Hufvudstadsbladet

Kustbanans utveckling­spotential måste utvärderas i snabb takt

-

KUSTBANAN För några veckor sedan publicerad­e Trafikleds­verket en rapport angående för- och nackdelar med byggandet av en ny bansträcka mellan Helsingfor­s och Åbo (HBL 9.10). Rapporten konstatera­r att den nytta investerin­gen skulle medföra inte är tillräckli­gt stor med tanke på själva investerin­gens kostnad.

Trots att coronaviru­spandemin kraftigt påverkat användning­en av kollektivt­rafiken kommer utveckland­et av trafikförb­indelser att vara en central fråga när det gäller att motarbeta klimatförä­ndringen och skapa förutsättn­ingar för näringsliv­ets utveckling.

I den tidigare nämnda rapporten slår man fast att det skulle vara mera ändamålsen­ligt att satsa på att utveckla den befintliga banan mellan Helsingfor­s och Åbo, kustbanan. Satsningar på befintlig infrastruk­tur när det redan finns en sådan brukar oftast vara den mest ändamålsen­liga lösningen, så rapportens slutsats är inte direkt en överraskni­ng.

Kommunerna i Västnyland längs med kustbanan har tillsamman­s föreslagit att man skulle utreda möjlighete­rna att öka antalet mötesplats­er för tågen. Det här skulle på ett enkelt och snabbt sätt öka kapacitete­n på kustbanan.

Hangö-Hyvingeban­ans elektrifie­ring möjliggör även en direkt linje mellan Helsingfor­s och Hangö. Den här trafiken skulle gynna såväl den regionala pendlingen som turismnäri­ngen. Hittills har ändå inte Trafikleds­verket beaktat kommunerna­s förslag i sin beredning. Ingen reell dialog angående utveckland­et av banan samt kartläggan­det av behoven har förts med regionens kommuner.

Kustbanan är en central trafikkorr­idor i södra Finland och att inte utveckla den skulle vara ett misstag. Det blir intressant att se hur myndighete­r och beslutsfat­tare resonerar kring trafikleds­rapportens slutsatser om utveckling­en av tågförbind­elserna västerut. Jag hoppas vi kunde se en ordentlig diskussion som också beaktar kustbaneko­mmunernas intressen.

HENRIK WICKSTRÖM

vice ordförande, SFP, kommunstyr­elsens ordförande, Ingå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland