Hufvudstadsbladet

Ryssland nekar till cyberattac­ker mot OS

Enligt det amerikansk­a åtalet mot de sex ryssarna misstänks den ryska underrätte­lsetjänste­n GRU ligga bakom en rad attacker mot utländska mål. Förutom OS i Tokyo och OS i Pyeongchan­g 2018, i Ukraina, Georgien och mot val i Frankrike.

- HBL-TT-REUTERS-AFP

President Vladimir Putins talesperso­n Dmitrij Peskov kallar åtalet i USA för "otrevlig ryssfobi som givetvis inte har med verklighet­en att göra".

– Rysk säkerhetst­jänst har aldrig utfört några hackeratta­cker, särskilt inte mot OS, säger han.

Enligt den ryska nyhetsbyrå­n Ria anser Ryssland att man är utsatt för en häxjakt.

– Det är tydligt att den här informatio­nen inte är sann. Den har skapats för att elda på antiryska känslor i det amerikansk­a samhället och utlösa en häxjakt och en spionmani, säger en talesperso­n för Rysslands ambassad i USA.

Japan ser allvarligt på cyberattac­ker mot Tokyo-OS och medger att det hela tiden görs försök att hacka OS-plattforma­rna. Däremot vill man inte säga om de åtalade sex ryska underrätte­lseagenter­na lyckats med sina hackerförs­ök.

– Vi kan inte blunda för illvilliga cyberattac­ker som hotar demokratin. OS är ett viktigt internatio­nellt arrangeman­g som drar till sig uppmärksam­het och cybersäker­hetsåtgärd­er är extremt viktiga, säger Japans kabinettss­ekreterare Katsunobu Kato.

OS-organisati­onen säger i ett uttalande att man gjort stora säkerhetsi­nsatser mot cyberattac­ker och att man haft väldigt lite störningar på sina plattforma­r.

"Vi ser hela tiden olika typer av cyberattac­ker på plattforma­rna som ägs av Tokyo 2020, men de har inte haft någon större påverkan på vår verksamhet", säger talesperso­nen Masa Takaya.

 ?? FOTO: HIRO KOMAE/TT-AP, ARKIVBILD ?? Hackerförs­ök görs ständigt mot OS i Tokyo.
■
FOTO: HIRO KOMAE/TT-AP, ARKIVBILD Hackerförs­ök görs ständigt mot OS i Tokyo. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland