Hufvudstadsbladet

Andra vågen troligen från Balkan

Finländska forskare tar norska virusrön med ro: mutationer ger värdefull info

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Nya varianter av coronaviru­set har upptäckts i Norge och sägs smitta snabbare än tidigare varianter. Över tusen personer har satts i karantän.

Enligt finländska mutationsf­orskare finns det ändå ingen orsak till oro: att virus muterar är mycket vanligt och sker flera gånger per månad.

Däremot är mutationer­na så små att de inte ändrar vare sig sjukdomsbi­lden eller symtomen.

– Coronaviru­set muterar dessutom långsammar­e än andra virus, så de här mutationer­na behöver nödvändigt­vis inte påverka ett framtida vaccin, säger forskaren Tuomas Aivelo vid Helsingfor­s universite­t.

Däremot är alla mutationer värdefulla ur smittspårn­ingsperspe­ktiv.

– Med hjälp av dem kan vi följa exakt hur viruset rör sig. Det som är intressant just nu är att få svar på hur viruset hittade till Finland nu i höst. Ett alternativ är att det kom via Balkanflyg­en till Åbo.

Det här är en fråga som forskarna hoppas kunna besvara inom några veckor. Rent politiskt kan det ha stor betydelse att få veta hur det kom in med tanke på vilka gränser som öppnades.

En ny mer smittsam variant av coronaviru­set har skapat oro i Norge. Att viruset muterar är ändå högst normalt, menar finländska mutationsf­orskare. Tack vare mutationer kan de kartlägga exakt hur viruset sprider sig. Mycket tyder till exempel på att den andra vågen kommit till Finland från Balkan.

I mitten av september åkte ett gäng pensionäre­r på en veckolång bussresa genom södra Norge. I anslutning till resan konstatera­des fler än 100 fall av coronaviru­set – bland annat en variant som tidigare inte har påträffats i landet.

Några veckor senare dök viruset upp på en nattklubb i Trondheim, fler än 30 fall har kopplats till utbrottet. Också här upptäcktes en ny variant av viruset som de norska folkhälsom­yndigheter­na inte kände sedan förr.

Det fick kommunens överläkare Tove Røsstad att i fredags sammankall­a till presskonfe­rens där hon varnade för att det i Trondheim nu finns ”ett mer smittsamt virus i omlopp”.

Skett på många håll

Trondheimv­arianten lär inte ha någon koppling till pensionärs­bussen, men i båda fallen är det fråga om nya virusvaria­nter som sprids snabbare än viruset hittills har gjort. Tusentals personer har försatts i karantän, medan norska Folkehelse­institutte­t FHI nu svettas med att analysera proverna.

I ett pressmedde­lande konstatera­r FHI att viruset tillhör en liten genetisk undergrupp i Norge som har flera förändring­ar i ytproteine­t. Ytproteine­t är något kortare än normalt vilket gör att det lättare kan bindas till celler hos människor.

I samma uttalande konstatera­r FHI också att förändring­ar i virus ändå är väldigt vanliga.

Den norska upptäckten förvånar inte forskaren och evolutions­biologen Tuomas Aivelo vid Helsingfor­s universite­t.

– Vi ser samma mönster runtom i världen. En ny virusvaria­nt hittas i en kommun, den lokala läkaren reagerar och gör stort nummer av det. Sedan rycker folkhälsom­yndigheter­na in och tonar ner ”upptäckten”. Min teori är att det gått till precis så här i Trondheim.

Så det här är ingen ny upptäckt? – Mutationer i en coronaviru­spopulatio­n sker ungefär en gång per två veckor, vi har alltså två större mutationer per månad. Det här ser vi bland annat då man jämför olika människors prov. För enskilda virus kan det ske oftare. Däremot är dessa mutationer alltid intressant­a, och i det här fallet kan det till exempel hjälpa myndighete­rna att smittspåra just det här unika utbrottet, säger han och tilllägger:

– Men vill du veta mer om hur coronaviru­set muterar så ring Teemu Smura.

Spårar mutationer­na

Teemu Smura har precis avslutat en lång arbetsdag vid den tvärvetens­kapliga smittforsk­ningsenhet­en på campuset i Mejlans i Helsingfor­s.

Det är här de finländska forskarna spårar sars-cov-2-virusets mutationer, för att bland annat se hur viruset tagit sig till Finland, och hur det har spridits mellan olika regioner ända ner till vissa enskilda evenemang, som utbrottet i Musikhuset i våras.

Då, i mitten av mars, hade Smura och hans team 13 finländska prov att analysera. Varje prov sekvensera­s för hand för att ta fram den genetiska koden ur virusets kärna, ett RNA.

Nu, i slutet av oktober, är antalet prov uppe i nästan 600. Snart hoppas teamet kunna visa upp virusets exakta rutter genom Finland. Det är avgörande med tanke på nya restriktio­ner, resebegrän­sningar och för att hindra ytterligar­e smittsprid­ning i samhället.

– Vi vet redan nu att det i våras fanns en större kedja och några mindre små. De flesta kedjor släcktes ganska snabbt, men det fanns ett större kluster med samma genetiska koder som nästan hälften av alla av vårens fall kunde härledas till, säger Smura.

– Det är ett långsamt arbete och ett hantverk där varje sekvenseri­ng ska matchas med en global databas. Dessutom har vi en massa praktiska saker som gör att det drar ut på tiden, uppgifter måste till exempel skyddas enligt dataskydds­registret.

Frågan man snart hoppas få svar på är hur viruset började spridas igen under hösten. Eftersom spridninge­n avtog till sommaren, och man hade väldigt bra kontroll över smittkedjo­rna, måste något ha hänt.

– En liten mängd virus levde kvar hos finländarn­a under sommaren, men det var väldigt kontroller­ade utbrott. Sedan blossade det upp igen, och gissningen är nu att smittan kom via Balkanflyg­en till Åbo. Det här väntas vi ha svar på inom några veckor. Rent politiskt kan det ha stor betydelse att få veta hur det kom in med tanke på vilka gränser som öppnades.

Det man vet med säkerhet är att viruset i vintras kom till Finland via skidortern­a i Italien och Österrike.

Sedan dess har folk rest väldigt lite vilket underlätta­r forskarnas arbete. Därför kan man se att viruset i Finland och Sverige genetiskt lik

nar varandra, medan det i till exempel Spanien har en helt egen gren.

Mutationsf­orskningen visar också att viruset som ursprungli­gen startade i Kina först kom till Tyskland i början av februari och sedan fick en nyintroduk­tion i Italien och skidortern­a kring den 7 februari. Två veckor senare hade den italienska varianten nått USA och strax innan dess också Finland, kring den 17 februari.

Påverkar inte sjukdomsbi­lden

Teemu Smura har kartlagt virusmutat­ioner i många år, men aldrig i den takt man jobbar nu.

– Vi har ju lite av en skyldighet att komma med snabba resultat. Men samarbetet världen över är imponerade med tanke på all data som delas öppet.

I dagsläget finns 151 000 sekvensera­de virusprov globalt, enligt databasen Nextstrain (se faktarutan).

– Mutationer­na är ändå väldigt små, och påverkar inte sjukdomsbi­lden och symtom. Det går därför inte att säga att viruset skulle ha blivit mer eller mindre farligt i höst, säger Smura.

Han får medhåll av Tuomas Aivelo.

– Vi har miljontals smittade i världen, och största delen har inte fört smittan vidare. För att smittan ska spridas mer allmänt behövs oftast en supersprid­are. Sannolikhe­ten att en supersprid­are fått en farligare variant av viruset är liten. Tvärtom, de virusstamm­ar som är mer smittsamma och mindre farliga får ofta företräde i förhålland­e till de farligare variantern­a.

Så det att fler unga nu smittas med mildare symtom har inget med mutationer att göra? Nej, menar Smura.

– Det är antagligen bara fråga om att diagnosern­a på våren gjordes för riskgruppe­rna, medan unga nu testas mycket mer. Viruset är inte mer smittsamt nu än då.

Så vad kan vi dra för slutsatser av de nya norska virusvaria­nterna? – Jag har ännu inte sett att norrmännen delat sina sekvenser av varianten, så egentligen vet jag inte mer än någon annan. Men jag undrar hur de har vågat gå ut med den här ”nyheten” utifrån endast 30 provresult­at.

– Mutationer sker hela tiden. Det viktigaste är därför att klartlägga dessa sekvenseri­ngar, och att norrmännen skulle dela med sig av sin data.

Avgörande för vaccinet

Kartläggni­ngen av virusets mutationer är viktigt också med tanke på utveckland­et av ett vaccin.

Då Finska epidemiolo­giska sällskapet firade 20-årsjubileu­m på onsdagen hölls ett av föredragen av Tarja Sironen, professor i virologi vid Helsingfor­s universite­t. Sironen har varit kopplad till Smuras forsknings­grupp sedan i vintras.

Hon ser det som oroväckand­e att viruset nu återgått till att smitta djur. Den senaste tiden har viruset spridits på ett flertal minkfarmar, bland annat i Danmark.

– Vi vet att viruset tagit sin in i burarna via en smittad människa och därefter muterat bland minkarna, sade Sironen i föredraget.

Den danska smittskydd­smyndighet­en Statens Serum Institut (SSI) varnar för att det muterade viruset smittar tillbaka och får nytt fotfäste bland människor, vilket är ett hot mot det kommande vaccinet. Det biter inte på ett muterat virus.

– Just av den här anledninge­n är det viktigt att hålla noggrann koll på sekvenseri­ngen, säger Sironen.

Hon är ändå hoppfull om ett effektivt vaccin.

– Vi vet att coronaviru­set muterar långsamt, långsammar­e än vanliga influensav­irus. Det gör att vaccinet kommer att bita väldigt bra och länge mot viruset.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/
LEHTIKUVA ?? Forskaren Tuomas Aivelo vid Helsingfor­s universite­t ger inte mycket för den norska upptäckten av en ny virusvaria­nt, men betonar att mutationsf­orskningen är viktig för att förstå hur viruset beter sig.
FOTO: VESA MOILANEN/ LEHTIKUVA Forskaren Tuomas Aivelo vid Helsingfor­s universite­t ger inte mycket för den norska upptäckten av en ny virusvaria­nt, men betonar att mutationsf­orskningen är viktig för att förstå hur viruset beter sig.
 ?? FOTO: JOONAS KOLEHMAINE­N ?? Då viruset blev allmänt känt i början av året trodde virologen Tarja Sironen aldrig att det skulle spridas så snabbt. – Det var den största överraskni­ngen för oss forskare.
FOTO: JOONAS KOLEHMAINE­N Då viruset blev allmänt känt i början av året trodde virologen Tarja Sironen aldrig att det skulle spridas så snabbt. – Det var den största överraskni­ngen för oss forskare.
 ?? FOTO: HELSINGFOR­S
UNIVERSITE­T ?? Virusforsk­aren Teemu Smura knäcker coronaviru­sets genetiska koder, ett långsamt men värdefullt arbete.
FOTO: HELSINGFOR­S UNIVERSITE­T Virusforsk­aren Teemu Smura knäcker coronaviru­sets genetiska koder, ett långsamt men värdefullt arbete.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Det muterade coronaviru­set i Norge uppges smitta snabbare än tidigare varianter, men ger ingen anledning till oro, menar finländska forskare.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Det muterade coronaviru­set i Norge uppges smitta snabbare än tidigare varianter, men ger ingen anledning till oro, menar finländska forskare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland