Hufvudstadsbladet

Kyrkan vacklar i frågan om samkönad vigsel

- BO HOLMBERG Karis

SAMKÖNAT ÄKTENSKAP Representa­nter för församling­srådet i Johannes församling (HBL Debatt 15.10) skriver om dess inställnin­g till samkönad vigsel i församling­ens kyrkor. De säger sig komma emot så långt det är möjligt i nuvarande situation. Det kan man ha delade meningar om.

De erbjuder utrymmen, men enbart om präster från andra församling­ar förrättar vigseln.

De markerar alltså att de godkänner om andra präster viger, bara inte egna präster viger. De har alltså tagit ställning mot samkönad vigsel. Ingen domstol har förbjudit samkönad vigsel i vår lutherska folkkyrka utgående från gällande äktenskaps­lag. Däremot har Högsta förvaltnin­gsdomstole­n uppgett att ett domkapitel kan utfärda en varning om det vill det utgående från dess tolkning av lärofrågor.

Johannes församling meddelar att kyrkomötet­s uppgift är att godkänna eller förbjuda samkönad vigsel. Men det har det inte gjort och det kommer att ta mycket lång tid innan det tar ställning till gällande äktenskaps­lag och hur kyrkan ska förhålla sig till den. Förvaltnin­gsdomstole­n uttryckte att kyrkomötet inte har gjort någon ändring i sin kyrkolag efter att äktenskaps­lagen har förändrats och det bör den göra om den vill förtydliga sin inställnin­g.

Juridiskt är det inte detsamma att som åsiktsyttr­ing uppge att äktenskape­t ska ses som ett förbund mellan man och kvinna. Det är äktenskaps­lagens nya innehåll som kyrkan ska avgöra sin inställnin­g till och antingen tilllåta eller förbjuda samkönad vigsel.

Nu är frågan öppen och kommer att förbli så för kanske femton år framåt. Det går inte att få absolut majoritet nu på kyrkomötet vare sig för eller emot samkönad vigsel.

Biskop Teemu Laajasalo i Helsingfor­s stift har uppgett att han låter prästerna avgöra hur de avser att göra. Även en del andra biskopar har uttalat sig i liknande banor. De går inte ut med förbud eller med repressali­er. Så här kommer situatione­n nu att fortsätta. Kyrkan vacklar och aktar sig för att ha kurage att ta klar ställning.

Närapå alla lutherska kyrkor i Västeuropa har godkänt entydigt samkönad vigsel. I Finland har biskoparna och kyrkan inte ens kunnat avgöra om välsignels­e av samkönade par är tillåtet, men har inte heller förbjudit en sådan. Det står rätt klart att de homosexuel­la upplever detta som att kyrkan intar en avvisande och utslående inställnin­g till dem; att kyrkan inte ser mångfalden i Guds skapelseor­dning utan vill utesluta en del grupper från den

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland