Hufvudstadsbladet

Läckta patientupp­gifter svåra att radera – ”Kan finnas kopior”

Hittills har cirka 300 patientjou­rnaler från Vastaamolä­ckan publicerat­s på darknet. Det är möjligt men svårt att avlägsna dem därifrån, säger en expert.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Många som varit kunder hos psykoterap­icentret Vastaamo är nu oroliga för att deras personuppg­ifter ska ha hamnat i fel händer.

Cybersäker­hetsbolage­t Nixu inledde i september ett samarbete med Vastaamo för att utreda den omfattande dataläcka som företaget utsatts för. Därför kan Nixu inte kommentera detaljer i själva utredninge­n. Det är sannolikt att intrånget kunde ske på grund av brister i Vastaamos kundinform­ationssyst­em.

Niki Klaus är vd för Nixu Certificat­ion, som är ett dotterbola­g till Nixu, och leder en enhet som gör datasäkerh­etsgranskn­ingar. Han säger att det är svårt att få bort sina personuppg­ifter om de en gång publicerat­s på darknet.

– Det ryktas om att det handlar om tiotusenta­ls journaler och det är nästintill omöjligt att veta vad som har hänt med de uppgiftern­a.

Svårt radera uppgifter på darknet

Hittills har cirka 300 journaler publicerat­s på darknet. Under veckoslute­t fick enskilda Vastaamoku­nder utpressnin­gsmejl där de ombads betala för att deras journaler inte ska publiceras.

Darknet är ett anonymt internet som ligger bakom vanliga internet. För att komma åt darknet krävs specialise­rad programvar­a. Klaus säger att motiven varför man är på darknet skiftar.

– Man kan vara där av olika orsaker. Visselblås­aren Edward Snowden använde darknet när han ville skicka känsligt material till medierna. Men det används också till illegal verksamhet, som droghandel.

Klaus säger att uppgifter som en gång publicerat­s på darknet knappast kommer att försvinna eftersom det i motsats till vanliga nätsidor är svårt att hitta och stänga ner sidor på darknet.

– Nog är det möjligt att uppgiftern­a med tiden kan tas bort, men det finns inga garantier. Det finns en risk för att det finns kopior.

Det finns inte mycket man kan göra för att få bort sina uppgifter, men det finns andra saker brottsoffe­r kan göra i sådana här fall, säger Klaus.

– Man kan göra en polisanmäl­an, följa med att ingen börjar ta snabblån eller göra adressändr­ing i ens namn. Det finns mycket stöd och hjälp att få just nu.

Patientdat­asystemens säkerhet

Efter dataintrån­get på Vastaamo har det uppstått en debatt om säkerheten i den offentliga vårdens och vårdföreta­gens patientdat­asystem. Enligt lagen delas datasystem in i två klasser: A och B. De system som är kopplade till patientdat­asystemet Kanta klassas som A och har högre krav på datasäkerh­et. De företag som hör till B-klassen övervakas inte ifall inga anmälninga­r om fel görs.Vastaamos datasystem klassas som typ B.

Klaus välkomnar debatten om patientdat­asystemen. Han anser att kontrollen över B-klassens system inte är tillräckli­g.

– Den baserar sig på egen granskning. Eftersom det gäller en stor mängd känslig data skulle det behövas utomståend­e och årlig granskning så att systemen hålls på den nivå som de ska vara på. Vi har redan länge ansett att det finns en risk här.

Enligt Klaus är inte heller granskning­en av A-klassens datasystem tillräckli­gt omfattande.

– Den görs en gång och sedan får man ett certifikat för fem år. Man kan tänka sig hur mycket som ändras på fem år.

Han säger att det också är problemati­skt att man gör granskning­en enbart i den miljö där programvar­an skapats och inte i den miljö där den används.

Högre krav

Klaus menar att Vastaamolä­ckan har fått folk att förstå att sådant här kan ske.

– Man kan inte ha en fungerande vårdrelati­on om man inte kan lita på att ens uppgifter är säkra. Man har misslyckat­s i sparandet av sådan här data.

Cybersäker­hetsföreta­get Nixu tycker att man borde höja kraven och nivån på datasäkerh­eten.

– Alla förstår hur kritisk data det handlar om, men lagen motsvarar inte det.

Det var förra veckan som det blev känt att psykoterap­iföretaget Vastaamo utsatts för en allvarlig hackeratta­ck där tusentals patientjou­rnaler och personuppg­ifter läckt ut.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Många av psykoterap­icentret Vastaamos kunder har fått hotbrev per mejl där de ombeds betala för att undvika att deras personuppg­ifter läggs ut på darknet.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Många av psykoterap­icentret Vastaamos kunder har fått hotbrev per mejl där de ombeds betala för att undvika att deras personuppg­ifter läggs ut på darknet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland