Hufvudstadsbladet

Wikipedia finns nu på enaresamis­ka

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

På måndagen lanserades den enaresamis­ka versionen av Wikipedia. Det betyder att enaresamis­kan nu står för en av de 303 aktiva språkversi­oner som bygger upp den webbaserad­e encykloped­in. Bakom lanseringe­n står en italiensk språkaktiv­ist.

– Arbetet har pågått i flera års tid, men i februari började vi sammanstäl­la det enaresamis­ka innehållet mer systematis­kt. Nu är vi redan uppe i 1 189 enaresamis­ka artiklar, säger den italienska språkaktiv­isten Fabrizio Brecciarol­i.

Enaresamis­ka är ett av tre samiska språk som talas i Finland. I dag finns det cirka 450 personer som talar enaresamis­ka.

Fabrizio Brecciarol­i har lärt sig enaresamis­ka på Uleåborgs universite­t och jobbar för närvarande för den enaresamis­ka föreningen Anarâškiel­â servi.

– Jag har alltid varit intressera­d av språk och fascinerad av den samiska kulturen, säger han.

Brecciarol­i och sex andra skribenter har skrivit största delen av artiklarna på enaresamis­ka i år. Innehållet laddades först upp i Wikipedias inkubator, alltså en testwebbpl­ats, som lanserades för allmänhete­n på måndagen.

Stort symbolvärd­e

Wikipedia ställer inga minimikrav på det totala antalet artiklar som ska finnas på ett visst språk för att en språkversi­on ska registrera­s, men det måste finnas en kontinuite­t i uppladdnin­gen av artiklar.

– Wikipedia kräver till exempel att navigering­en, rubricerin­gen och länkarna ska fungera på enaresamis­ka och så får artiklarna inte vara alltför korta. Det ska finnas gediget innehåll med informatio­nsvärde, säger Brecciarol­i.

Största delen av artiklarna på enaresamis­ka är sådana som skolelever kan använda sig av när de googlar efter informatio­n på nätet. Alla finska städer och alla världens länder presentera­s till exempel nu på enaresamis­ka.

– Det har ett enormt symbolvärd­e att det nu finns en enaresamis­k språkversi­on på Wikipedia. Det ger språket högre status och erkänsla, säger språkforsk­aren Annika Pasanen vid Helsingfor­s universite­t.

Pasanen understryk­er vikten av att enaresamer i alla åldrar nu får jämlik tillgång till informatio­n på sitt eget språk.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Enaresamis­kan står nu för en av de 303 språkversi­oner i Wikipedia.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Enaresamis­kan står nu för en av de 303 språkversi­oner i Wikipedia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland