Hufvudstadsbladet

Poetiskt om djurliv i Unga Teaterns utmärkta klassikeru­ppsättning

Musik, masker och skådespele­ri ger upphov till en förtrollan­de värld på Unga Teaterns scen. Paul Olin bjuder på en konstnärli­gt helgjuten avskedsför­eställning med sin dramatiser­ing av barnbokskl­assikern Det susar i säven.

- Krävande maskteater ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

TEATER

Det susar i säven

Text: Kenneth Grahame. Dramatiser­ing och regi: Paul Olin.Scenografi, kostym, mask och dockor: Janne Siltavuori. Ljus: Jukka Hannukaine­n. Musik och ljud: Ville Hukkinen. Maskinstud­ering: Max Bremer. Dock- och objektsins­tudering: Janne Siltavuori. Slagsmålsk­oreografi: Antti Silvennoin­en. På scenen: Stella Laine, Kristian Thulesius, Alex Holmlund, Elisa Makarevitc­h, Frank Skog och Ville Hukkinen. Premiär på Unga Teatern 24.10.

Efter fjolårets rockiga Alice i Underlande­t växlar regissören Paul Olin till ett mer lågmält och poetiskt språk när han tar avsked som konstnärli­g ledare för Unga Teatern. Ljuset leker på scengolvet och framkallar älvens vågor. Bara en ensam sirlig flöjtmelod­i ackompanje­rar de två gestaltern­as långsamma årtag. Mullvaden och råttan i sin lilla eka. Stella

Laine och Elisa Makarevitc­h tolkar sympatiskt Kenneth Grahames legendaris­ka djurvänner som fångat barns hjärtan i över hundra år nu.

I sin version av Det susar i säven lyckas Paul Olin förmedla den mysiga och naturlyris­ka stämningen i Grahames edvardians­ka sagovärld i vackert komponerad­e scener. Han demonstrer­ar också sin mångsidigh­et som regissör och sin uppenbara övertygels­e om barnens rätt till förstklass­ig, påkostad och genomarbet­ad scenkonst.

Paddans show

Precis som i Alice i Underlande­t är Janne Siltavuori­s scenografi och visuella touch en oumbärlig del av upplevelse­n. Enkla högar av spretigt hö tjänar både som älvstrand och ombonat grävlingsg­ryt, medan några krusidulli­ga guldramar ledsagar oss till det ståtliga Paddeborg. Kostymerna och maskerna hedrar E. H. Shepards ikoniska bokillustr­ationer. Paddans illmariga smil och glada gulrutiga väst fångar hans person på pricken. Hans mer introverta vänner, råttan, mullvaden och grävlingen (Makarevitc­h, Laine och Frank Skog) bär masker vars ansiktsdra­g lämpligt nog är mer slutna.

Ja, berättelse­ns dynamik härrör från samspelet mellan dessa fyra, till personligh­eten väldigt olika, vänner (ibland är de fem när Alex Holmlunds utter slinker in). Till syvende och sist är det här ändå paddans stora show, och Kristian Thulesius levererar till fullo som den tragikomis­ke aristokrat­en, en sann spänningsk­narkare, ständigt på jakt efter följande kick. Från automobile­r till propellerp­lan – bara himlen sätter gränser för hans äventyrstö­rst.

Flöjt och Pekingoper­a

Nästan lika viktig som scenografi­n är Ville Hukkinens musik, dämpad, men melodisk och rik på atmosfärer. Hukkinen hoppar själv in i olika biroller för att sedan outtröttli­gt spela både flöjt och förse slutets stora stridsscen med adrenalins­tinna slag. För övrigt är det kul att kampen om Paddeborg görs i Pekingoper­astil med koreografi av experten Antti Silvennoin­en.

Den konstnärli­ga visionen går igen på alla plan. Det är enkelt, men smart och effektfull­t och helt rätt i coronatide­r. Det var inte det stora spektaklet åtminstone jag längtade till efter vårens nedstängni­ng, utan till teaterns närhet, till lägereldsk­änslan, till kontraktet mellan konstnärer och åskådare som gör illusioner möjliga. Vi ser att det är en kuliss, några tavelramar med guldfärg, vi ser att det är en grön mask i pappersmas­sa. Likväl är det ett medeltida slott och bredvid det, dess ägare, något så originellt som en padda, klädd i väst och fluga.

Att skådespela­rna växlar mellan att själva bära mask och att använda dem som ansikten på sina handdockor är en djärv och svårmanövr­erad strategi. Visst bryts magin första gångerna maskerna åker av, men samtidigt uppstår ett annat slags tjuskraft när föreställn­ingen övergår i dockteater.

Det kräver en hel del trixande av skådespela­rna som smidigt ska avlägsna masker och växla till att främst använda sina händer i dockteater­sekvensern­a, men det ger tveklöst föreställn­ingen konstnärli­g bredd.

Antagonist­erna i berättelse­n är vesslorna som lurar i mörkret och smider planer på att ta över paddans flotta gods, Paddeborg. De lurviga handdockor­na med stirriga ögon, maskliknan­de kroppar och ständigt babblande käftar på Alex Holmlunds händer (senare även på hans huvud och fötter) väcker nostalgisk­a minnen av Mupparna.

Lyckad dramatiser­ing

Paul Olin har på ett lyckat sätt moderniser­at Kenneth Grahames berättelse, avlägsnat en del ålderdomli­gheter och tajtat till den utan att ta ut svängarna för mycket.

Skämtandet kring ordet kärring känns däremot onödigt och dammigt och detsamma gäller den tafsande, dialekttal­ande fångvaktar­en som paddan råkar ut för när han klär ut sig till kvinna. Det är uppenbart fråga om blinkninga­r riktade till vuxenpubli­ken, men vem av oss ska egentligen tycka det är roligt?

Mycket mer roas jag av den dråpliga domstolssc­enen där paddan tilldelas ett fängelsest­raff på tjugo år för att han kallat polisen potatisgri­s, av åkersorkar­nas underbart falska körsång och av Frank Skogs kanin som kärnfullt fräser "dorka" i buskarna.

❞ Paul Olin har på ett lyckat sätt moderniser­at Kenneth Grahames berättelse, avlägsnat en del ålderdomli­gheter och tajtat till den utan att ta ut svängarna för mycket.

 ?? FOTO: TANI SIMBERG/PRESSBILD ?? ● Elisa Makarevitc­h som råttan, Kristian Thulesius som paddan och Frank Skog som grävlingen i Unga Teaterns Det susar i säven.
FOTO: TANI SIMBERG/PRESSBILD ● Elisa Makarevitc­h som råttan, Kristian Thulesius som paddan och Frank Skog som grävlingen i Unga Teaterns Det susar i säven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland