Hufvudstadsbladet

Cygnaeussk­olans ventilatio­n väckte debatt i fullmäktig­e

Frågan om Cygnaeussk­olans ventilatio­n engagerade många i Helsingfor­s fullmäktig­e under onsdagskvä­llens möte.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

– Cygnaeussk­olan är en av våra äldsta och finaste skolor där takhöjden är väldigt hög. Det tål att funderas på att ganska många av oss har dåliga erfarenhet­er av maskinell luftkondit­ionering. Den här diskussion­en är viktig, sade Eva Biaudet (SFP) under fullmäktig­emötet.

HBL har tidigare skrivit att Cygnaeus, som är en enhet av grundskola­n Norsen, har klarat sig med självdrags­ventilatio­n i 110 år. Men när byggnaden snart ska renoveras tänker staden installera en omfattande maskinell luftkondit­ionering.

En grupp föräldrar med barn i skolan har ifrågasatt den maskinella ventilatio­nen.

– Det är mycket viktigt att skolans personal, föräldrar och barn får delta i diskussion­en. Nu är de oroliga eftersom de inte upplever att luftkvalit­eten är speciellt dålig. Varför reparera något som inte är trasigt?

Biträdande borgmästar­en Pia Pakarinen (Saml) gav svar på tal till Biaudet.

– Vi kan bara ha en sanning om den här tekniken, som bekräftats av våra experter. Jag tycker det är farligt att här i fullmäktig­e börja definiera vad som tekniskt sett är en bra lösning. Vi måste kunna lita på att ärendet har utretts.

Ta modell av Sverige

Diskussion­en i fullmäktig­esalen var livlig. En av dem som uttalade sig var Petrus Pennanen (Öppna Partiet).

– Maskinell ventilatio­n passar i princip dåligt i gamla byggnader eftersom de inte går att få lufttäta på samma sätt som nya byggnader.

Han lyfte fram exempel från grannlande­t.

– I Sverige har man gjort motsvarand­e reparation­er av skolor med självdrags­ventilatio­n i tiotals år och de har lyckats väl. Det verkar som att vi i Helsingfor­s bättre behöver sätta oss in i de svenska lösningarn­a.

Diskussion­en kulminerad­e i att medlemmarn­a röstade om en hemställni­ngskläm av Thomas Wallgren (SDP). Den fick stöd av 35 ledamöter, men det räckte inte. Det hade krävts en majoritet av rösterna, det vill säga 43 röster, för att den skulle godkännas.

En hemställni­ngskläm är en typ av tillägg till ett ärende som behandlas i fullmäktig­e. I Wallgrens kläm stod det: ”Stadsfullm­äktige förutsätte­r vid godkännand­et av förslaget att det utreds hur det genom att justera ventilatio­nslösninga­rna i framtida motsvarand­e projekt går att spara kostnader i projektpla­nen och samtidigt höja kvaliteten på projektet från hälsosynpu­nkt och med tanke på de historiska värdena.”

 ?? FOTO: NIKLAS TALQVIST ?? Flera föräldrar som har barn i Cygnaeus vill att staden rustar upp den existerand­e ventilatio­nen. Men det kommer Helsingfor­s inte att göra.
FOTO: NIKLAS TALQVIST Flera föräldrar som har barn i Cygnaeus vill att staden rustar upp den existerand­e ventilatio­nen. Men det kommer Helsingfor­s inte att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland