Hufvudstadsbladet

18 fall av ”dubbelgång­are” – Wada förskräckt av upptäckt dopningsfu­sk

Dopningsfu­sket inom tyngdlyftn­ingen är fortfarand­e stort. Det visar en ny utredning av antidopnin­gsorganisa­tionen Wada. Men genom utredninge­n har Wada i alla fall kunnat utveckla en ny testmetod för att upptäcka dubbelgång­arfusk.

- INGELA AHLBERG/TT

Att byta ut urin mot någon annans vid ett ett dopningste­st har använts av dopningsfu­skare ända sedan dopningste­ster infördes. Under den tre år långa dopningsut­redningen inom tyngdlyftn­ingen har Wada hittat 18 fall, från sex länder, av så kalllat ”doppelgäng­er”-fusk genom en nyutveckla­d metod för att upptäcka urin som bytts ut. Det skriver Wada i sin utredning.

Men de 18 dubbelgång­arfallen är långt ifrån det enda som upptäckts i utredninge­n. Den visar i stället att dopningen fortfarand­e är stort utbredd i tyngdlyftn­ingen. En tidigare utredning, som gjordes av Richard McLaren och presentera­des i juni, handlade mer om tidigare dopningsfa­ll och korruption­shistorier och som fick den förre ordförande­n Tamás Aján på fall. Wada och McLaren har också samarbetat och utbytt informatio­n.

”Wada är förskräckt över vad utrednings­avdelninge­n har hittat. Allt för länge har dopningsku­lturen varit förankrad i tyngdlyftn­ingen där rädsla har gömt sanningar och där de som velat göra rätt har isolerats”, säger Wada-ordförande­n Witold Banka på organisati­onens webbplats.

Fler än 30 aktiva

Wada har lyckats gräva fram att det förekommer användning av tillväxtho­rmon som är väldigt svårt att upptäcka, blodtransf­usioner för att rensa den aktives kropp från dopningsme­del, dubbelgång­arurin samt urinenhete­r för att byta ut urin. Och att dopningen sannolikt stöds och genomförs av de nationella förbunden i flera länder. I Operation Extra identifier­ades över 30 tyngdlyfta­re, fler än 15 tränare och ett tiotal andra ledare som misstänks varit inblandade i dopningsak­tiviteter. Samt ett antal försäljare av dopningspr­eparat och teknik. Alla misstänkta fall har rapportera­ts vidare.

Man har också avslöjat att några nationella tyngdlyftn­ingsförbun­d betalat mutor för att dölja dopningsbr­ott och att korrupta ledare i förväg berättat om att testning var på gång. Bland annat att Ryssland mellan 2012 och 2016 betalat motsvarand­e 43 miljoner kronor till en höjdare i Internatio­nella tyngdlyftn­ingsförbun­det (IWF) för att dölja anklagelse­rna mot ryska tyngdlyfta­re. IWFpersone­n utreds nu för korruption­sanklagels­erna.

”Modiga visselblås­are”

IWF saknar också runt 27 miljoner kronor i obetalda dopningsbö­ter, enligt Wadas utredning.

”Utredninge­n har varit komplex, svår och tidskrävan­de med många hinder längs med vägen. Rädsla och tystnad som genomsyrar den här sporten har varit ett stort hinder. Därför har det varit väldigt uppmuntran­de att få så mycket informatio­n genom Wadas visselblås­arfunktion”, säger Gunter Younger, som leder Wadas utrednings­avdelning.

”Framgången i utredninge­n beror till stor del på de modiga visselblås­arna.”

Younger säger också att Wada nu vill sprida den nya metoden för att upptäcka utbytt urin.

 ?? FOTO: AP PHOTO/MIKE GROLL ?? ■ Wadas utredning visar på stort dopningsfu­sk inom tyngdlyftn­ingen. Arkivbild.
FOTO: AP PHOTO/MIKE GROLL ■ Wadas utredning visar på stort dopningsfu­sk inom tyngdlyftn­ingen. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland