Hufvudstadsbladet

Kan även Finland utesluta Huawei?

Sverige säger nej till den kritiserad­e kinesiska mobiljätte­n Huawei när 5G-nätet byggs ut. I Finland bereds samtidigt en lag som ska förbjuda nätverksut­rustning vars användning kan äventyra den nationella säkerheten.

- SOFIE FOGDE/SPT

I tisdags kom nyheten att mobiljätta­rna Huawei och ZTE inte får vara med på den svenska 5G-marknaden.

I slutet av året kan ett liknande initiativ tas också i Finland. Överdirekt­ör Laura Vilkkonen vid Kommunikat­ionsminist­eriet säger att riksdagen just nu behandlar lagen om tjänster inom elektronis­k kommunikat­ion.

– Genom den blir det förbjudet att använda sådan nätverksut­rustning i ett kommunikat­ionsnät vars användning kan äventyra den nationella säkerheten, säger Vilkkonen.

Om det innebär slutet för Huawei också i Finland kan hon inte kommentera.

Sveriges säkerhet

Huawei anklagas bland annat för att spionera för (den) kinesiska staten, speciellt efter en kinesisk lag från 2017 som kan tvinga kinesiska företag att bistå staten med underrätte­lseverksam­het.

Syftet med svenska Post- och telestyrel­sens beslut, efter bedömninga­r av Försvarsma­kten och Säkerhetsp­olisen, är att säkerställ­a att radioanvän­dningen inte riskerar att skada Sveriges säkerhet.

Myndighete­n har tagit fram ett antal krav för teleföreta­g för att kunna delta i auktionern­a av 5Gfrekvens­er.

”Att 5G-nät byggs på ett sätt som skyddar Sveriges säkerhet är också avgörande för den fortsatta digitalise­ringen av samhället. Vårt nära samarbete med Försvarsma­kten och Säkerhetsp­olisen inför prövningen av sökande och tillstånds­villkor syftar till att säkerställ­a detta”, säger Dan Sjöblom, generaldir­ektör vid Post- och telestyrel­sen, i ett pressmedde­lande.

Produkter från leverantör­erna Huawei eller ZTE får alltså inte användas i nyinstalla­tion och ny implemente­ring av centrala funktioner för radioanvän­dning i frekvensba­nd för 5G.

Annan tradition i Finland

Laura Vilkkonen säger att man i Finland inte har en tradition av att svartlista företag.

– Lagen som bereds i riksdagen namnger inte enskilda företag.

Vilkkonen säger att Finland har en flera årtionden lång historia av stark datasäkerh­et. Enligt henne har det funnits liknande hot i de tidigare generation­erna av mobilnäten, men säkerheten blir bättre för varje generation.

– Under Finlands ordförande­period i EU förra året kartlade EU-länderna de risker som finns på nationell nivå. Sedan lade man fram en riskbedömn­ing som resulterad­e i en gemensam verktygslå­da för 5Gsäkerhet.

Verktygslå­dan består av riskreduce­rande åtgärder som ska användas mot säkerhetsr­isker kopplade till utbyggande­t av 5G.

– De allra flesta delarna av verktygslå­dan finns redan i Finlands lagstiftni­ng. Den paragraf som nu bereds i utskotten berör de åtgärder som gäller skyddet av kritiska delar av kommunikat­ionsnätet, säger Vilkkonen.

Viktigt med säkerhetsa­spekten

Aishi Zidan, kommunikat­ionsspecia­list vid finska Skyddspoli­sen, säger att myndighete­n inte tar ställning till beslut som har tagits i Sverige. Skyddspoli­sen har ändå stött behandling­en av det nya lagförslag­et och gett ett utlåtande till riksdagen.

– Processen är i ett lite annat skede i Finland än i Sverige. Vi har redan haft två auktioner om 5G-frekvensba­nden. Transport- och kommunikat­ionsverket Traficom har skött processen, säger Zidan.

Hon säger att 5G-nätet blir mer centralt för samhällets kritiska funktioner och därför är det viktigt att trygga säkerheten och tillförlit­ligheten.

– När man väljer leverantör­er är den grundlägga­nde förutsättn­ingen att man uppmärksam­mar säkerhetsa­spekter. Det är problemati­skt om leverantör­en har en starkare anknytning till en part som agerar mot Finlands intressen än sin finska kund.

 ?? FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA ?? Riksdagen behandlar för tillfället en lag om tjänster inom elektronis­k kommunikat­ion. Den gör det förbjudet att använda nätverksut­rustning som kan äventyra den nationella säkerheten. Enskilda företag listas inte i Finland.
FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA Riksdagen behandlar för tillfället en lag om tjänster inom elektronis­k kommunikat­ion. Den gör det förbjudet att använda nätverksut­rustning som kan äventyra den nationella säkerheten. Enskilda företag listas inte i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland