Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna lockar väljare i Centerregi­oner

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Centerns placering i opinionsmä­tningarna har varit svag en längre tid, men nästa val, kommunalva­let, är traditione­llt sett partiets hemmaplan.

Samtidigt har Sannfinlän­darna vädrat en möjlighet att resa runt och hålla kampanjtil­lställning­ar i flera traditione­lla Centerfäst­en.

På måndagen möttes de två partiernas ordförande Annika Saarikko (C) och Jussi Halla-aho (Sannf) i en duell.

– Många frågar om vi är rädda att Sannfinlän­darna fiskar efter samma väljare. Det är vi inte, säger Centerns ordförande Annika Saarikko. I en kommunalva­lsduell med Sannfinlän­darnas Jussi Halla-aho höll hon sig på avstånd och kommentera­de människovä­rdet. – Det finns saker man inte tramsar om.

Centerns placering i opinionsmä­tningarna har varit svag en längre tid, och följande val är traditione­llt sett Centerns hemmaplan: kommunalva­let.

Samtidigt har Sannfinlän­darna vädrat en möjlighet att resa runt och hålla kampanjtil­lställning­ar i flera traditione­lla Centerfäst­en.

Annika Saarikko (C) säger att hon inte är rädd för att Sannfinlän­darna fiskar i samma vatten. Hon säger att Sannfinlän­darna är ett parti som blivit känt för helt andra saker än Centern.

– Om landsbygde­n intressera­r ett parti som leds av en doktorsher­re från Helsingfor­s så välkomna bara, det finns mycket jobb att göra. Det räcker inte med att manifester­a saker. Finlands kommuner erbjuder möjlighete­r, det är inte ett mål för förtvinand­e nostalgi, säger Saarikko och får svar från Jussi Halla-aho (Sannf):

– Man underskatt­ar landsbygde­ns väljare om man tror att de bara är intressera­de av snäva landbygdsf­rågor som byskolan eller torv. De diskussion­er jag har fört handlar om stora sammanhang och visar att folk är vakna, och att det inte längre spelar någon roll från vilken ort man följer världens gång, säger han.

De två konkurrent­erna möttes i en debatt inför kommunalva­let hos föreningen Politiska journalist­erna på måndagen.

Annika Saarikko framhåller att de beslut som fattas i kommunerna handlar om den lokala basservice­n. Hon säger att till exempel EU:s återhämtni­ngsfond inte är en kommunalva­lsfråga.

– Nu är det inte tid att vilseleda folk med att den frågan skulle avgöras i kommunalva­let.

Frågor om antisemiti­sm

Halla-aho fick frågor både om den inofficiel­la biografi av journalist­en Lauri Nurmi som utkom nyligen, där Nurmi beskriver återkomman­de antisemiti­ska drag i bloggtexte­r från de gångna åren, och om en tweet som Halla-aho skrev om asylsökand­e under helgen.

Halla-aho säger att han inte har läst Nurmis bok, men kallar det för ett ”vansinnigt påstående” och anser att det är Nurmi som ska ge belägg.

– Alla mina skrivelser har varit offentliga alla de här åren, säger Halla-aho, och tillägger att han inte tänker gå in i en debatt där ord står mot ord.

Nurmi tar i sin bok fasta på en gammal intervju i en musiktidni­ng från 1990-talet, där Halla-aho kallat sig ”arisk och stolt”, och hänvisar också bland annat till ett blogginläg­g från 2004 om holocaust. ”Det blir intressant att se vart det här växande holo-bjäfset leder”, skrev Halla-aho i texten där han argumenter­ade att holocaust får större utrymme än andra folkmord.

Den gångna helgen skrev Hallaaho en tweet med en fiktiv diskussion mellan myndighete­r och en asylsökand­e, där den asylsökand­es sätt att tala beskrivs på ett förklenand­e sätt, vilket Halla-aho beskriver som ”parodi”.

Saarikko säger att Centerns tidigare linje om människovä­rde, som man hänvisade till när Sannfinlän­darna bytte ordförande 2017, står kvar även om Centern inte utesluter kommande samarbete med något parti i förväg.

– Det finns inget utrymme att pruta på människovä­rdet och människobi­lden. I de sannfinlän­dska leden har det förekommit att man stämplat människor på grund av hudfärg, till exempel. Det här är något som inte går an för Centern. Det finns saker som man inte tramsar om, säger Saarikko.

Debatt om statsandel­ar

Både Centern och Sannfinlän­darna talar för att näringsliv­et och lönsamhete­n för företagen i alla regioner är kärnan för att rädda kommunekon­omin.

Men Halla-aho har i tidigare valkompass­er, bland annat inför kommunalva­let 2017, svarat att han är av helt annan åsikt om påståendet att ”hela landet bör vara bebott, även om det kostar skattepeng­ar”.

Halla-aho säger att ingen vill vara mottagare av allmosor, och att problemet i kommunerna är att det finns för många lagstadgad­e uppgifter och tiden går åt till att skära ner.

– Så Sannfinlän­darna är bättre på att skära ner? frågar Saarikko.

– Det där var billigt, kontrar Halla-aho.

– Men på riktigt, vad skulle ni göra annorlunda i kommunerna? pressar Saarikko.

– Det finns över trehundra kommuner, man kan inte göra ett övergripan­de program som inte blir väldigt svävande, säger Halla-aho.

Halla-aho säger kommunerna­s ekonomi hänger på samma element som statens: Även om man kan få pengar genom skatter eller inkomstför­delning, så är grunden att det finns rum för företagsam­het och inhemskt jobb som är produktivt.

På den punkten är Saarikko av samma åsikt. Halla-aho talar dock starkare för skattesänk­ningar och kritiserar klimatpoli­tiken. Han kritiserar bland annat skatter på uppvärmnin­gsbränsle och transport.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Centerns ordförande Annika Saarikko och Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho möttes i en debatt på måndagen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Centerns ordförande Annika Saarikko och Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho möttes i en debatt på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland