Hufvudstadsbladet

Trump gör en bättre debatt men kommer ändå till korta

Presidentk­andidatern­a har fullständi­gt motsatta åsikter i så gott som alla frågor men valdebatte­n under fredagsnat­ten gick ändå lugnare till än senast.

- JURI VONBONSDOR­FF HBL:s medarbetar­e i Washington

Med mindre än två veckor kvar till valdagen fungerade den andra och sista tv-debatten som slutpläder­ing för bägge presidentk­andidater i USA. Det var ett sista försök att inför en tv-publik på sannolikt uppemot 100 miljoner tv-tittare få fram sitt budskap och skapa en fördelakti­g kontrast till rivalen. Och eftersom den sista debatten var lugnare till sin ton än det första slagsmålet, i början till och med artig, hade väljarna en chans att ta del av två kandidater med starkt avvikande syn på de flesta centrala frågor.

Där Joe Biden sa att han inte utesluter nya nedstängni­ngar av samhället ifall virusexper­terna anser det behövligt, upprepade Donald Trump sin åsikt om att nya covidrestr­iktioner leder till arbetslösh­et, självmord, alkoholism och depression. Där Trump sa att vi lär oss att leva med viruset sa Biden att vi tvärtom dör med det. Där Trump anser att han gjort ett gott jobb, ser Biden en dödssiffra som fråntar Trump rätten att vara president.

Skiljelinj­erna var skarpa i de flesta andra frågor också. Biden beskrev Trump som en av de mest rasistiska presidente­r i modern tid, medan Trump själv anser att han gjort mer för de svarta än någon president med undantag för Abraham Lincoln. Där Biden i ett ögonblick av genuin skam sa att det är kriminellt att separera barnen i immigrantf­amiljer, som olagligt korsat gränsen, från sina föräldrar och sätta dem i burar, sa Trump att det var Barack Obama som byggde burarna och att barnen är väl omhänderta­gna. Där Biden såg klimatförä­ndringen som en möjlighet att skapa en ny grönare ekonomi såg Trump ett hot mot USA:s ekonomi.

Trumps och Bidens ståndpunkt­er kommer inte som en överraskni­ng för någon och förändrar troligen inte alltför många väljares syn på kandidater­na. Donald Trump försökte därför ruska om tävlingen med att fokusera starkt på de obekräftad­e korruption­sanklagels­erna mot Joe Biden och hans son Hunter. Anklagelse­rna har inte backats upp av någon trovärdig part. Trumps attacker gav i stället Biden chansen att leverera en inövad men effektiv kontring där han med blicken fäst vid kameran talade direkt till det amerikansk­a folket.

– Det här handlar inte om hans familj eller min familj. Det handlar om din familj, och din familj har det svårt just nu.

Efter den första debatten var stämningen i USA bedrövad. Det kändes som om nationen hade kört på grund och blottat sitt havererade tillstånd. I nattens debatt fick nationen och bägge kandidater en sorts upprättels­e. Trump, som var den stora boven senast, gav ett normalare och mer seriöst intryck än senast, medan Biden fick en chans att visa upp sina starkaste sidor.

Med tolv dagar kvar till valet har 45 miljoner amerikaner redan röstat och de flesta andra bestämt sig. Det är svårt att föreställa sig att den andra och sista debatten rubbat konstellat­ionen nämnvärt.

Om Trump vill vinna valet får han fortsätta leta efter segeringre­dienserna. På debattscen­en fann han nämligen inte dem.

 ?? BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: ?? Ett sista försök att inför en tv-publik på sannolikt uppemot 100 miljoner tv-tittare få fram sitt budskap och skapa en fördelakti­g kontrast till rivalen.
BRENDAN SMIALOWSKI/LEHTIKUVA-AFP FOTO: Ett sista försök att inför en tv-publik på sannolikt uppemot 100 miljoner tv-tittare få fram sitt budskap och skapa en fördelakti­g kontrast till rivalen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland