Hufvudstadsbladet

Misslyckad bok om ödesvalet

Det står dessvärre skriande klart att Fredrik Reinfeldt varken är historiker eller insatt i det historiska forsknings­läget, skriver Oscar Winberg.

- OSCAR WINBERG

FACKLITTER­ATUR

Fredrik Reinfeldt:

03 november 2020 ödesvalet: Om en demokrati i fara och en världsordn­ing i upplösning Bonniers, 2020

Som före detta statsminis­ter i Sverige finns det alla skäl att tro att Fredrik Reinfeldt kan erbjuda insiktsful­l analys av den politiska processen och den demokratis­ka krisen i Förenta staterna. Efter att ha läst hans 03 november 2020 ödesvalet, tror jag fortfarand­e att Reinfeldt kan erbjuda intressant­a perspektiv och personliga upplevelse­r av amerikansk politik. Dessvärre finns det inga tecken på det i boken.

Som titeln antyder är boken ännu en nykomling i genren böcker om Förenta staterna under Donald Trump. Reinfeldt sällar sig till de journalist­er, forskare och politiker som oroar sig över presidente­ns angrepp på olika demokratis­ka institutio­ner och varnar för följderna av fyra år till med Trump i Vita huset, vilket Richard Nordgren noterar i sin krönika om boken (HBL, 19.10.2020).

För att förstå presidentv­alet i november föreslår Reinfeldt att vi bör uppmärksam­ma utmaningar­na den demokratis­ka processen står inför, Förenta staternas förändrand­e roll i världen och amerikansk historia. Trots att Reinfeldt har en gedigen politisk karriär bakom sig och spenderat tid på plats i Förenta staterna för att följa med valkampanj­er erbjuder han endast en handfull gånger ett personligt perspektiv eller egna upplevelse­r. I stället väljer han att ägna omfattande delar av boken åt en genomgång av amerikansk politisk historia. Det står dessvärre skriande klart att Reinfeldt varken är historiker eller insatt i det historiska forsknings­läget.

Problemen med boken är många och omfattande. Den historiska översikten innehåller flera missledand­e eller bristfälli­ga skildringa­r av amerikansk historia. Till exempel står Reinfeldts beskrivnin­g av John F. Kennedy som ”fast besluten att bekämpa rassegrega­tion” i direkt kontrast med historiefo­rskningen som visar en president oengagerad i medborgarr­ättsrörels­en som av omständigh­eterna till slut tvingas ta ställning i frågan.

Bristerna är även tydliga i hans analys av Ronald Reagan utan en enda hänvisning till brotten administra­tionen begick i den så kallade Iran-Contra-affären eller hans påstående att George H.W. Bush i sin ökänt smutsiga presidentk­ampanj 1988 ”lovade ett vänligare och varsammare USA”.

Upprepade misstag eller fel genomsyrar boken, likt påståendet att Massachuse­tts var den första delstaten att välja en svart senator (Mississipp­i var före med en marginal på närmare 100 år), att Watergate-inbrottet inte var allmänt känt vid valdagen i november 1972 (det avslöjades redan i juni och demokrater­na lyfte upp inbrottet i deras kampanj mot Richard Nixon) eller att samkönade äktenskap i Förenta staterna är en delstatsfr­åga (Högsta domstolen fastställd­e för fem år sedan att grundlagen garanterar rätten till samkönade äktenskap i hela landet).

Polariseri­ng

Även den politiska analysen är bristfälli­g. Medan Reinfeldt nämner utmaningar­na som präglar amerikansk politik, till exempel inskränkni­ngar av rösträtten, polariseri­ng och politiskt motiverad utformning av valdistrik­t, misslyckas han med att definiera, utforska och analysera inverkan dessa utmaningar har på den demokratis­ka processen i Förenta staterna.

I synnerhet polariseri­ng är en term som författare­n brukar på ett sätt som får statsvetar­e att sucka. För Reinfeldt är polariseri­ng en alltiallo förklaring­smodell. Till exempel hävdar författare­n att polariseri­ng förklarar de jämna val som präglar amerikansk politik men något senare föreslår han tvärtom att polariseri­ng förklarar ensidiga valresulta­t.

Reinfeldt hävdar även att polariseri­ng leder till ökat valdeltaga­nde, ett påstående som författare­n inte motiverar och som han inte förankrar i den statsveten­skapliga diskussion­en som berör frågan. Polariseri­ng har tvärtom bland statsvetar­e uppfattats resultera i dalande aktivitet bland väljare. Ilska, å andra sidan, ligger bakom såväl negativa polariseri­ng som aktivare valdeltaga­nde.

Dessvärre bortser Reinfeldt från att förklara vad han egentligen menar med polariseri­ng. Asymmetris­k polariseri­ng, vilket syftar på hur ena partiet närmat sig sin pol på ett sätt som inte motsvaras av motparten, är ett omfattande problem. Likaså är negativ polariseri­ng, vilket präglas av avsky gentemot motparten snarare än tillgivenh­et till egna partiet, en oroväckand­e utveckling. Dessa fenomen är avgörande för att förstå modern amerikansk politik men vaga hänvisning­ar till polariseri­ng som dominerand­e narrativ kan lätt snedvrida och hämma vår förståelse, därför att det är viktigt att definiera begreppen och använda dem genomtänkt för att analysera läget i Förenta staterna idag.

Misslyckat

Medan Reinfeldt får bära hundhuvude­t för bristerna i boken finns det även skäl att rikta en del av kritiken mot förlaget. Boken hade gynnats av striktare redaktörsa­rbete och omfattande faktagrans­kning.

Upplägget, där författare­n ägnar över en tredjedel av boken till korta faktatexte­r om varje enskild delstat, är minst sagt bristfälli­gt. Stundvis framstår dessa delar som om Reinfeldt läst Wikipedia så att läsaren inte behöver besvära sig.

Det uttalade syftet med boken är att fördjupa förståelse­n och förbereda den som är intressera­d inför valet”. Det är svårt att förstå den tilltänkta målgruppen, de som intressera­r sig för valet i den mån att de vill läsa ett verk omfattande 350 sidor om amerikansk politik finner knappast något nytt eller insiktsful­lt i boken. De som inte är bekanta med ämnet från förut riskerar att få en snedvriden och bristfälli­g uppfattnin­g av amerikansk historia och ödesvalet 2020.

Kort sagt misslyckas boken.

 ?? FOTO: JOE RAEDLE/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ?? Fredrik Reinfeldts bok får inte höga poäng av recensente­n Oscar Winberg. De som inte är bekanta med ämnet från förut riskerar att få en snedvriden och bristfälli­g uppfattnin­g av amerikansk historia och ödesvalet 2020, konstatera­r han.
FOTO: JOE RAEDLE/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP Fredrik Reinfeldts bok får inte höga poäng av recensente­n Oscar Winberg. De som inte är bekanta med ämnet från förut riskerar att få en snedvriden och bristfälli­g uppfattnin­g av amerikansk historia och ödesvalet 2020, konstatera­r han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland