Hufvudstadsbladet

JK kritiserar dålig coronahant­ering på flygplatse­n

Biträdande justitieka­nsler Mikko Puumalaine­n riktar kritik mot hur myndighete­rna, och inte minst Social- och hälsovårds­ministerie­t, hanterade coronaläge­t på flygplatse­n i våras. Det här efter att justitieka­nslern fått ta emot flera klagomål.

- katarina.koivisto@hbl.fi SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Läget på Helsingfor­s-Vanda flygplats väckte uppmärksam­het bland resenärer i våras, då en del rapportera­de om att grupper av passagerar­e kunde gå igenom flygplatse­n utan att påträffa informatio­n om corona och om frivillig karantän.

Ett antal medborgare riktade också klagomål till Justitieka­nslersämbe­tet, med frågor om informatio­nen och ansvaret. Biträdande justitieka­nsler Mikko Puumalaine­n har utrett frågan.

Puumalaine­n skriver i sitt utlåtande att det står klart att myndighete­rna redan i mars var fullt medvetna om att man måste agera snabbt och effektivt på flygplatse­n för att förhindra en eventuell spridning av det nya coronaviru­set. Trots det uppstod luckor och dröjsmål.

Puumalaine­n bad om utredninga­r av bland annat Finavia, Social- och hälsovårds­ministerie­t, Kommunikat­ionsminist­eriet, statsrådet­s kansli och Vanda stad. I utredninga­rna framgår att det rådde en del oklarheter kring befogenhet­erna, men i utlåtanden­a sägs också att samarbetet fungerade bra.

Ministerie­t hade huvudansva­r

Biträdande justitieka­nslern konstatera­r att oklarheter om ansvarsför­delningen tycks ha lett till fördröjnin­gar, men pekar på Social- och hälsovårds­ministerie­t som huvudansva­rig för att leda situatione­n.

Puumalaine­n hänvisar till lagen om smittsamma sjukdomar, och ministerie­ts ansvar att ta tag i nationella hälsokrise­r.

"Ministerie­ts uppgift enligt lagen om smittsamma sjukdomar är entydig. Med stöd av lagen har socialoch hälsovårds­ministerie­t haft det huvudsakli­ga ansvaret också för säkerställ­andet av hälsosäker­heten på flygplatse­rna och för den operativa ledningen och samordning­en (...)", skriver Puumalaine­n.

Lagen ger ministerie­t både befogenhet­er och rentav förväntnin­gar på egen aktivitet, tillägger han: "Ledningsan­svaret skulle ha krävt att ministerie­t på eget initiativ genast efter mitten av mars hade vidtagit effektivar­e åtgärder för att ingripa i situatione­n på flygplatse­rna".

Vissa fördröjnin­gar har också skett i agerandet. Till exempel dröjde det några dagar att utreda vad begreppet "karantänsl­iknande omständigh­eter" betyder. Det begreppet användes i regeringen­s rekommenda­tion, och JK som anser att informatio­nen om vad det innebär borde ha spridits till resenärern­a utan onödig fördröjnin­g.

"Ministerie­t hade vetskap om att oklarheter­na lett till förvirring på flygplatse­n och hindrade snabba åtgärder. Trots det dröjde det fyra dagar att utreda frågan, samtidigt som det anlände tusentals passagerar­e via flygplatse­n."

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Helsingfor­s-Vanda flygplats fotografer­ad i september. Utredninge­n gällde åtgärderna på våren.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Helsingfor­s-Vanda flygplats fotografer­ad i september. Utredninge­n gällde åtgärderna på våren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland