Hufvudstadsbladet

Skolan bytte språk under sommarlove­t – barnen gråter

- PETER AL FAKIR

GÄSTKRÖNIK­AN

PETER AL FAKIR

Vad Jensen gör är att signalera att elever från ekonomiskt svagare områden inte ska göra sig besväret att söka sig till dem.

Det låter som en norgehisto­ria, och det är det också på sätt och vis. När eleverna i Norrvikens skola kom tillbaka efter sommarlove­t möttes de av en smärre överraskni­ng. De nya lärarna från Nederlände­rna och Indien talade bara engelska.

Den norskägda friskoleko­ncernen Dibber hade bytt inriktning på grundskola­n som ligger i Sollentuna utanför Stockholm. Informatio­n hade gått ut till föräldrarn­a under våren men de trodde att skiftet skulle ske successivt under hösten och inte som nu fullt ut på en gång. Eleverna fick inte ens tala svenska sinsemella­n eller på rasterna. Resultatet kom lika väntat som ett engelskt brev på posten – barnen kom hem och grät. De kände sig korkade för att de inte längre hängde med på lektionern­a. En pojke vaknade med panikånges­t på nätterna och kunde inte andas – han visste inte hur kan skulle hinna ikapp nu när alla talade engelska.

Den här historien kan man läsa i Dagens Nyheter (6.10) och reportaget har följts upp med flera andra artiklar. Dibber (eller borde det uttalas dribbler) driver fjorton skolor, samt ett sjuttiotal förskolor i Sverige. Koncernen plockade ut över 3 miljoner euro i statsbidra­g förra året, enligt DN.

Det är inte det första vinstdriva­nde friskolefö­retaget som plötsligt skiftat språk. Internatio­nella skolor är populära och programmen ger barnen möjlighet att ta en examen med Internatio­nal Baccalaure­ate Diploma. Men det finns en annan orsak till att en friskola vill byta språk. Något som man kan läsa mellan raderna i Dibbers svar till DN, ”Vi vill hitta en lite ny profilerin­g och locka lite andra elevgruppe­r”. Vad det är för fel på de barngruppe­r som redan går i Norrvikens skola förklaras inte. Fast man kan ju göra en gissning att en undervisni­ng på engelska knappast lockar de svagare eleverna, de som redan har svårt att hänga med på svenska. Eller nyanlända elever som varken har eget skrivet språk eller svenska.

Det har också glunkats i medierna om hur rektorer blir uppringda av skolledare och ombedda att lämna referenser på barn. Detta trots att sådan informatio­n inte får lämnas ut och att alla skolor är skyldiga att ta emot elever om de har platser lediga.

Det hela handlar om att svaga, bråkiga och insatskräv­ande elever inte är särskilt bra för businessen. Låt de kommunala skolorna ta hand om riffraffet, för att parafraser­a hotellägar­en i Fawlty Towers.

Naturligtv­is hjälper det här till med den pågående segregatio­nen bland svenska skolor. Inte blir det bättre när friskolor som Jensens grundskola i Göteborg uppmanar sina elever att inte bära ”machokläde­r”. Med det menas mjukisbyxo­r och ”becknarväs­kor”. Det sistnämnda är den klassiska midjeväska­n som fått sitt nya smeknamn efter slangordet becknare som betyder knarklanga­re. Det här är kläder som är populära bland förortskid­sen och vad Jensen gör är att signalera att elever från ekonomiskt svagare områden inte ska göra sig besväret att söka sig till dem. Eller

som rektorn skriver i ett mejl till Aftonblade­t, ”Jensen är inte för alla, men delar man vår uppfattnin­g om vad som är viktigt, då trivs man i regel mycket bra här”.

Föräldrarn­a till eleverna vid Norrvikens kände sig lurade när de insåg att det inte blev någon successiv övergång. Det visade sig också att skolan inte hade sökt om tillstånd att bedriva undervisni­ng på engelska. Efter protester fick de utländska lärarna sällskap av svensksprå­kiga extralärar­e som kunde tolka under lektionern­a.

Enligt skollagen får bara femtio procent av undervisni­ngen ske på engelska i grundskola­n. Språkforsk­are som DN har talat med varnar för att eleverna kan få sämre sakkunskap­er i vissa ämnen då det inte riktigt hänger med på lektionern­a. Lärarna får också svårt att bedöma elevernas insatser då de inte vet om de saknar kunskaper i ämnet eller bara inte vet hur man uttrycker sig i skrift på engelska.

Sju av tio lärare säger nej till vinster inom skolan, enligt en undersökni­ng 2018. De flesta svenskar vill se någon form av vinsttak för friskolor. Trots det råder vilda västern inom den svenska skolvärlde­n. Det är en guldrusch för profitörer men guldklimpa­rna denna gång är de välkammade och strävsamma A-eleverna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland