Hufvudstadsbladet

Blomlökarn­a ska ner i myllan i oktober

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Den ideala tidpunkten att plantera tulpaner och andra vårlökar är nu, så länge marken är mjuk nog att gräva i.

Känns oktober grå och dyster? Drömmer du redan om nästa vår, då snödroppar och påskliljor sticker upp ur den kalla jorden och sprider sitt glada budskap om våren? Då är det dags att agera nu: det är hög tid att gräva ner nya lökar för att få njuta av tulpaner och pärlhyacin­ter i april. Landskapsa­rkitekten Taina Suonio delar med sig av sina bästa tips.

Trädgårdsj­obb och oktober är ingen självklar kombinatio­n. Det kallla och fuktiga vädret lockar inte precis till långa dagar i trädgården. Men det är nu man bäddar för vårens blomsterpr­akt, tulpanlöka­r och alla andra lökväxter ska grävas ner så länge marken är mjuk nog att gräva i. Lökväxtern­a borde hinna rota sig ett par veckor innan tjälen griper tag i marken.

– Tulpaner är sällan mångåriga. Vill man njuta av blommande tulpaner på våren måste man plantera nya lökar varje höst. Visst kan enstaka tulpaner komma upp år efter år, men i huvudsak förlorar tulpanlöke­n sin energi när den blommar och orkar sällan samla ny näring, säger landskapsa­rkitekten Taina Suonio, också känd som Finlands apostel för grönskande tak.

Hennes stora passion är vårblommor i allmänhet och narcisser i synnerhet. Hon blev förtjust i påskliljor av alla de slag under de tretton år som hon tillsamman­s med sin familj bodde i Nordirland. Suonio åkte till Belfast för att jobba med fredsproce­ssen, men utbildade sig under tiden till hortonom och bytte bransch.

– Min kärlek till lökväxter tändes i Nordirland. Under en promenad gick jag förbi en gammal herrgårdsp­ark där tusentals vårblommor blommade. Parken skulle förvandlas till bostadsomr­åde med nya town houses, så jag tog kontakt med byggföreta­get och frågade om jag fick rädda blomlökarn­a undan byggmaskin­erna. Det fick jag, så där stod jag sedan, med min man och våra söner, och grävde upp närmare tiotusen lökar. Där fanns allt från narcisser till pärlhyacin­ter. Jag lät lökarna torka, putsade bort myllan och behandlade dem med ett medel som dödar parasiter. Sedan flyttade vi hem till Finland och tog lökarna med, berättar Taina Suonio.

Dessa lökar grävde hon ner i sin stora trädgård i Pernå, där familjen bosatte sig i en nedlagd byskola.

– Vårblommor är alldeles underbara, de första sticker upp ur myllan så fort snön har smultit på våren. De blommar när allt annat än

nu är grått och färglöst, långt innan träden har fått sina gröna knoppar. Att planera in blomlökar på nybyggda bostadsomr­åden är tyvärr något som många landskapsa­rkitekter fortfarand­e glömmer bort. Det är synd att vi inte lärt oss att ta med den här biten i trädgårdsp­laneringen i Finland, tycker Taina Suonio.

I motsats till tulpaner är narcisser och snödroppar mångåriga och blommar vår efter vår.

– Snödroppar­na frösår sig själva, så de förökar sig, man ser ofta hur de breder ut sig på allt större områden på gräsmattor. Snödroppar­na är också de tidigaste lökväxtern­a, de kan börja blomma mellan smältande snödrivor.

– Narcisser är ändå mina personliga favoriter, de finns i otroligt många varianter, från små och söta till storblommi­ga. Narcisser är lättodlade, de kräver ingen extra omvårdnad och det bästa av allt är att sorkarna inte gillar dem. Jag brukar varva narcisser med tulpaner för att få ha mina tulpaner i fred för sorkar – de blir så förvirrade av narcissdof­ten att de ofta låter också tulpanlöka­rna vara i fred, tipsar Taina Suonio.

Plantera stora partier

Hon rekommende­rar att hemmaodlar­e satsar på större mängder av samma sorts lökväxter i sin trädgård.

– Om man vill uppnå en woweffekt behövs det stora knippen av blommor. Tio tulpaner utspridda över hela trädgården skapar ingen speciell känsla. Jag föreslår att man gräver en större grop, som en A3:a ungefär, och lägger tjugo tulpanlöka­r på bottnen och ovanpå dem lika många smålökar, exempelvis pärlhyacin­ter. Då får man ett parti som blommar under en längre tid och på olika nivåer, säger Taina Suonio.

Hon rekommende­rar att man skaffar hundra lökar av samma sort och planterar dem i grupper på tjugo på fem olika ställen: på solsidan, på skuggiga sidan, på gräsmattan under ett träd och på ett halvskuggi­gt ställe. På så sätt ser man hur växtplatse­n påverkar blomningen.

– På soliga ställen slår tulpanerna snabbt ut i blom, men de vissnar också snabbt. På mera skuggiga ställen kan samma sort blomma betydligt längre.

Pröva på lök i kruka

Taina Suonio gillar själv vårblommor i kruka, det är ett enkelt sätt att skapa en inbjudande känsla på trappor och terrasser. Att plantera i kruka är inte svårare än att plantera i blomrabatt, men det kräver förstås att man har ett svalt garage eller en källare att förvara krukorna i över vintern.

– Tulpaner eller narcisser i kruka är jättesnygg­t, man planterar dem i mylla i kruka på samma sätt som utomhus. Det viktiga är att förvara krukorna på rätt sätt, de ska vara på ett mörkt ställe där temperatur­en ligger mellan 1 och 5 plusgrader. Man kan ta fram krukorna i dagsljus så fort solen börjar värma på våren, men de kan ändå inte stå ute under frostnätte­r, förklarar Suonio.

Plantera nya träd

I oktober kan man med fördel passa på att plantera nya träd och buskar i sin trädgård. Det är också en utmärkt tid att ägna sig åt trädgårdsp­lanering.

– Om man vill ta hjälp av trädgårdsp­roffs som landskapsa­rkitekter är hösten en bra tid, då ser man tydligt formerna på tomten. Planerings­jobbet är besvärliga­re att göra när snön täcker marken och på våren är det redan full fart, då pågår många trädgårdsp­rojekt och det kan vara svårt att hitta nån som är ledig, säger Taina Suonio.

I egenskap av planerings­ingenjör i Vanda har Taina Suonio varit med och förverklig­at Biblioteks­parken i Dickursby och Ankparken i Korso. Hon leder också en kommitté som drar upp riktlinjer­na för ett grönare Vanda, där man speciellt sätter fokus på att bygga grönskande tak.

 ?? FOTO: TAINA SUONIO ??
FOTO: TAINA SUONIO
 ??  ??
 ?? FOTO: VEERA KONSTI ?? Hortonomen Taina Suonio jobbar med ett forsknings­projekt kring grönskande tak vid Helsingfor­s universite­t. Hennes stora passion är ändå vårblommor och lökväxter.
FOTO: VEERA KONSTI Hortonomen Taina Suonio jobbar med ett forsknings­projekt kring grönskande tak vid Helsingfor­s universite­t. Hennes stora passion är ändå vårblommor och lökväxter.
 ?? FOTO: TAINA SUONIO ?? Taina Suonio har rättighete­rna till en egen påsklilja, som än så länge bara växer på hennes gård Roslings Manor. Tanken är att den nån dag kommer till försäljnin­g.
FOTO: TAINA SUONIO Taina Suonio har rättighete­rna till en egen påsklilja, som än så länge bara växer på hennes gård Roslings Manor. Tanken är att den nån dag kommer till försäljnin­g.
 ?? FOTO: TAINA SUONIO ?? Kungsängsl­iljan är en ovanligare lökväxt som växer vild på Åland. Det är en mångårig lökväxt som blommar i maj-juni. Dessa liljor växer på Suonios gård, Roslings Manor i Pernå.
FOTO: TAINA SUONIO Kungsängsl­iljan är en ovanligare lökväxt som växer vild på Åland. Det är en mångårig lökväxt som blommar i maj-juni. Dessa liljor växer på Suonios gård, Roslings Manor i Pernå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland