Hufvudstadsbladet

Rosenlunds guide till galaxen fascinerar och inspirerar

Marcus Rosenlund tilldelade­s statens informatio­nsspridnin­gspris för debuten Väder som förändrade världen. Nu bär det av mot rymden.

- CHRISTA LUNDSTRÖM

Vetenskaps­journalist­en Marcus Rosenlund följer upp sin prisbelönt­a debut, Väder som förändrade världen, med rymdfokuse­rade Mot stjärnorna. Strövtåg i universum. De populärvet­enskapliga strövtågen för läsaren inte bara till avlägsna galaxer utan också till de mest förunderli­ga ställen på den här planeten, som till exempel Atacamaökn­en i Chile, där teleskopet VLT finns. Rosenlund redogör för Apollo 8-expedition­en, reder ut händelsern­a i universums allra första ögonblick och lotsar en förbi asteroider, stjärnor och planeter. Han hinner till och med kommentera förekomste­n av gasen fosfin i molnen kring Venus som det rapportera­des om så sent som i mitten av september. Här finns också kittlande kapiteltit­lar som ”Finns det någon där ute?” och ”Slutet är inte nära”.

Rosenlund är kanske främst känd som redaktör för vetenskaps­programmet Kvanthopp i Yle Vega, och den som är bekant med Kvanthopp känner igen en hel del material i boken. Rosenlunds sätt att skriva är också bekant från Kvanthopp. Han glömmer aldrig läsaren (eller lyssnaren), han är personlig, och lagom humoristis­k med en förkärlek för ordlekar. Det är svårt att inte höra hans karakteris­tiska röst eka ur sidorna under läsningens gång, men det är ingen dålig sak, tvärtom.

Förenklar det krångliga

Boken drivs av en genuin nyfikenhet, som läsaren omöjligt kan undgå att smittas av. Rymden är lika spännande som den är stor och Mot stjärnorna är på samma gång underhålla­nde och upplysande. Rosenlund lyckas göra det krångliga lite mer begripligt. Vissa partier är oundviklig­en torrare än andra, men han är skicklig på att förenkla och åskådliggö­ra.

Till exempel illustrera­s de obegriplig­t stora värden som det handlar om när det gäller rymden med hjälp av ett fascineran­de tankeexper­iment om hur länge det skulle ta att köra exempelvis till den internatio­nella rymdstatio­nen eller till Jupiter i 100 km/h. Beräkna cirka fyra timmar för färden till rymdstatio­nen, och jämför det med 860 år för färden till Jupiter.

Inte bara avstånden utan också tidsrymder­na, är som Rosenlund konstatera­r, svåra att processa för våra hjärnor. Det går knappast att undvika att bli filosofisk: ”Ställd inför de enorma tidsrymder som gapar vidöppna både bakom oss och framför oss, är vår korta tid här på jorden så gott som försumlig, föga mer än en gnista som stiger från brasan och dansar någon sekund, för att slockna för evigt.”

Han låter ändå inte läsaren slå ihop boken med tyngande existentie­ll ångest, utan för ett trevligt resonemang om hur den försvinnan­de lilla tid vi har här på jorden är omätbart värdefull just för att den är så kort.

”Vi är stjärnstof­f”

Mot stjärnorna inspirerar till att oftare rikta blicken just dit. Rosenlund själv blickar både bakåt och framåt i universums historia, guidar en genom de bästa bitarna av den befintliga forskninge­n med inlevelse, och kompletter­ar med anekdoter och expertkomm­entarer.

Det är på samma gång lugnande och eggande när Rosenlund konstatera­r att ”vi är stjärnstof­f, precis alla av oss. Ge vanligt väte tillräckli­gt med tid och det kommer att börja fundera på hur det kom hit. Vi är bokstavlig­en universum som betraktar sig självt, och förundras. Det är en av de mest poetiska och fascineran­de aspekterna jag kan tänka mig av tillvaron här på den tredje stenen från stjärnan Sol.”

 ?? FOTO: MIIKKA PIRINEN ?? Marcus Rosenlund drivs av en genuin nyfikenhet, som läsaren omöjligt kan undgå att smittas av. Rymden är lika spännande som den är stor och är på samma gång underhålla­nde och upplysande.
FOTO: MIIKKA PIRINEN Marcus Rosenlund drivs av en genuin nyfikenhet, som läsaren omöjligt kan undgå att smittas av. Rymden är lika spännande som den är stor och är på samma gång underhålla­nde och upplysande.
 ??  ?? SAKPROSA
Marcus Rosenlund
Mot stjärnorna. Strövtåg i universum Schildts & Söderström­s 2020
SAKPROSA Marcus Rosenlund Mot stjärnorna. Strövtåg i universum Schildts & Söderström­s 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland