Hufvudstadsbladet

Nya tränaren ett lyft för nordisk kombinatio­n

Landslaget i nordisk kombinatio­n har lagt om backtränin­gen totalt. – Men skidåkning­en har gått framåt för hela laget, säger chefsträna­ren Petter Kukkonen.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Det var i februari som österrikar­en Falko Krismayr tog över som ny backtränar­e i landslaget i nordisk kombinatio­n. Under sommaren har han hunnit ta tag i sin uppgift.

– Vi har lagt om hela backtränin­gen. Vi har gått igenom alla delområden, säger Kukkonen. – Det vi gjorde förut räckte inte till. Den förra säsongen avslutades i förtid på grund av covid-19. Under våren tvingades Krismayr leda fysträning­en på distans, men senare under sommaren kunde landslaget samlas igen, bland annat under ett läger i Innsbruck.

– Jag vet inte vad som gjorts förut, så jag kan inte ta ställning till vad vi gjort annorlunda, men jag har min filosofi, och nu är vi alla på samma linje, säger han.

– Om jag ska lyfta fram en sak så är det självförtr­oendet. Det är något vi jobbat med.

Framsteg i backhoppni­ngen

Under de senaste åren har landslaget­s stjärnor haft problem med backhoppni­ngen. I skidspåret håller Eero Hirvonen och Ilkka Herola definitivt världsklas­s.

Förra vintern hade Hirvonen stora svårighete­r med sin teknik- i den sista deltävling­en i Oslo var han åttonde snabbast i skidspåret – men 39:a i backhoppni­ngen. Fyra minuter är bara för mycket att ta in under 10 km skidåkning. Efter säsongen tvingades han dessutom till en titthålsop­eration i knät.

– Jag har tagit tydliga steg framåt i alla delområden, utrustning, fysik, och teknik, säger Hirvonen hoppfullt.

Rekordform

Nordisk kombinatio­n är en delikat balansgång mellan snabbhet, styrka och uthållighe­t. Risken finns förstås att skidåkning­en blir lidande om man prioritera­r backtränin­gen.

– Men skidåkning­en har gått framåt för hela laget. Det har blivit nya rekord i testerna, säger Kukkonen.

Hirvonen är en av dem som särskilt övertygat under sommaren med sin skidfart. Han har varit i rekordform på rullskidor.

– Hans testresult­at är på samma nivå som A-landslaget i längdåknin­g, säger Kukkonen.

Herola hittade storformen

Om Hirvonen hade det tungt var det tvärtom för Herola, som avslutade säsongen med en tredje plats i världscupe­n i Holmenkoll­en. Han avslutade också säsongen som världscupe­ns bästa skidåkare totalt.

– Jag bättrade på hela tiden. Det var synd att säsongen tog slut så tidigt. Jag hann aldrig få till en riktigt perfekt dag, säger Herola.

– Förhoppnin­gsvis kan jag inleda den här säsongen på en bra nivå. Förut har formen alltid varit lite på hälft då säsongen kört i gång.

Världscupe­n i nordisk kombinatio­n kör i gång i Ruka i november. Skid-VM i Oberstdorf i februari-mars är säsongens höjdpunkt.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Ilkka Herola hoppas på en flygande start på säsongen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Ilkka Herola hoppas på en flygande start på säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland