Hufvudstadsbladet

Japan sätter tuffare klimatmål

Japan ska vara klimatneut­ralt år 2050, meddelar den nytillträd­de premiärmin­istern. Utmärkt, men då behövs ett betydligt tuffare etappmål till 2030, kommentera­r tankesmedj­an WRI.

- HBL–TT–AFP

Japans nye premiärmin­ister Yoshihide Suga tillkännag­av i sitt första tal till parlamente­t att landet ska bli klimatneut­ralt inom 30 år, och att nyckeln till omställnin­gen är innovation­er och mer kärnkraft och förnybar energi.

Målet är mer ambitiöst och konkret än det tidigare målet om klimatneut­ralitet ”någon gång under seklets andra halva”. Exempelvis EU siktar också på klimatneut­ralitet till 2050, och Kina till 2060. Japan har de sjätte största koldioxidu­tsläppen i världen.

”Japans mål om klimatneut­ralitet är ett oerhört steg mot att hejda klimatuppv­ärmningen. Premiärmin­ister Suga är att gratulera till visat starkt ledarskap. Men för att visa att Japan tar sitt mål på allvar måste landet sätta ett mycket tuffare mål för utsläppsmi­nskningar till 2030 än den överraskan­de svaga plan man lade fram tidigare i år och som inte ens höjde ribban från tidigare”, säger Helen Mountford vid tankesmedj­an World Resources Institute i ett uttalande.

 ?? FOTO: KOJI SASAHARA/
TT-AP ?? Premiärmin­ister Yoshihide Suga sade i sitt första tal till parlamente­t att Japan ska bli klimatneut­ralt inom 30 år.
FOTO: KOJI SASAHARA/ TT-AP Premiärmin­ister Yoshihide Suga sade i sitt första tal till parlamente­t att Japan ska bli klimatneut­ralt inom 30 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland