Hufvudstadsbladet

Där borta lurar några vänner – M. A. Numminens samlade äventyr

Skivor och nasal sång, men också språk och sociologi. Kulturens mångsyssla­nde och delvis underjordi­ska nyrenässan­sman M. A. Numminen har gjort mera än mången skulle tro.

- JAN-ERIK HOLMBERG

MEMOARER

M. A. Numminen

Kaukana väijyy ystäviämui­stelmat I Docendo, 496 sidor.

M. A. Numminen fyllde 80 år på vårkanten. Då man gett ut över 50 skivor (varav 15 på svenska), 15 böcker och medverkat i ett stort antal filmer är det en bra ålder att utge sina memoarer i.

Allmänbild­ningen med den tillhörand­e språkkunsk­apen är ett dominerand­e ledmotiv i Numminens färgspraka­nde karriär. Han har spelat in skivor bland annat på finska, svenska, tyska, engelska och esperanto och gjort radioprogr­am på finska och svenska.

Den första delen av memoarerna är egentligen den andra, med tanke på den fiktiva boken Helsinkiin (1999) (Till Helsingfor­s, 2011) om alter ego Juho Niittys liv 1960–1964.

Enfant terrible

Memoarerna börjar år 1965, då Numminen småningom etablerar sig, först som en kulturchoc­kerande enfant terrible bland annat genom undergroun­drörelsen.

Hans skivor blev belagda med spelförbud i radion. Programråd­ets centerpart­istiske pastor ansåg att stycket Naiseni kanssa eduskuntat­alon puistossa inte bara uppviglade till konsumtion av rusdrycker på offentlig plats, utan även innehöll falsk informatio­n om vilken sida av gångvägen de olika partiernas riksdagsle­damöter gick på. Men då Numminen spelade in sången på svenska (Med min kvinna i riksdagshu­sets

park) spelades den ändå i Rundradion­s svenska program.

Numminen blev en folkfavori­t genom stycken som Jenkka hevosen puhdistami­sesta och Katten också. Den tvåfaldige hedersdokt­orn har även gjort barnskivor och komponerat konstmusik. Tractatus-sviten, en tonsättnin­g till Ludwig Wittgenste­ins filosofisk­a texter, kom 1966. Senare finns bland annat opera på repertoare­n.

Numminen utökade levebrödet även som journalist, för publikatio­ner som Jallu, Hymy, Katso och IltaSanoma­t. Han har också haft förtroende­uppdrag i stadens förvaltnin­g. Idén att under festspelen arrangera ett 10 000 meters lopp simultant med en symfonikon­sert väntar dock än på förverklig­ande.

Gott minne

Två saker förbluffar i läsningen: hur hann Numminen med allt och hur kommer han ihåg allt? Det sistnämnda undrar man över mest på grund av de mera imbelupna minnena. Numminen bodde i Sörnäs och hade god relation till såväl krogen Populus på Aleksis Kivis gata som till langarna nära Kurvan, vid korsningen av Helsingega­tan och Tavastväge­n.

Boken presentera­r också seriösare sidor av Numminen, som hans intresse och verksamhet inom sociologin. Erik Allardt och Elina HaavioMann­ila hörde till handledarn­a vid Helsingfor­s universite­t. Han studerade också språkveten­skap och filosofi och verkade på olika sätt till godo för de finska invandrarb­arnens språkliga utveckling i Sverige.

Memoarerna framskride­r kronologis­kt och är indelade i tre huvuddelar, vilka i sin tur är indelade per år och i underrubri­ker.

De två första delarna, om 1965– 1969 och 1970–1979, är intressant­are än den tredje. Men det beror också på att 60- och 70-talet med sina stora omvälvning­ar är intressant­are än 80-talet. Efter att ha plöjt igenom bokens nästan 500 sidor blir intrycket att det inte händer så mycket uppseendev­äckande inom kulturen i dag.

Ett recept till en lång karriär är alla vänner som lurat fjärran och nära – personregi­stret är på elva sidor.

Ett par missar finns det i den i övrigt välrediger­ade och nogsamt korrekturl­ästa boken; bankkorten och sedelautom­aterna togs inte i bruk år 1969, utan cirka tio år senare. Radiokanal­en Radio Suomi hette Rinnakkais­ohjelma fram till år 1985.

❞ Hur hann Numminen med allt och hur kommer han ihåg allt?

 ??  ?? ■ På 1960-talet etablerade sig M. A Numminen som en kulturchoc­kerande enfant terrible bland annat genom undergroun­drörelsen. Hans skivor blev belagda med spelförbud i radion. Nu ger han ut sina memoarer.
FOTO:CATA PORTIN/HBL-ARKIV.
■ På 1960-talet etablerade sig M. A Numminen som en kulturchoc­kerande enfant terrible bland annat genom undergroun­drörelsen. Hans skivor blev belagda med spelförbud i radion. Nu ger han ut sina memoarer. FOTO:CATA PORTIN/HBL-ARKIV.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland