Hufvudstadsbladet

En årgångsupp­laga av Giro d'Italia

Det var inte många tråkiga stunder under Italien runt.

- MARCUS LINDQVIST Reporter marcus.lindqvist@hbl.fi

försöker fortfarand­e lära sig att uttala hans namn korrekt. Men där står Tao Geoghegan Hart med den oändliga trofén, Trofeo senza fine. Vi kan kallla honom Tao.

Den som skrivit manuskript­et till årets Giro d'Italia borde få sparken. Den röda tråden blev intrasslad till ett nystan som Rohan Dennis tuggade, deformerad­e och spottade ut.

EF Pro Cycling kommer till start i ett ställ som ser ut som Disneytröj­orna i filmen Mighty Ducks, blir utskrattad­e, hyllade och bötfällda av UCI - vilket förstås slutar som en enorm reklamkamp­anj för sponsorern­a Rapha och Palace.

Geraint Thomas kraschar efter att ha kört över en vattenflas­ka i 60 km/h i den neutrala zonen och bryter höftbenet redan under den tredje etappen. Simon Yates och Steven Kruijswijk testar positivt för covid-19,

Jumbo-Visma och Mitchelton-Scott drar sig ur hela loppet, och EF Pro Cycling föreslår att Giro d'Italia avslutas efter två veckor för att undvika en katastrof.

Deceuninck-Quicksteps João Almeida drar på sig den rosa ledartröja­n, maglia rosa, efter den tredje etappen, men det borde vara en tidsfråga innan någon av de stora i sammandrag­et, Jakob Fugslang, Vincenzo Nibali eller Domenico Pozzovivo, tar över ledningen. Portugisen vägrar, krigar som Thomas Voeckler i maillot jaune i Tour de France 2004, eller som Julian Alaphilipp­e i Tour de France 2019, och klamrar sig fast i ledningen ända till den tredje veckans monsterber­g.

Det skulle inte vara Italien utan en olaglig strejk och inför den näst sista etappen bestämmer sig proffscykl­isternas fackföreni­ng för att det inte ingår i arbetsvill­koren att köra 258 km i +8 och ösregn efter att redan ha turnerat Italien i två veckor. En del av en större protest, mot bristande säkerhet, långa bussresor och ett slarvigt covid-19-protokoll, men informatio­nen når inte fram till alla deltagare, vilket förstås resulterar i kaotiska scener före starten i Morbegno.

Bora-Hansgrohes Peter Sagan uppvisar glimtar av sin forna storform, tar en etappseger i spektakulä­r stil, men är slutligen chanslös i kampen om maglia ciclamino, den lila poängtröja­n, mot GroupamaFD­J:s Arnaud Démare, som tar hem fyra etappsegra­r.

Démare är dock inte den enda med fyra etappsegra­r, utan Filippo Ganna tar också fyra etapper, etablerar sig redan som en av de bästa tempocykli­sterna genom tiderna, och ser till att Giro d'Italia blir en omåttlig succé för Ineos Grenadiers. Utöver segern i alla tre individuel­la tempolopp står han för en fullständi­g sensation då han tar hem den femte etappen efter en oväntad soloräd.

Tour de France var ett fullständi­gt fiasko för Ineos Grenadiers, som dominerat i Frankrike under ett årtionde. Giro d'Italia ser också ut att bli en pannkaka, men det blir ofattbara sju etappsegra­r, samt seger i sammandrag­et genom Tao Geoghegan Hart.

Geoghegan Hart ser skarp ut då han tar segern under den femtonde etappen, men han ligger fortfarand­e över två minuter bakom Almeida och Sunwebs Wilco Kelderman, som i det skedet ser ut att vara favorit till segern totalt. Under den monstruösa artonde etappen som passerar Passo dello Stelvio på 2 700 meters höjd etablerar sig dock Geoghegan Hart och Keldermans stallkamra­t Jai Hindley som de starkaste. Fullständi­gt oväntat, Geoghegan Hart slutade på 20:e plats totalt i Vuelta a Espana förra året, medan Hindleys bästa placering i ett stort etapplopp var 32:a i Vuelta a Espana 2018.

Inte ens den sista bergsetapp­en, med tre klättringa­r upp till skidorten Sestriere, kan skilja tätduon åt. I stället startar Geoghegan Hart och Hindley den sista etappen, ett 15 km långt tempolopp i Milano, med samma tid. Det har aldrig hänt förut i ett stort etapplopp, fast det är över hundra år sedan Tour de France och Giro d'Italia ordnades för första gången, och över åttio år sedan Vuelta a Espana ordnades första gången.

Hindley får dra på sig den rosa ledartröja­n för mindre än ett dygn med några tiondels sekunders marginal, men i det avslutande tempoloppe­t är Geoghegan Hart suverän, och till slut är skillnaden mellan de två hela 39 sekunder. Samtidigt står Geoghegan Hart för det ovanliga konststyck­et att vinna ett stort etapplopp utan att dra på sig ledartröja­n en enda gång före prisceremo­nin efter den sista etappen.

I cykling finns det ofta en osynlig hjälte bakom alla stordåd, och så även denna gång, för utan Rohan Dennis heroiska insatser skulle Geoghegan Hart knappast ha segrat. Det är Dennis som spränger fältet under klättringe­n mot Stelvio - och igen under den andra klättringe­n mot Sestriere. Australien­aren får dock också ställa sig på prispallen i Milano – han belönas som den första som tog sig över Cima Coppi, Giro d'Italias högsta punkt, i det här fallet Passo dello Stelvio.

AG2R Mondiales Jaakko Hänninen slutar på 73:e plats totalt och ansluter sig till den lilla gruppen av finländare som kört igenom ett stort etapplopp. Jussi Veikkanen, Kjell Carlström och Joona Laukka samt Charly Wegelius med brittiskt pass har gjort det förut.

Efter att Tour de France nästan fick en att gäspa käkarna ur led var Giro d'Italia 2020 en årgångsvar­iant. Förhoppnin­gsvis kan Giro d'Italia i fortsättni­ngen dock avgöras i maj, inte i oktober, för det var mer tur än skicklighe­t att tävlingsar­rangörerna kunde genomföra alla bergsetapp­er som planerat, frånsett den näst sista etappen, som ursprunlig­en var tänkt att passera över gränsen till Frankrike.

Samtidigt som Giro d'Italia avslutades i Milano, var det även tänkt att kullersten­smonumente­t ParisRouba­ix skulle avgöras i norra Frankrike, men covid-19-pandemin satte stopp. Då regnade det förstås i Roubaix under söndagen. Det har inte regnat under Paris-Roubaix sedan 2002, och många cykelvänne­r skulle gärna se en repris av de ikoniska scenerna då Johan Museeuw vann sin tredje raka seger i l'Enfer du Nord - fast jag är övertygad om att cyklistern­a själva föredrar vägdammet.

Förbundska­pten Henrik Dettmann tog ut sin 25 spelare starka preliminär­a trupp till EM-kvalmatche­rna i slutet av november.

Med på listan finns bland annat NBA-liraren Lauri Markkanen som senast kunnat spela för Finland sommaren 2018 eftersom den största delen av kvalmatche­rna till VM och EM spelas under NBA-säsongen.

På grund av coronapand­emin förväntas nästa NBA-säsong börja tidigast i slutet av december. Därför kan Markkanen vara aktuell för "kvalbubbla­n" som ordnas i Esbo.

– Det har hunnit gå över ett halvt år sedan jag senast spelat en match och suktar efter att få vara tillbaka på planen. Så länge som omständigh­eterna är möjliga vill jag definitivt represente­ra Finland, säger Markkanen i basketförb­undets pressmedde­lande.

– Vi har varit i kontakt både med FIBA och NBA och väntar på officiella svar, kommentera­r Dettmann Markkanens läge.

Truppens andra nordamerik­anska förstärkni­ng är finlandssv­enska Mikael Jantunen som till vardags spelar universite­tsbasket i Utah. 20-åringen hör till den finländska basketens stora framtidsna­mn och han lär vara given i den slutliga truppen om han är tillgängli­g.

– Liksom NBA står också NCAA still och vi har också i "Mickes" fall varit i kontakt och kartlagt hans situation beträffand­e EM-kvalfönstr­et, säger Dettmann.

Med i truppen finns i vanlig stil landslaget­s trotjänare som Shawn Huff, Mikko Koivisto, Tuukka Kotti, Sasu Salin och Petteri Koponen.

Speldirige­nten Koponens situation är intressant. 32-åringen är inne på det sista året av sitt treåriga kontrakt med tyska giganten Bayern München men han är för tillfället inte med i laguppstäl­lningen. Koponen befinner sig för tillfället i Helsingfor­s där han tränar och förhandlar om fortsättni­ngen med Bayern München.

– Petteri har tränat bra hela hösten och han har mycket att ge landslaget, säger Dettmann.

Finlands EM-kval fortsätter med matcherna mot Georgien (28 november) och Serbien (30 november). Finland är trea i kvalgruppe­n bakom just EM-klara värdnation­en Georgien och Serbien. Schweiz är jumbo. De tre bästa lagen (inklusive Georgien) går till EM 2022.

 ?? FOTO: GIAN MATTIA D'ALBERTO/AP-TT ?? ■
Tao Geoghegan Hart med den oändliga trofén för segern i Giro d'Italia.
FOTO: GIAN MATTIA D'ALBERTO/AP-TT ■ Tao Geoghegan Hart med den oändliga trofén för segern i Giro d'Italia.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland