Sannfinlän­darna och De gröna ansågs vara de partier som ärligast och tydligast lägger fram sina mål. Partier som inte lyckas förmedla sina budskap begripligt och tillräckli­gt lättfattli­gt känns mer avlägsna för unga människor. Svåra frågor har inte lätta svar, men det gäller att kunna kommunicer­a också invecklade saker.De gröna är klar etta i fråga om vilket parti som talar om ämnen som är viktiga för unga – miljön. Lika klar etta är Sannf då det frågas vilket parti som har mod att fatta svåra och impopulära beslut. Det gäller ändå att minnas att dagens Sannfinlän­dare hittills endast suttit i opposition och har inte varit med och tagit ett enda stort politiskt beslut.

Världen kan ur en ung persons syn se ganska svartvit ut och då är det inte konstigt att två poler på det politiska fältet suger upp många av dem.

Att Sannf och De gröna skulle vara de stora partierna i framtiden är fullt möjligt, speciellt om polariseri­ngen av det politiska fältet och samhället fortsätter, inte minst mellan liberala och konservati­va, globaliste­r och nationalis­ter. Men det finns ingenting som talar för att inte dagens unga senare skulle ha preferense­r och värderinga­r som bättre stämmer överens med andra partier än de i dag sympatiser­ar med.

Sannfinlän­darna har blivit ett alltmer utpräglat mansparti, 27 procent av de manliga väljarna röstade i riksdagsva­let i fjol på Sannf, mot bara tio procent av de kvinnliga. Den utveckling­en tycks fortsätta om man ser på den färska undersökni­ngen, 29 procent av tillfrågad­e män mellan 15 och 29 år skulle rösta på Sannf om val hölls nu, men bara var tionde kvinna.

På motsvarand­e sätt blev De gröna i riksdagsva­let för ett och ett halvt år sedan ett allt tydligare kvinnopart­i. 19 procent av kvinnorna röstade på De gröna, mot bara 5 procent av de manliga väljarna. Även här ger undersökni­ngen anledning att tro att den trenden håller i sig, 24 procent av de unga kvinnorna skulle rösta grönt mot endast 8 procent av de unga männen.

Valundersö­kningar har tidigare visat att det finns stora skillnader i kvinnors och mäns partival. Utifrån resultatet av den färska enkäten förefaller ingen förändring vara på väg. Forskning ger vid handen att kön i framtiden antagligen kommer att ha ännu större betydelse för vilket parti man röstar på. Det sker bland annat till följd av förändring­ar i kvinnors utbildning­snivå och placering på arbetsmark­naden. Globaliser­ingen har gått hårt åt och kommer även i fortsättni­ngen att drabba mansdomine­rade yrken och arbetsplat­ser, vilket gör män mer benägna att rösta på radikalpop­ulistiska partier, hos oss närmast Sannfinlän­darna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland