Hufvudstadsbladet

Signeul: Nu åker vi till Skottland för att vinna

– Det här gällde en sak över allt annat. Att ta tre poäng och ta ett stort kliv mot EM-slutspelet. Hur det såg ut spelar mindre roll i det här sammanhang­et.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Så lyder landslagst­ränaren Anna Signeuls analys tio minuter efter slutsignal­en då Finland besegrat Skottland med 1–0 efter en matchbild som kunde ha gett ett helt annat resultat.

Skottland hade över en handfull kvalificer­ade målchanser och kanske att gästerna skulle ha haft en straff i första halvlek. Emma Koivisto såg inte ut att träffa bollen då hon i straffområ­det tacklade omkull Kirsty Smith.

Finland hade enorma spel före paus. Passningsk­valiteten höll inte måttet och de ettriga gästerna var på hemmalaget som ilska bålgetinga­r. Felpassen var många, och rent tempomässi­gt var Finland några steg efter. Skottland borde ha tagit ledningen och kanske också punkterat matchen men till Finlands lycka höll inte avsluten riktigt klassen.

– Vi hamnar ju nog under ångvälten i långa sjok före paus. I andra halvlek också för den delen. Men jag är oerhört stolt över hur vi kämpade och gav allt, säger Sanni Franssi.

– Jag är så stolt över vår kollektiva insats. Alla lämnade allt ute på planen och då har vi alltid chansen, säger Signeul.

Hemmalaget spelade upp sig mot slutet av första halvlek och samma tendens höll i sig efter paus. Finland var mer aggressivt och rätlinjigt och det fick ett starkt Skottland att tappa sitt spel för en stund.

Under den stunden gjorde Eveliina Summanen 1–0 och Ria Öling kunde och borde ha gjort 2–0.

– Ett fint mål av Summanen. Vi gör det bra efter paus, säger Signeul.

Summanen har gjort en fin säsong i allsvenska Kristianst­ad och hon har attributen som behövs för spel i en större liga. Hon är stark, teknisk och utrustad med ett fint spelsinne. Om hon ännu jobbar lite på explosivit­eten, på att bli rappare i de första stegen kan det bära betydligt längre än till Skåne för 22-åringen.

Skottland tog över och pressade Finland under de sista 25 minuterna. Skotten ven över eller förbi eller så fixade utmärkta Tinja-Riikka Korpela biffen. Korpela hade Fru Fortuna på sin sida då Skottland ännu hade en boll i ribban på stopptid.

– Slutsignal­en lät ganska skön då den kom. Vi var tillbakapr­essade men vi är taktiskt sett bra och spelar klokt. Det var kanske inte så vackert men det här gällde att vinna en oerhört viktig match, säger Signeul.

Finland ska ännu möta Skottland borta, Portugal hemma och Cypern borta. Portugal och Skottland möts i nästa omgång och ett oavgjort resultat mellan lagen vore knappast helt fel sett ur ett blåvitt perspektiv. Med segrar över Cypern och Portugal är Finland hur som helst oerhört nära en plats bland de två bästa i gruppen. Samtliga gruppettor går direkt till EM i England 2022, de tre bästa tvåorna likaså och så spelar övriga sex grupptvåor om ytterligar­e tre platser i slutspelet.

– Vi fixade ett väldigt bra utgångsläg­e med tanke på avslutning­en av kvalet. Nu åker vi till Skottland för att vinna, säger Signeul.

?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■ Eveliina Summanen gör 1-0 vilket räcker till en tung seger mot gruppfavor­iten Skottland.