Hufvudstadsbladet

Många finländare slänger bioavfalle­t i fel soptunna

- PETER BUCHERT

Finländarn­a kan bli avsevärt mycket bättre på att sortera bioavfall. En färsk studie visar att långt över hälften av bioavfalle­t slängs med blandsopor­na.

Trots alla goda mål och avsikter för att minska på matsvinnet, bli bättre på sopsorteri­ng och ge den cirkulära ekonomin ett lyft är siffrorna som beskriver verklighet­en krassa.

Mellan 10 och 15 procent av all ätbar mat i livsmedels­kedjan gå till spillo. Den största enskilda delen av matsvinnet, en tredjedel, uppstår i hushållen. Räknat bara i klimatpåve­rkan motsvarar hushållens matsvinn de årliga koldioxidu­tsläppen från 100 000 personbila­r. Det uppger Miljöminis­teriet som har sammanstäl­lt siffror på slöseriet.

Och inte nog med att stora mängder mat slängs bort, den kastas dessutom delvis i fel soptunna. Nästan 60 procent av bioavfalle­t slängs i blandavfal­let. Det innebär att cirka en tredjedel av blandavfal­let utgörs av bioavfall – också i fastighete­r som ordnat separat insamling.

Miljöminis­teriets slutsats är att hushållen inte känner till nyttan med att sortera bioavfalle­t och vad avfallet sedan används till, eller hur man kan lägga om sina sorterings­rutiner.

På onsdagen inleddes kampanjen Älska en smula, som uppmuntrar finländarn­a att minska matsvinnet och sortera bioavfall hemma, på jobbet och under semestern. President Sauli Niinistö är kampanjens beskyddare. Kampanjen ska ända till utgången av nästa år uppmuntra finländarn­a att bli bättre på att hushålla med matvaror och sortera sopor.

Gamla missuppfat­tningar

I den mån biosopor sorteras korrekt framställs det biogas av dem, men också gödselfabr­ikat för jordoch skogsbruke­t och mull för grönområde­n. Om allt det bioavfall som uppkommer i hushållen sorterades och omvandlade­s till biogas, skulle gasen räcka för att driva 90 000 gasbilar, enligt ministerie­t.

Men när bioavfalle­t slängs bland övrigt avfall går det till spillo. Dessutom försämras effektivit­eten vid förbrännin­gen av blandavfal­let.

Målet är att 55 procent av det kommunala avfallet i Finland ska återvinnas 2025 och hela 65 procent 2035. Det förutsätte­r betydligt effektivar­e sortering. Återvinnin­gen har i några år legat kring 41 procent.

Miljöminis­teriet har tillsamman­s med jord- och skogsbruks­ministerie­t och företaget Kuudes Helsinki undersökt hushållens största utmaningar och incitament när det gäller att öka sorteringe­n av bioavfall och minska matsvinnet.

Undersökni­ngen visar att många uppfattar bioavfall som mindre viktigt att sortera än annat avfall. Det kan bero på en missuppfat­tning om hur bioavfalle­t hanteras. Det finns en föreställn­ing om att bioavfalle­t förmultnar även bland blandavfal­let och att det inte används som råvara.

”Allt som oftast funderar jag på om jag borde sortera. Men sen undrar man ändå om allt trots allt hamnar på samma ställe när avfallet behandlas", säger en person i undersökni­ngen.

 ?? FOTO: MIKAEL GRÖNSROOS/HBL-ARKIV ?? Om finländarn­a var bättre på att källsorter­a sopor skulle råvaran räcka till större biogasprod­uktion.
■
FOTO: MIKAEL GRÖNSROOS/HBL-ARKIV Om finländarn­a var bättre på att källsorter­a sopor skulle råvaran räcka till större biogasprod­uktion. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland