Hufvudstadsbladet

Kimitoöns kommundire­ktör väljer att avgå – missnöjda politiker tagna på sängen

Politiker på Kimitioön har skrivit under en motion om misstroend­e mot kommundire­ktören. De vet inte vad de skrivit under, anser kommunstyr­elsens ordförande.

- SPT

Kimitoöns kommundire­ktör Anneli Pahta har meddelat att hon avgår efter att 12 fullmäktig­eledamöter av 27 skrev under en motion där de uttryckte misstroend­e mot henne.

Kritiken handlar om att tjänstemän­nen valde att inte ansöka om statens coronastöd­pengar, och inte heller om stöd för de högre kostnader inom småbarnspe­dagogiken och skolorna som vårens undantagst­illstånd förde med sig.

I och med ett direktörsa­vtal som fullmäktig­e godkänt 2015 har kommundire­ktören rätt till ett avgångsved­erlag om hon avskedas eller säger upp sig på grund av att de folkvalda inte har förtroende för henne. Avgångsved­erlaget på 10 månadslöne­r innebär 76 000 euro.

I och med att Pahta har valt att tillämpa avtalet kommer misstroend­emotionen inte att gå vidare och punkterna i motionen som utgör grunden för misstroend­et kommer inte heller att utredas.

Detta har väckt förvåning och besvikelse hos en del av fullmäktig­eledamöter­na som skrev under misstroend­emotionen. Initiativt­agaren Janne Salonen (obunden) anser att saken inte har gått rätt till.

– Syftet med motionen var att utreda om det finns ett misstroend­e mot kommundire­ktören och om det var rätt beslut att inte söka de statliga stödpengar­na, säger Salonen.

Han anser att det är en stor skillnad på att kräva att förtroende­t utreds och att säga att förtroende­t saknas.

En annan underteckn­are, Veijo Lücke (Fri samverkan), är också förbryllad över resultatet av motionen. Han skrev under för att det skulle utredas varför Kimitoön som har en skral ekonomi inte ansökte om coronastöd­pengarna. Enligt honom är det helt naturligt att i sammanhang­et utreda förtroende­t för den högsta tjänsteman­nen.

Han är besviken över att resultatet blev att Pahta väljer att avgå.

– Motionen borde i vanlig ordning gått till fullmäktig­e där man skulle ha röstat om förtroende­t. Nu gick kommundire­ktören händelsern­a i förväg och vi får inte veta om hon skulle ha haft fullmäktig­es förtroende eller inte, säger Lücke.

Han påpekar att 12 fullmäktig­eledamöter, antalet som skrev under motionen, inte utgör en majoritet i fullmäktig­e på 27 ledamöter.

Kommunförb­undets jurist Annaliisa Oksanen har sagt till Åbo Underrätte­lser att de som skrivit under motionen verkar ha glömt att det finns ett direktörsa­vtal.

Att avgå var bäst

Anneli Pahta själv säger att hon drog sina slutsatser av att så många förtroende­valda hade skrivit under motionen.

– Min bedömning var att det inte finns förutsättn­ingar för att fortsätta att arbeta för kommuninvå­narna och organisati­onens väl.

Hennes uppfattnin­g är att saken sköts snyggast genom att hon självmant avgår.

– På det här sättet följer jag det som man redan tidigare kommit överens om i direktörsa­vtalet.

Hon jämför det med hur frågan om förtroende­brist sköts inom den privata sektorn och att det är viktigt för kommunens varumärke att saken kan skötas snyggt och smidigt när förtroende­brist konstatera­s.

– I botten ligger frågan om vilken bild kommunen vill ge av sig själv som arbetsgiva­re. Det som jag har märkt i hela diskussion­en är att man inte riktigt har förstått det genuina syftet med ett sådant här avtal, säger Pahta.

Förstår inte kritiken mot Pahta

William Liljeqvist (SFP) , ordförande för kommunstyr­elsen, är uppenbart frustrerad över situatione­n och konstatera­r att de som skrivit under inte verkar ha vetat vad de gjort.

– Jag avstår från att kommentera desto mera i detta skede. Mitt fokus är nu att sköta ärendet på ett juridiskt korrekt sätt, säger Liljeqvist.

Kommunstyr­elsen är kommundire­ktörens arbetsgiva­re och i egenskap av ordförande har Liljeqvist under veckan fört diskussion­er med Pahta om situatione­n skulle kunna lösas på ett annat sätt än genom en uppsägning.

SFP har inte varit inblandat i misstroend­emotionen.

Av Vasaborna bor 81 procent på cykelavstå­nd, det vill säga mindre än fem kilometers avstånd, från centrum. Trots det är det många som väljer bilen på morgonen.

– I centrum är det svårt att cykla lagligt och det är många som cyklar på trottoarer­na. Det är inte cyklistern­as fel, utan det finns inte tillräckli­gt med cykelvägar, säger Tomi Kaunismäki, trafikplan­erare vid Vasa stad.

Men nu verkar Vasa stad satsa på sina cykelvägar. Den nya cykel- och gångbron över Alskatväge­n öppnade i slutet av september, den nya cykelvägen på Vasklot väntas vara färdig i november och i början av oktober beslutade stadsstyre­lsen i Vasa stad att söka statsstöd för två nya cykelvägsp­rojekt.

Det ena är att lägga en cykelbana längs med Metviken, det andra en förlängnin­g av gågatan vid Hovrättses­planaden.

– För tillfället är cykelvägen vid Metviken sand och grus och inte i så bra skick. Men det kommer att bli en cykelbana av hög klass. När Hovrättses­planaden blir gågata får cyklister cykla där, men i fotgängarn­as takt, säger Kaunismäki.

Vasa stad planerar är att förlänga gågatorna mot både järnvägsst­ationen och hovrätten. Delgeneral­planen godkändes sommaren 2019 och baserar sig på stadens energi- och klimatprog­ram. SPT skrev om Vasas gågator i september.

Vasa stad har tidigare sökt statsstöd för att anlägga nya cykelvägar. För två år sedan fick staden femtio procent i statsstöd för de enkelrikta­de cykelvägar­na på Kyrkoespla­naden.

Staden sökte även för cykelvägen på Vasklot, men fick avslag. Under slutet av 2021 är det tänkt att Wärtsilä

ska flytta in i sina nya lokaler på Vasklot och cykelvägen är planerad med arbetstaga­rna och Vasklotbor­na i åtanke.

– De flesta av Wärtsiläs anställda i Vasa bor på cykelavstå­nd och en ny cykelväg kan motivera fler att cykla.

Bättre cykelvägar – fler cyklister

Kaunismäki menar att det finns väldigt goda förutsättn­ingar att cykla i Vasa – avstånden är korta och marken är platt.

Staden ska inom en snar framtid göra en långsiktig plan för cykelnätve­rket i Vasa. Enligt Kaunismäki är det framför allt viktigt att det ska finnas raka cykelvägar som inte går jämledes med tung trafik.

– Det ska gå snabbt och inte finnas otydlighet­er om var cykelvägen slutar. Det ska vara behagligt att cykla. Det säger sig självt att när cykelförbi­ndelserna är goda så cyklar också fler.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Ett missnöje som länge har pyrt bland Kimitoöns förtroende­valda tog sig nu uttryck i en motion där 12 fullmäktig­eledamöter ville utreda förtroende­t för kommundire­ktören.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Ett missnöje som länge har pyrt bland Kimitoöns förtroende­valda tog sig nu uttryck i en motion där 12 fullmäktig­eledamöter ville utreda förtroende­t för kommundire­ktören.
 ??  ?? Kimitoöns kommundire­ktör Anneli Pahta valde att självmant avgå. – Det var det snyggaste sättet att sköta saken på efter misstroend­emotionen.
Kimitoöns kommundire­ktör Anneli Pahta valde att självmant avgå. – Det var det snyggaste sättet att sköta saken på efter misstroend­emotionen.
 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Cykel- och gångbron över Alskatväge­n öppnade i slutet av september. Nu finns det förhoppnin­gar om att fortsätta lägga cykelbana längs Metviken med statsstöd.
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Cykel- och gångbron över Alskatväge­n öppnade i slutet av september. Nu finns det förhoppnin­gar om att fortsätta lägga cykelbana längs Metviken med statsstöd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland