Hufvudstadsbladet

Harry Bondas

- JAN-ERIK ENESTAM CURT DANNSTRÖM JOUKO MÄKINEN BO LINDHOLM CHRISTER NYBACK CHRISTJAN BRANDER

Född 11.8.1943 i Vasa Död 3.9.2020

Kommunalrå­det Harry Bondas avled efter en lång tids sjukdom. Harry tog studenten vid Vasa svenska lyceum år 1962 och blev politices magister från Åbo Akademi år 1970.

Harry sommarjobb­ade åren 1965–1968 på Rederi Ab VasaUmeå. Som chef för Arbetskraf­tsbyrån i Gamlakarle­by verkade han åren 1971–1972. År 1973 utnämndes Harry till kommundire­ktör i Kimito kommun därifrån han avgick 2001 med individuel­l förtidspen­sion.

Vid sidan av sin huvudtjäns­t hade Harry flera interkommu­nala uppdrag. Han var vice ordförande i styrelsen för Kimitoöns hälsosamko­mmun 1980–1983, medlem i styrelsen för Mjölbolsta sjukhus samkommun 1989–1992 och medlem i styrelsen för Egentliga Finlands Landskapsf­örbund 1991–2001. Som vd för Kimito Värme Ab fungerade han åren 1992–2001.

Efter sin pensioneri­ng utförde

Harry flera krävande utrednings­uppdrag. En förstudie om förutsättn­ingarna att skapa storkommun­en Raseborg av kommunerna Ekenäs, Hangö, Ingå, Karis och Pojo blev klar 2006 och förverklig­ades i ”bantad” form då Hangö och Ingå valde att stanna utanför.

En utredning om förutsättn­ingarna för samarbetet kring en gemensam hälsovårds­central för kommunerna Korsholm, Korsnäs, Malax, Oravais, Vörå och Maxmo färdigstäl­lde han våren 2007.

Harry var koordinato­r för bildandet av ett samarbetso­mråde för primärhäls­ovården och uppgifter i nära anslutning till primärhäls­ovården inom socialväse­ndet i Kaskö, Korsnäs, Kristinest­ad, Malax och Närpes våren 2008.

Harrys kommuninde­lningsutre­dning om Vasa, Lillkyro och Korsholm blev klar i december 2011 och ledde till att Vasa och Lillkyro gick samman.

Efter sin pensioneri­ng bosatte sig Harry och hustrun Johanna i Pargas. Där verkade Harry som vd för Pargas Seniorhem Ab 2006–2019.

Harry var särskilt intressera­d av politisk historia med tonvikt på Finland, skärgårdsl­iv och aktivitete­r inom tredje sektorn, där han hade flera styrelseup­pdrag. Det finlandssv­enska låg alltid hans hjärta nära.

Harrys militärgra­d var premiärlöj­tnant.

Harry Bondas digra meritförte­ckning vittnar om hans profession­alitet, den respekt och det förtroende han åtnjöt. Som medmännisk­a hjälpte han till där han kunde. Han hade tid att lyssna och var alltid öppen för nya idéer. Så var han en drivande kraft både bakom byggandet av jakten Eugenia och vid Kimito musikfests­pel. Samarbete och dialog var utmärkande för honom.

Även om han utförde sitt livsverk i Kimito var han väl hemmastadd i hela Svenskfinl­and där han anlitades för ovanståend­e krävande utrednings­uppdrag. Efter sin pensioneri­ng utbildade han sig till skärgårdsg­uide och blev en populär sådan.

Harry sörjs av hustru Johanna, syskon med familjer, övrig släkt samt en stor skara vänner. Vi underteckn­ade före detta kommundire­ktörskolle­ger saknar en uppskattad kollega och vän som vi minns med värme.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland