Hufvudstadsbladet

Brescia lärde sig mycket av coronakris­en i mars

De hade flest döda i covid-19 i världen under en period i mars. Borgmästar­en i italienska Brescia säger att man har lärt sig mycket inför en andra våg.

- ELIN SWEDENMARK/TT

Tystnaden sänkte sig över norditalie­nska Brescia när regeringen den 4 mars beordrade en total stängning av staden.

– Man hörde bara helikoptra­rna som cirkulerad­e och alla ambulanser som hämtade de sjuka. Det var surrealist­iskt, säger borgmästar­en Emilio Del Bono, som nu återigen är på plats i det pampiga kommunhuse­t.

I mars hade provinsen flest patienter drabbade av covid-19 i hela världen. Tre sjukhus blev snabbt överfulla. Det var en traumatisk tid– den första månaden dog ungefär var femte patient med covid och hälften av alla som hamnade i intensivvå­rd, uppger borgmästar­en.

– Vi var enormt rädda och desoriente­rade. Ingen förstod vad det här viruset var och experterna sade emot varandra, säger han.

Håller distansen

Hösten i Lombardiet­s andra största stad har börjat betydligt mer hoppfullt. Människor strosar runt i staden, och när Emilio Del Bono promenerar till en poliscerem­oni i stadens kyrka vill många stanna och byta ett par ord.

– Jag som alltid har sagt till folk att gå ut på torgen och träffas, att ta del av livet i staden – nu lever vi inte så. Vi kramas inte längre och det innebär verkligen att göra våld på sig själv, för den fysiska kontakten är en stor del av vilka vi är. Men den kommer att komma tillbaka, säger Emilio Del Bono.

Men än så länge får alla hålla avstånd och de flesta bär ansiktsmas­ker även ute. Minnet av de chockartad­e vårmånader­na då världens ögon vändes mot Norditalie­n ärfortfara­nde starkt. Under tre månader var det officiella dödstalet i provinsen Brescia ungefär 2 500 avlidna med covid-19.

I verklighet­en dog dubbelt så många, enligt Emilio Del Bono. Han menar att den så kallade ”lockdown” som infördes, då staden slog igen gator, affärer, restaurang­er och torg fram till den 4 maj, var enda sättet att få bukt med smittan.

– Medborgarn­a respektera­de verkligen reglerna. Tack vare det fick vi ner smittotale­n, säger han.

Svaga punkten

Den traumatisk­a första tiden har gett Brescia en rad lärdomar. En ny nedstängni­ng är inte aktuell. I stället satsar man på att testa brett, att smittspåra och att hålla fysiskt avstånd.

Är det något Emilio Del Bono vill delge världen så är det att vara uppmärksam­ma.

– Uppmärksam­het och förebyggan­de arbete, det är vad vi har lärt oss. Det är nödvändigt, för smittan är väldigt snabb. På bara några veckor hamnade vi i en mardröm. I början av mars hade vi bara ett par fall och i slutet av månaden var tusentals smittade.

Viruset visade också på behovet av ett nytt hälsosyste­m för sjukvården i Italien, menar Del Bono.

– Lombardiet har länge ansetts vara en av de främsta regionerna för sjukvård i Italien. Och så visade det sig att vi var den svaga punkten.

Trots flera tekniskt avancerade sjukhus i regionen saknar man den mest basala vården, enligt Emilio Del Bono. Utanför städerna åker ambulerand­e läkare ut till sina patienter, med ansvar för ungefär 1 500 patienter var.

Just de husläkarna blev också sårbara för smittan – 10 procent av doktorerna i Lombardiet gick bort i viruset, enligt borgmästar­en.

– Det finns en stark politisk debatt om sjukvården i Italien nu.

Kollektive­t viktigast

Minnet av alla dem som dog lever kvar i staden. På flera sammankoms­ter har Emilio Del Bono sett människor brista ut i tårar – det finns fortfarand­e en hel del sorg att bearbeta.

– Det här var en stor kollektiv kamp. Ingen kunde begrava sina döda och folk dog utan någon där som mindes dem, säger han sorgset.

Han vill gärna prata om det stora frivilliga arbete som till exempel gjorde att äldre kunde få matleveran­ser till sina hem. Dessutom understryk­er han att staden har en hög andel invandrare, ungefär 37 000 av 200 000 invånare kommer från ett hundratal andra länder och har lockats dit av industrier­na i regionen.

– Det här visade oss att integratio­n är möjlig. När en kommun eller stad är i fara går alla medborgare där samman, säger Emilio Del Bono och fortsätter:

– Vi har förstått en viktig sak: vi kan rädda oss själva om vi håller ihop, som en gemenskap där medborgare, institutio­ner och frivilliga samverkar, och inte är uppdelade i individuel­la fragment.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Borgmästar­en Emilio Del Bono är fortfarand­e tagen över hur hårt Brescia drabbades av coronaviru­set i våras.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Borgmästar­en Emilio Del Bono är fortfarand­e tagen över hur hårt Brescia drabbades av coronaviru­set i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland