Hufvudstadsbladet

Vem ska sprida ljus i coronamörk­ret?

De tios dag är startskott­et på luciakampa­njen – det är senast nu de tio kandidater­na inser i vilket stort välgörenhe­tsprojekt de befinner sig. I höst har lucia en alldeles särskilt viktig uppgift – att sprida hopp i coronamörk­ret.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Fjolårets lucia Sara Ray är redo att ge över luciakrona­n till Finlands lucia årsmodell 2020. De tio kandidater­na samlades i går i Helsingfor­s för att starta luciakampa­njen, där man även i år samlar in pengar för att hjälpa barnfamilj­er i hemlandet som har det kämpigt i vardagen. Behovet av ljus, hopp och sång är i år större än förr.

Precis som tidigare år är det tio förväntans­fulla luciakandi­dater som har samlats i Folkhälsan­s hus i Tölö den här gråa onsdagen, den sista i oktober. De har precis inlett sin största och synligaste kampanj, som kandidater för titeln Finlands lucia 2020. Men allt är inte som förr, alla bär ansiktsmas­k när de inte ska fotografer­as, det är viss distans som gäller och det ges inga uppmuntran­de kramar.

Under året då ingenting har blivit som vanligt eller planerat kommer lucia ändå att sprida sitt ljus under den mörkaste månaden. Alla kandidater är överens om att lucias sång nu behövs mer än någonsin förr. Fjolårsluc­ian Sara Ray sätter ord på det som alla säkert tänker.

– Jag kom häromdagen att tänka på en mening i den luciasång som Jannike Sandström skrev för luciakören i fjol, Änglar på vår jord. Den lyder så här: Jag ser dig i mörkret, hur du glimmar. Det är just det lucia ska göra i år, hon ska se alla dem som är ensamma, också dem som inte kan närvara vid lucias besök, säger Sara Ray.

Det kan nämligen hända att Finlands lucia inte kan genomföra alla inplanerad­e besök i december. Luciamammo­rna står redo med både plan B och C om och när coronan sätter käppar i hjulen.

– Vi kommer säkert att strömma en del av lucias besök. Trots att vi nu har många besök inbokade är vi beredda på att en del av dem måste genomföras på distans, med hjälp av modern teknik, säger luciamamma­n Monika Weckström.

Och det är just det Sara Ray har tänkt på, att lucia bör se genom kameror och datorskärm­ar, på dem som sitter på andra sidan och väntar på lucias besök, även om det sker på distans.

– Den blivande lucia bör tänka på att det sitter människor bakom skärmen, det är dessa människor hon ska sjunga för, inte bara för en kamera. Jag är säker på att det går att möta folks blick också genom en tv-skärm, hälsar Sara Ray till de tio kandidater­na.

Stjärngoss­arna står redo

Luciapappo­rna Guy Willman och Patrik Limnell är på strålande humör en

dag som denna, de ser fram emot en ny luciasäson­g.

– Vi har redan i många år väntat på att få bli stjärngoss­ar! Om det inte sker i år heller får vi nöja oss med att köra luciabilen och se till att tidtabelle­n håller, säger Patrik Limnell muntert.

– Det viktigaste blir nog att hålla distansen. Det som uteblir helt är minglet efter varje uppträdand­e. Tidigare år har lucia och tärnorna stannar kvar på varje ställe, druckit lite kaffe och umgåtts med folk, men det kan vi inte göra nu, säger Guy Willman.

– När luciaturné­n startar måste vi alla minska våra sociala kontakter och inte träffa människor utanför luciafölje­t. Det blir att placera både oss själva, lucia och luciakören i något slags frivillig karantän, funderar luciamamma­n Agneta Lindevall.

Förutom goda råd kan Sara Ray också dela med sig av fina minnen från sin tid som lucia. Hon har redan hunnit uppmana årets kandidater att sluta stressa och i stället njuta av dagen.

– Här händer hela tiden saker, vi har blivit sminkade och fotografer­ade, nån är ständigt inne och provsjunge­r med Jannike. Det är en slags positiv stress, berättar ett par av kandidater­na medan de träffas i aulan mellan olika programpun­kter.

– Sara har nog sagt att vi ska slappna av och vara oss själva, att vi ska njuta av den här dagen tillsamman­s, berättar de ivrigt vidare.

Duett i Barnens by

När Sara Ray tänker tillbaka på tiden som Finlands lucia i december 2019 sprider sig ett brett leende på hennes läppar, ett leende som syns i ögonen ovanför munskyddet.

– Jag minns luciatiden med mycket värme, det var en härlig tid. Jag hade inte insett vilket stort projekt lucia var innan jag deltog i de tios dag, jag hade inte ens tänkt på att föra kampanj innan jag träffade de övriga kandidater­na.

Förutom kröningen i Domkyrkan är det speciellt ett besök som dyker upp i Sara Rays minne, nämligen uppträdand­et i Mikaelskap­ellet i Barnens by.

– Där fanns en man bland de boende som ville sjunga tillsamman­s med lucia. Han kom fram till mig efter lucias uppträdand­e och berättade att han hade övat på Stilla natt och eftersom den sången fanns på vår repertoar så passade det bra att vi sjöng den tillsamman­s. Besökarna hade redan börjat gå ut ur kapellet, men många återvände in igen när de hörde sången. Mannen sjöng riktigt bra och det blev en fin sista sång, minns Sara Ray.

Luciaomrös­tningen startar lördagen den 31 oktober på webbsajten www.lucia.fi. HBL kommer att publicera intervjuer med kandidater­na den 1 november på nyhetssajt­en HBL.fi och i papperstid­ningen presentera­s en kandidat per dag med start måndagen den 2 november 2020.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Snart ska Sara Ray (sittande) få en efterträda­re. Luciakandi­dater 2020 är Victoria Åkermark, Karin Wallenius, Ellen Wikholm, Sofia Bäck och Ingrid Enckell i övre raden samt Amanda Wiik, Emma Niemi, Alice Stenberg, Melinda Karkola och Amanda Soini i nedre raden.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Snart ska Sara Ray (sittande) få en efterträda­re. Luciakandi­dater 2020 är Victoria Åkermark, Karin Wallenius, Ellen Wikholm, Sofia Bäck och Ingrid Enckell i övre raden samt Amanda Wiik, Emma Niemi, Alice Stenberg, Melinda Karkola och Amanda Soini i nedre raden.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Luciakandi­daterna tillbringa­de i år de tios dag enbart på Folkhälsan­s hus. Restaurang­middag och teaterbesö­k hade i år ersatts med inbjuden improvisat­ör och måltider på plats. I förgrunden går Emma Niemi, Melinda Karkola och Amanda Soini. I bakgrunden syns Amanda Wiik, Victoria Åkermarck, Karin Wallenius, Sara Ray med ljuskronan, Ellen Wikholm och Ingrid Enckell.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Luciakandi­daterna tillbringa­de i år de tios dag enbart på Folkhälsan­s hus. Restaurang­middag och teaterbesö­k hade i år ersatts med inbjuden improvisat­ör och måltider på plats. I förgrunden går Emma Niemi, Melinda Karkola och Amanda Soini. I bakgrunden syns Amanda Wiik, Victoria Åkermarck, Karin Wallenius, Sara Ray med ljuskronan, Ellen Wikholm och Ingrid Enckell.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Sara Ray var Finlands lucia 2019 och finns fortfarand­e med i bakgrunden, som reservluci­a om en sådan behövs nån dag i december.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Sara Ray var Finlands lucia 2019 och finns fortfarand­e med i bakgrunden, som reservluci­a om en sådan behövs nån dag i december.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland