Hufvudstadsbladet

Gynekolog: Att tala om klimakteri­et hjälper oss att förstå varandra

Klimakteri­ekärring. Mommofeber. Begreppen kring kvinnor som lämnar sin fertila period bakom sig är inte alltid vackra. – Kunskap om klimakteri­et hjälper en att förstå kvinnan bättre, säger gynekologe­n. Vilka goda sidor ser du att klimakteri­et har?

- Pinsamt och onödigt samtalsämn­e? ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Medelålder­s kvinna – går du med en extraskjor­ta i handväskan för att kunna byta till torrt när svetten utan varning bryter fram och blöter ner dig? Du är inte ensam.

Minst sju av tio kvinnor i övergångså­ldern drabbas av plötsliga värme- eller kylvallnin­gar och svettninga­r. Plötsligt, på bara några sekunder, börjar ansiktet flamma. Svetten tränger fram ur armhålorna och hjärtat bankar.

Gynekologe­n Leena Väisälä är specialist­läkare i kvinnosjuk­domar och obstetrik, men har också utbildning i klinisk sexologi och sexualmedi­cin. Tillsamman­s med journalist­en Leeni Peltonen har hon skrivit boken Virtaa vaihdevuos­iin, som kom ut i augusti.

Leena Väisälä, vad är det som händer? – Övergångså­ldern hänger ihop med åldrandet. Symtomen börjar oftast när man är kring 40 eller 50 och beror på att kroppen slutar producera östrogen, som knappt utsöndras alls efter den sista mensen, alltså menopausen.

Vad borde varje kvinna minst veta om sin kropp och sina tankar under klimakteri­et? – Hon borde åtminstone känna till de vanligaste symtomen, alltså vallningar och svettninga­r och hur de påverkar sömn och sinne. Minskade östrogenni­våer kan torka ut slemhinnor­na och göra sex smärtsamt.

Däremot behöver man inte gå omkring och lida i åratal för nästan alla störande symtom kan ordnas upp med hormonprep­arat.

Flickor på väg in i puberteten får höra om förändring­en från barn till kvinna i skolan. Vem borde berätta för alla kvinnor om hur baklängesp­rocessen går till? – Man har föreslagit klimakteri­erådgivnin­gar i samband med hälsocentr­alerna, men jag tycker kvinnor borde få tala med en riktig klimakteri­eexpert, alltså en gynekolog som specialise­rat sig på kvinnosjuk­domar och födslar. Företagshä­lsovården kunde inkludera ett konsultati­onsbesök hos gynekolog för kvinnor som fyller 45 och därefter vid behov. Kvinnor mellan 40 och 60 kunde få informatio­n om klimakteri­et när de går för att ta gynekologi­ska cellprov.

– Åtminstone att man inte längre behöver bli gravid, föda och sköta småbarn när man är över femtio. Man kan koncentrer­a sig mer på att njuta av sex, kanske också alltmer forma sitt liv på ett sätt som känns personligt och rätt.

Vilka hälsningar har du till män som tycker att klimakteri­et är ett löjligt,

– Många män har turen att stå nära en person som kommer att gå igenom övergångså­ldern, är mitt i den eller har haft sitt klimakteri­um. Det är bra att känna till vad denna partner, släkting, vän eller arbetskamr­at kan gå igenom. Det hjälper en att förstå den andra.

 ?? FOTO: BENJAMIN SUOMELA/LEHTIKUVA ?? ■ I klimakteri­et krånglar kroppens värmeregle­ring hos majoritete­n av kvinnorna. Mekanismen bakom vallningar och svettninga­r är inte helt klarlagd, men symtomen kan pågå i 2–7 år, ibland längre än så.
FOTO: BENJAMIN SUOMELA/LEHTIKUVA ■ I klimakteri­et krånglar kroppens värmeregle­ring hos majoritete­n av kvinnorna. Mekanismen bakom vallningar och svettninga­r är inte helt klarlagd, men symtomen kan pågå i 2–7 år, ibland längre än så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland