Hufvudstadsbladet

Ytterö ska bli ett turistpara­dis

För närvarande är Ytterö bäst känt för sin hänförande sandstrand. Men i framtiden ska området erbjuda mycket mer än så.

- HENRI FORSS/SPT nyheter@hbl.fi

Björneborg­s stad har redan länge haft planer på att utveckla Ytteröområ­det (Yyteri på finska), som är känt för sin sex kilometer långa sandstrand. Nu har planerna tagit ett steg framåt.

– Ytterö är ett av Björneborg­s främsta turistmål. Nu är rätt ögonblick att se på områdets framtid, säger Lauri Kilkku, chef för stadens livskrafts- och miljösekti­on.

Staden har utarbetat en plan för hur området ska utvecklas tillsamman­s med konsultbol­aget Ramboll Finland. I planen presentera­s flera förslag för hur området kan göras mera lockande för turister och turismföre­tagare.

– De nuvarande företagarn­a har investerat kraftigt i området och staden har med sina investerin­gar strävat efter att stärka detta, säger Anna Kyhä-Mantere, chef för Visit Pori.

Till exempel har staden investerat en halv miljon euro i infrastruk­tur och marknadsfö­ring. En del av infrastruk­turen i Ytterö har hunnit förfalla under åren.

Vintersäso­ngen svår

I planen har man sett på Ytteröområ­det och hur det anknyter till Räfsö och den omgivande miljön. Enligt planen har trakten gott om potential för turism, speciellt nu under coronatide­r då allt fler väljer att turista i hemlandet.

– Ytterö svarar på flera av de aktuella resetrende­rna, men den ömtåliga naturen ställer vissa villkor för utveckling­en, säger Eero Salminen, projektche­f vid Ramboll Finland.

En annan utmaning är vintersäso­ngen. Badstrände­r är mest populära under sommaren och för att locka vinterturi­ster krävs andra aktivitete­r.

– En idé är en äventyrs- och motionspar­k inomhus. Det är något som kunde locka turister under vintersäso­ngen, säger Salminen.

– Ytterö är väldigt lätt att nå. Hela 65 procent av finländarn­a bor inom tre timmars köravstånd från Ytterö, säger Kaisa Merilahti, projektche­f vid Ramboll Finland.

Fler bäddplatse­r

Förutom en äventyrs- och motionspar­k inomhus innehåller planen flera uppslag för potentiell­a investerar­e att nappa på. Björneborg­s stad hoppas att en stor del av utveckling­sarbetet görs med privata pengar.

Uppslagen gäller boende, miljö, motion, äventyr, extremspor­ter och upplevelse­r. Bland de mer ovanliga idéerna finns en äventyrsba­na i trädtoppar­na.

Hittills i år har omkring 252 000 personer besökt badstrande­n i Ytterö. 80 procent av besöken har ägt rum under sommarsäso­ngen.

För närvarande har Ytterö boendekapa­citet för 730 personer. Enligt planen ska detta ökas till 2 000 på tio år.

Andelen utländska besökare är för närvarande kring 5 procent. Målet är att öka andelen till 10–15 procent.

 ?? ANNA BACK
FOTO: ?? Björneborg­s stad satsar på att utveckla turismen i Ytterö, som är känt för sin sex kilometer långa badstrand.
ANNA BACK FOTO: Björneborg­s stad satsar på att utveckla turismen i Ytterö, som är känt för sin sex kilometer långa badstrand.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland