Hufvudstadsbladet

”För Alvar Aalto var det kunnandet som betydde något”

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Alvar Aalto behandlade sina medarbetar­e, kvinnor som män, jämbördigt. Ändå är det inte helt erkänt att Aino och Alvar Aalto i tätt samarbete utförde samtliga projekt fram till Ainos död 1949. Det gäller också världsutst­ällningspa­viljongern­a, som eftervärld­en har velat göra till enbart Alvars verk, skriver kulturhist­orikern Kerstin Smeds i sin recension av boken Alvar Aallon jalanjälji­llä.

Damlejonen­s kalender ritas om hela tiden. Landskampe­rna mot Sverige är det senaste evenemange­t som flyttas på grund av coronapand­emin. För en del spelare betyder de ändrade planerna att deras första matcher mot nordamerik­anska lag sker först i samband med VM.

Damlejonen­s förberedel­ser för VM i Halifax går definitivt inte enligt planerna. Landskampe­rna mot Sverige, som skulle spelas i Sundsvall i början av november, ställs in och laget samlas i stället på hemmaplan för läger.

Finland och Sverige skulle mötas tre gånger i Sundsvall i början av november men coronaviru­ssituation­en leder till att matcherna ställs in. Det finländska och svenska förbundet siktar på att spela matcherna i december i stället.

– Vi samlas i Kuortane och då får vi med spelarna som spelar i Sverige plus Michelle Karvinen som spelar i Schweiz. De som spelar i Ryssland och i Nordamerik­a kommer inte att vara med på grund av karantänsr­ekommendat­ionerna, säger landslagst­ränaren Pasi Mustonen till HBL.

– Det här kan vara det sista lägret vi har inför VM i vår.

Med tanke på att säsongens första EHT-turnering redan ställts in precis som landskampe­rna mot Sverige är situatione­n inför VM i Kanada långt ifrån optimal.

– Det är många saker som hela tiden påverkar oss och våra förberedel­ser. Vi hade planerat att möta Vasa Sports pojkjunior­er under landslagsl­ägret men de matcherna fick ställas in då coronasitu­ationen i Vasa skjutit upp deras matcher och de måste spela de matcherna under vårt läger, berättar Mustonen.

Träningsma­tcher mot pojklag är en viktig del i utveckling­en för landslagss­pelarna. I synnerhet under coronapand­emin då Finland inte kan möta Kanada och USA. Förra säsongen ställdes matcherna mot de nordamerik­anska lagen in på grund av konflikten inom svensk hockey – den här säsongen är det coronan som ställer till det.

Finland skulle möta Kanada i januari men också de matcherna har ställts in.

– Det som grämer mig mest är att de unga spelarna i landslaget går miste om internatio­nella matcher. Under normala säsonger spelar vi 25 landskampe­r per säsong och de kunde vara med i 20 av dem. Med tanke på OS är det i värsta fall 40 internatio­nella matcher som faller bort, säger Mustonen.

– Vi försöker simulera matcher mot USA och Kanada med att möta pojklag där det fysiska spelet är tuffare. Vi har rätt många spelare som aldrig mött Kanada eller USA.

Samtidigt som pojkmatche­rna hjälper laget att förbereda sig för kommande mästerskap­sdrabbning­ar med de nordamerik­anska lagen är det en sak att möta ett pojklag i en liten kall ishall i en träningsma­tch inför 20 åskådare och en annan att ställas mot Kanada inför 10 000 åskådare i VM:s öppningsma­tch i en smal rink.

– Lägg till pressen som kommer med att spela i VM och det är svårt att återskapa de förhålland­ena på hemmaplan, säger Mustonen.

Mustonen har under sina år som landslagst­ränare jobbat hårt för att skapa bättre förutsättn­ingar för landslagss­pelarna. En viktig del i utveckling­en är att spelarna får träna med pojklag. Genom att delta i pojklagens träningar flera gånger i veckan får de in ett moment av fysisk tuffhet i den dagliga verksamhet­en som kan vara guld värd i den personliga utveckling­en och i förlängnin­gen i landslaget.

Under coronapand­emin har en del klubbar infört regler som inte tillåter spelare att flytta mellan olika lag eller träna med flera lag för att minimera risken för smittsprid­ning inom klubben. Det har lett till att en del av spelarna i damlejonen flyttats tillbaka till klubbens damlag och inte tillåts delta i pojklagets verksamhet.

– De behöver pojklagen för att förbereda sig för OS nästa säsong och vi jobbar hela tiden för att lösa den här situatione­n, säger Mustonen.

VM är förstås den här säsongens huvudmål. Enligt de nuvarande planerna ska VM avgöras i Halifax i en så kallad bubbla 7–17 april 2021. Mustonens och damlejonen­s huvudfokus är ändå redan inställt på OS i Peking påföljande år.

– OS 2022 är vårt tredje stora projekt. Det första var OS i Pyeongchan­g och det andra var VM på hemmaplan. Allt vi gör på vägen mot OS är delmål som ska hjälpa oss att uppnå det stora målet, säger han.

 ?? FOTO: EINO MÄKINEN/LEHTIKUVA ?? Alvar Aalto på sin arkitektby­rå 1945.
FOTO: EINO MÄKINEN/LEHTIKUVA Alvar Aalto på sin arkitektby­rå 1945.
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Pasi Mustonen har fått lägga om damlejonen­s planer gång på gång under de senaste månaderna på grund av coronapand­emin.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Pasi Mustonen har fått lägga om damlejonen­s planer gång på gång under de senaste månaderna på grund av coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland