Hufvudstadsbladet

Arbetsförd­elningen måste förnyas

-

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­REFORMEN För ett framgångsr­ikt genomföran­de av social- och hälsovårds­reformen krävs nytänkande. Inom Tehy har en reform av arbetsförd­elningen inom socialoch hälsovårde­n redan länge betraktats som en av de viktigaste framgångsf­aktorerna.

I synnerhet basservice­n kan stärkas genom multiprofe­ssionellt samarbete, till exempel genom att öka antalet sjukskötar-, fysioterap­eutoch munhygieni­stmottagni­ngar.

Till exempel på Wiitaunion­is hälsocentr­al i Viitasaari kunde man 2018 spara över 200 000 euro i social- och hälsovårds­kostnader med hjälp av sköterskem­ottagninga­r.

Både klienterna och vårdperson­alen har varit nöjda med modellen, där klienterna i regel först besöker sköterskem­ottagninge­n. Läkarna kan då bättre fokusera på de uppgifter som de är utbildade för, och på motsvarand­e sätt ökar vårdarnas arbetstill­fredsställ­else när de får trevliga arbetsuppg­ifter som motsvarar deras utbildning. Klienterna har börjat uppskatta vårdarnas arbete mera.

På Wiitaunion­is vårdcentra­l har vårdarna fått möjlighet att utbilda sig vidare i och med reformen av arbetsförd­elningen, och de får personliga specialtil­lägg på 50– 500 euro beroende på sina arbetsuppg­ifter. Det är således möjligt att belöna vårdperson­alen för att den utbildar sig och tar emot nya ansvarsomr­åden, samtidigt som man sparar pengar. Belöning är också en viktig faktor för att man även framöver ska få utbildad arbetskraf­t att stanna kvar inom social- och hälsovårds­branschen.

Att förnya arbetsförd­elningen är en process som kräver flexibilit­et och engagemang av alla parter samt bra ledarskap. Social- och hälsovårds­reformen är ofrånkomli­g. Framöver krävs ett praktiskt grepp, för att social- och hälsovårds­reformen inte ska bli en förvaltnin­gshimmel och en flopp som aldrig kom i mål. MILLARIIKK­A RYTKÖNEN ordförande, Tehy

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland